5 ok, amiért fontos a gyerekek számára a mese és a fantáziavilág

Albert Einstein szavaival élve, ha szeretnénk, hogy a gyermekünk intelligens legyen, olvassunk neki mesét, ha szeretnénk, hogy még intelligensebb legyen, olvassunk neki még több mesét. Valószínűleg ez a gondolat nincs messze a valóságtól, gyerekeink fejlődését és gondolkodását ugyanis nagyban meghatározza a mese és a fantázia világa. Elsőre nem is gondolnánk, mennyire.

Fejlesztik a gyermekek képzelőerejét és kulturális műveltségét

A gyerekek képzelőereje egy nagyon különleges és egyedi dolog. Nemcsak arra való, hogy kiszínezzék a történeteket és a játék közben született sztorikat, de kulcs is a kezükben a kreatív világ felé, ami a későbbiekben meghatározhatja majd a tanulási folyamataikat, a munkához való hozzáállásukat, az egész életüket. Ezzel a képességgel aztán egyfajta kulturális műveltség is beléjük ivódik, hiszen a mesékből gyakran ismerhetnek meg különböző kultúrákat és a problémák megoldási módjait is. Új dolgokat tanulhatnak, eddig ismeretlen helyeken járhatnak, mindemellett pedig játékosan és észrevétlenül bővíthetik az ismereteiket a világról és önmagukról is.

Megtanítják megkülönböztetni a jót a rossztól

A legtöbb mesében egyértelműen jelen van a jó és a rossz hős is. Megannyi különlegesség, mágikus lovag, tündérhercegnők és gonosz boszorkák segítenek megértetni a csöppségekkel, mit jelent az erkölcsi útmutatás, mi a különbség szeretet és veszteség, a jóindulat és a gonosz által vezérelt tettek között. Ezek, amellett, hogy közvetve tanítják a gyerekeket, segítenek a helyes és a helytelen megítélésében is. Habár a mesékben általában a jó győzedelmeskedik, az életben pedig nem mindig, mégis jó példát kaphatnak a kicsik arról, hogy érdemes tisztességesnek, sem mint csalónak lenni.

Fejlesztik a gondolkodási készségeket

A különféle történetek a fentieken túl a gondolkodási készségeket is formálják a gyerekek fejében. Azzal, hogy látják a szereplők döntéseinek következményeit, és végigkövethetik, hogy mi történik velük, rájöhetnek, milyen fontos is a helyes és megfontolt elhatározás, továbbá megtanulhatják a felelősségvállalás fontosságát is. Nézzük akár a pozitív, akár a negatív szereplőket, vagy éppen a tudós és a butácska karaktereket, az üzenet mindig ugyanaz: ha jól döntünk, és a helyén van a szívünk, akkor minden rendben lesz.

Segítenek a kicsiknek az érzelmek kezelésében

A mesék nemcsak az életre és a szociális viselkedésre készítik fel az apróságokat, de utat mutatnak a morális kérdésekben, valamint megtanítják azt is, hogyan viszonyuljanak a konfliktusokhoz. A fantázia például segíthet a szorongás kezelésében, olyan esetekben is, amiket korábban nem tudtak a helyükön kezelni. A tündérmesékben általában a gyerekek a főhőssel azonosulnak, és élvezik, sőt át is élik, ahogy legyőzik a gonoszt. Ha ennek a gondolatnak a pszichológiáját nézzük, akkor rögtön megérthetjük, miért képes egyes szorongásos helyzetekben segíteni a mese.

Mindent összevetve: nagy élményt adnak

Ahogy mi a múltban, úgy gyermekeink is imádnak egy másik világba repülni, izgatottan várnak egy-egy új történetet, és rengeteget játszanak a mesék hatása alatt, amikor még a gonosz sárkányt is képesek legyőzni. Ennek fényében egyértelmű, miért olyan fontos – ha nem a legfontosabb a mai agyondigitalizált világban – a gyerekeknek a mese világa.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(scottishbooktrust.com)