A csípős hideg legtöbbször pont elég indok arra, hogy a téli hónapokat a négy fal között töltsük. De még mielőtt végleg felmentenénk magunkat a kinti sportolás és egy kis testmozgás alól, nem árt utánajárni, hogy így mennyi áldásos és egészséges dologról mondunk le.

téli sport

Mert süt ránk a nap

Az év legszürkébb hónapjaiban sokunknál kialakulhat a téli depresszió, de a rosszkedvet könnyen kicselezhetjük napi 30 perc sétával. Míg az aktív gyaloglás hozzásegít a lelki jóléthez és a stresszmentes élethez, a téli napsugarak kedveznek a közérzetünknek és nem utolsósorban a csontjainknak is, hiszen általuk D-vitamint termel a szervezetünk.

Mert így nem kaphatjuk el az influenzát az edzőteremben

A januári időszakban érdemes kerülni a zsúfolt edzőtermeket. Ha egyedül szerettek mozogni, akkor a szabadtéri futást nektek találták ki. Ha mégsem tudtok lemondani a benti edzésről, mossatok gyakrabban kezet – az influenzavírus tombolása idején senkinek sem hiányzik egy csúnya betegség.

Mert segít kitisztítani a fejünket és a tüdőnket

Manapság életünk nagy részét zárt térben töltjük, ennek köszönhetően (is) sokan küszködünk állandó fejfájással és különböző légzőszervi betegségekkel. Ha ti is hajlamosak vagytok a migrénre, töltsetek sokkal több időt a friss levegőn! A játékos mozgásforma nemcsak a testi, de a lelki egészségünknek is jót tesz. Gondoljatok csak a szánkózásra! ;)

Mert kapcsolatban lehetünk a természettel

Hogy mekkora a távolság az ember és a környezete között, arra az is bizonyíték, hogy 2008-ban az Oxford Junior szótárból törölték a „hód” és a „makk” szavakat, hogy helyettük olyanok kapjanak benne helyet, mint a „BlackBerry” vagy az „MP3-lejátszó”. Nyissatok újra a természet felé, hagyjátok magatok mögött a futópadot, és inkább fedezzétek fel a lakóhelyetek környezetét! Kezdésnek az is jó, ha a gyerekekkel ellátogattok a közeli játszótérre vagy egy állatkertbe.

Mert azonnal hat

A hideg hónapokban legtöbbször a képernyő elől nézzük a csodás műkorcsolyázókat vagy síugrókat, de mi lenne, ha egyszer mi is kipróbálnánk egy téli olimpiai sportágat? Nem kell már rögtön az elején profinak lenni benne, de kardioedzésnek és endorfinforrásnak nagyszerű opció. Mindenképp kérjétek tapasztalt edző segítségét, mert csak így sajátíthatjátok el a legfontosabb szabályokat és a megfelelő technikát!

Szöveg: D. E.

(besthealthmag.ca) 

Fotó: Thinkstock