Aki valaha is kapott már napszúrást, tudja, hogy apró kellemetlenségnél többről van szó. A szaggató fejfájás, a hidegrázás és a többi tünet egyik pillanatról a másikra képes leteríteni az embert, így csak abban bízhatunk, hogy lesz, aki gondoskodik rólunk a kritikus órákban. 5 gyakorlati tipp arra az esetre, ha megtörtént a baj.

Árnyékba, de azonnal!

A hideg kánikula esetében relatív fogalom, hiszen nem mindenhol áll rendelkezésre légkondicionáló, de a lényeg, hogy árnyékos helyre kell juttatni a beteget, ahol le tud feküdni, sőt még jobb, ha egy elsötétített szobába kísérjük. Ezután tegyünk a feje alá egy párnát, hogy nagyjából 30 fokos szögben feküdjön, így kisebb az esélye, hogy a hőguta miatt elveszti az eszméletét. Ha ez mégis megtörténne, akkor a párnát vegyük ki a feje alól, a lábát pedig emeljük fel függőlegesen, hogy magához térjen.

Borogatás hideg vízzel

A hideg vizes borogatás ebben az esetben életmentő lehet. Vizezzünk be egy törülközőt, majd fektessük a beteg tarkójára – még jobb, ha jég is van kéznél. Mivel a napszúrás lázat, tarkómerevséget, zavartságot és eszméletvesztést is okozhat, ezért itt kell megkezdeni a test hűtését. Ezen kívül érdemes a homlokra, csuklókra és a bokákra is hideg vízzel átitatott törülközőket csavarni, így elejét vehetjük a testhőmérséklet további növekedésének. Előfordulhat, hogy a nyaralás alatt nincs kéznél ennyi törülköző, ilyenkor kreatívnak kell lenni: kapjuk elő a bőröndből a nyaralásra csomagolt pólókat és azokkal dolgozzunk.

Víz, víz, víz!

A napszúrás gyakran dehidratáltsággal együtt jelentkezik, ezért pótolni kell az elvesztett folyadékot. Mivel a beteget általában erős fejfájás és hányinger, hányás kínozza, ezért megitatni nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen. Egy pohárba engedjünk hideg vizet, tegyünk bele egy szívószálat és néhány percenként egy-egy apró kortyot itassunk meg vele. Minél hamarabb helyreáll a folyadékháztartás szintje, annál gyorsabb a gyógyulás. Az alkohol és koffeintartalmú italok felgyorsítják a folyadékvesztést, ezért ezeket szigorúan tilos ilyenkor fogyasztani!

Hűtőfürdő

Ha a testhőmérséklet csökken és a beteg már nincs felhevülve, akkor hűtőfürdőt is lehet alkalmazni, akárcsak láz esetén. Ám soha ne hagyjuk egyedül a rosszulléttel küzdőt a kádban, különösen, ha idős emberről vagy kisgyerekről van szó, mert az eszméletvesztés lehetősége a gyógyulásig fennáll.

Ha nem javul a helyzet

Amennyiben 1-2 napon belül nem javul a helyzet, vagy a tünetek még rosszabbra fordulnak, ne várjunk tovább: forduljunk orvoshoz! A napszúrás nem játék, súlyos esetben csak kórházi kezelés mellett lehet gyógyítani. Ami a megelőzést illeti, sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a bajt. 11-15 óra között ne menjünk napra, vagy ha mégis, mindenképp viseljünk kalapot, emellett pedig fogyasszunk annyi folyadékot, amennyit csak tudunk. A direkt napfény nagyon veszélyes, ezért mindig résen kell lenni.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock

(webbeteg.hu, webmd.com)