„Ne mondd meg nekem, hogy mit csináljak!” Érzelmi támogatás kontra segítségnyújtás a párkapcsolatban

Ha szeretnénk, hogy a párunk megértsen minket és a problémáinkat, de ő ehelyett csak a megoldásokat sorolja, az nem mindig vezet jóhoz. Mindketten frusztráltak leszünk, hiszen az egyikünk nem kapja meg, amire várt, a másikunk pedig megsértődhet, hiszen segítsége nem ért célba. A „csapatmunka” elakad, és a kapcsolat veszélybe kerülhet. Vajon mit tehetünk?

Szinte mindannyian voltunk már abban a helyzetben, amikor azt gondoltuk (esetleg ki is mondtuk), hogy nincs szükségünk arra, hogy a társunk megmondja, mit csináljunk. De lehet, hogy a másik oldalon is álltunk már, amikor egyre csak az járt a fejünkben, hogy vajon miért nem értékeli a segítségünket a szeretett személy. Sok esetben azonban csak arról van, szó, hogy elbeszélünk egymás mellett.

Nagy különbség van az érzelmi és az információs támogatás között

A legtöbb ember számára – legyen szó nőkről és férfiakról egyaránt – az érzelmi támogatás sokkal fontosabb, mint bármilyen más támogatás. Ha ez megvan, akkor jobban érezzük magunkat és elégedettebbek vagyunk a kapcsolatunkkal is, egyszerűen csak azért, mert látjuk, hogy a párunk figyel ránk és törődik velünk és a dolgainkkal. Emellett persze az is fontos, hogy ha szükségünk van rá, akkor kapjunk, és mi magunk is nyújtsunk olyan segítséget, ami a tényleges megoldásra és lépésekre vonatkozik. A lényeg az odafigyelés, és az, hogy érezzük, mikor, minek van itt az ideje.

Előtérben az érzelmek

Ha problémája vagy elakadása van a kedvesünknek, az alábbi pontok segíthetnek, és lehet, hogy több konfliktust is megelőzhetünk velük:

  1. Hallgassuk meg!
  2. Biztosítsuk őt arról, hogy mellette állunk és éreztessük vele, hogy minden rendben lesz!
  3. Amikor lecsendesedett a kezdeti – talán sokkos – állapot, akkor közösen találjunk ki egy több lépésből álló megoldást! Itt minden ötletünket megoszthatjuk vele.

Támogatás mindkét fél részéről

Egy kapcsolatban nagyon fontos, hogy a felek egyformán támogassák egymást. Beszéljünk tisztán, ne játszmázzunk, ha kell, kérjük meg a másikat, hogy segítsen nekünk és ne várjuk, hogy kitalálja, mire gondolunk! Osszuk meg egymással a gondolatainkat, és magyarázzuk el a párunknak, hogy hogyan gondolkodunk bizonyos dolgokról! Tiszta lapokkal és nyílt kommunikációval boldog és kiegyensúlyozott kapcsolatot építhetünk fel.

Mindannyian mások vagyunk

Nem vagyunk egyformák. Ez nemcsak a párkapcsolatunkra, de minden egyéb kapcsolatunkra is igaz. Minden ember más, a férfiak és nők működése pedig kifejezetten különböző lehet. Ez nem hiányosság, csupán másféle rendszerben látjuk a világ dolgait. Pont ezért fordul elő az, hogy a nők és a férfiak más és más megoldási módokat helyeznek előtérbe. Ismerjük meg és fogadjuk el egymást!

Mondatok, amik segíthetnek a tisztánlátásban

Ha támogatásra szorulunk:

„Drágám, szeretnék valamit elmesélni neked. Nem tanácsot kérek, csak szeretném, ha meghallgatnál és megértenél.” vagy „Szívem, szeretnék veled beszélni valamiről. Szükségem lenne pár tanácsra.”

Ha pedig a segítő szerepében vagyunk:

„Szeretnéd, hogy felvázoljak pár megoldási lehetőséget? Vagy inkább csak hallgassalak meg?”

 

Még több párkapcsolati témájú cikket olvashattok a Nők Lapja Psziché magazinokban.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Getty Images

(psychologytoday.com)