Egy makacs nátha erősen hátráltathat bennünket a mindennapokban, szerencsére azonban léteznek olyan alternatív megoldások, amelyekkel gyorsan pontot tehetünk a megfázás végére. Debreceni Andrea kolléganőnk ezeket tesztelte.

1. A rózsaszín himalájai só felmelegítve olyan anyagokat bocsát ki magából, amelyek megszűrik a baktériumokat a levegőben, ezáltal pedig segítenek tisztán tartani a légutakat.

A sóterápia előnyeit általában asztmások és kisgyerekes szülők szokták kihasználni, de nekem az a tapasztalatom, hogy felnőttként is hatékony segítség lehet nátha, illetve hörghurut esetén. Tavaly hónapokon keresztül újra és újra visszajött a köhögésem egy csúnya megfázás után, és ez volt az egyetlen, ami segített. Állandó vendége lettem az otthonomhoz közeli sóbarlangnak, de beszereztem egy sópárnát is a már meglévő sólámpám mellé. Nekem bevált.

2. A citrusos illóolajok, illetve a teafa fertőtlenít, míg az eukaliptusz megtisztítja a légutakat.

Nem szabad lebecsülni az illóolajok erejét, a 100%-os aromák tényleg képesek a szoba levegőjét tisztán tartani – ez különösen akkor hasznos, ha többen is betegek épp a családban. Ami az eukaliptuszt illeti, orrdugulás ellen ez a leghatékonyabb természetes módszer, nekem még a háziorvos is ezt ajánlotta orrcsepp helyett.

3. A levendula megnyugtatja a légutakat és segít az elalvásban, ezért érdemes a párnánk közelébe tenni egy illatosított zsákot.

Jobbat mondok, kapható már levendulával és himalájai sóval töltött párna. Ugyan elég kemény, ezért nem kényelmes ráfeküdni, de közvetlenül az arc mellé téve tényleg csillapította a köhögőrohamot, ami korábban folyton rám tört elalvás előtt.

4. A megemelt testhelyzet szabadon hagyja a légutakat.

Igaz. Ha még egy plusz párnát teszünk a fejünk alá, a testhelyzetünk megváltozik, a légutak megnyílnak, a levegő sokkal szabadabban áramlik a tüdőbe és a fojtogató köhögési inger is csillapodik némiképp. Ha elalvási gondjaitok vannak a megfázás alatt, ezt a módszert érdemes kipróbálni.

5. Orrdugulás ellen hatékony segítség az orrjáratok sós vízzel történő átmosása.

Őszintén megmondom, én ezt nem próbáltam, irtózok ugyanis attól, hogy víz menjen az orromba. Viszont a környezetemben többen is esküsznek rá: mindenkitől azt hallom, hogy sokkal jobb, mint bármelyik orrcsepp, csak nem szabad túl hosszan alkalmazni.

6. A sós fürdő megszabadítja a szervezetet a méreganyagoktól és a baktériumoktól.

Kétségtelen, hogy a forró, sós fürdő nátha idején maga a megváltás, de valójában azért is hasznos, mert segít a szervezet megtisztulásában. 10-15 perc fürdőzés megnyugvást hoz és ellazítja a testet, de csak akkor szabad bevetni, ha nincsen lázunk. Én stresszes napokon is gyakran szoktam magam ilyen módon kényeztetni, mert feloldja a testben az összes izomcsomót és segít a relaxálásban. :)

7. Az infralámpa segít az arc-, a homlok- és az orrüreg megtisztításában, a hurut feloldásában, a torokfájás csillapításában és a hörgők megnyugtatásában is.

Ez pontosan így van. Az infralámpa melege segít a fent említett tüneteket mérsékelni és megszüntetni, ám ehhez arra van szükség, hogy naponta többször is alkalmazzuk. Én személy szerint reggel és este szoktam használni, néhány perc az adott területen egy-két nap alatt érezhető eredményt hoz.

8. A meleg vizes palack feloldja a hurutot.

A meleg remek ellenszer, ha a hurut nem akar felszakadozni. Ilyenkor lefekvés előtt kevés mentolos balzsamot kenek a mellkasomra, majd ráterítek egy kéztörlő kendőt és úgy helyezem rá a melegvizes tömlőt. A hideg és a meleg ellentétes hatása tapasztalataim szerint perceken belül könnyít a légzésen.

9. A páratartalom növelése segít a nyálkahártyát nedvesen tartani.

Az édesanyám mindig azt mondta, hogyha megfázok, tegyek egy tál vizet a radiátorra és cseréljem akár napjában többször is, mert a száraz levegő csak még tovább szárítja a nyálkahártyát. Igaza volt. Amikor száraz köhögés gyötör, mindig bevetem ezt a trükköt, mert ha magasabb a páratartalom, akkor ritkábban riadok fel éjszaka arra, hogy fojtogat a köhögés.

Szöveg: Debreceni Andrea

Fotó: Thinkstock

(helloglow.co, webmd.com, mayoclinic.com)