7 dolog, amit mindenki elmondhatna a fiatalabb önmagának

Tapasztalatainkon keresztül tanulunk, általuk fejlődünk, ez pedig sok esetben azzal jár, hogy csak jóval később, a megszerzett bölcsesség birtokában döbbenünk rá, mi mindent kellett/lehetett volna másképp csinálnunk. A cikkben felsorolt 7 dolgot például mindenki elmondhatná fiatalabb önmagának.

Bízzunk az ösztöneinkben

Nem arról van szó, hogy ne kellene meghallgatnunk és értékelnünk mások véleményét. Sőt, a tapasztaltabb, bölcsebb emberek tanácsait minden esetben érdemes mérlegelni. A fontos döntéseket viszont nem azok alapján kellene meghozni, hogy a többi ember mit gondol, inkább a saját ösztöneinkre hagyatkozva. Nagyon sokszor csalatkozhatunk ugyanis, ha nem a saját meggyőződésünkből cselekszünk. Sose felejtsük el, mi éljük a saját életünket, mi ismerjük a saját vágyainkat és céljainkat a leginkább.

Kockáztassunk többet

Az elutasítástól, a sikertelenségtől való félelem megbénítja az embert és nagyon sok esetben arra készteti, hogy biztonsági játékot játsszon, holott, néha kockázatot kell vállalni ahhoz, hogy előre tudjunk lépni az életünkben. „Aki mer, az nyer” – tartja a mondás, és ez esetben nem közhelyről van szó, hanem egy olyan igazságról, amit érdemes lenne megfogadni. Először lehet, hogy ijesztőnek tűnik majd, de kifizetődik. Természetesen azt nem árt hangsúlyozni, hogy mielőtt bármibe is belevágnánk, azért vegyük latba a lehetőségeket és végezzünk egy kis kutatómunkát.

Legyünk következetesek

Tanuljunk meg nemet mondani és tisztán képviselni a saját vágyainkat, gondolatainkat. Ez magabiztossá tesz majd minket, és abban segít, hogy könnyebben hozzuk meg a legfontosabb döntéseket. Hallgassunk a szívünkre, de ne felejtsünk el reálisan szemlélni a körülöttünk lévő világot. Következetesen képviseljük a véleményünket, így egyenes, megbízható embernek tartanak majd, akire támaszkodni lehet.

Mondjuk ki, amit gondolunk

Az ember sokszor azért hallgatja el, ami valóban a szívében van, mert attól fél, hogy ha kimondja az őszinte gondolatait, kevésbé fogják szeretni. Túl sokat és túl sokszor igazodunk másokhoz az életünk során, és így elnyomjuk azt, ami bennünk van. Ez hosszú távon boldogtalansághoz, frusztrációhoz, elégedetlenséghez vezet. Ne féljünk kimondani, amit gondolunk. Senki sem fog attól kevésbé szeretni, ha a saját véleményünket képviseljük, természetesen nem támadó módon – ha pedig igen, akkor nincs helye az életünkben.

Figyeljünk jobban a környezetünkre

A bolygónkért mindannyian felelősek vagyunk, ha nem figyelünk oda rá, az olyan, mintha a jövőnket ásnánk alá. A környezettudatosságot már egészen kis dolgokkal is gyakorolni lehet, nem kell semmi bonyolultra gondolni. Ne felejtsük el, a saját élőhelyünk a tét. A nagyobb fokú odafigyelés ugyanúgy érvényes az embertársainkkal kapcsolatban is.

Ne féljünk másoknak lenni, mint a többség

Az ember társas lény, természetes, hogy igazodni szeretne ahhoz a közösséghez, amelynek tagja, illetve megfelelni az általa állított elvárásoknak. Ezt nevelik belénk gyerekkorunktól kezdve, sok esetben viszont épp ez gátolja, hogy szabadon kifejezhessük önmagunkat, teret engedjünk kreativitásunknak és eredetiek legyünk. Pedig másnak lenni nem szégyellnivaló, hanem különlegesség. De szerencsére ezt már egyre többször halljuk, tapasztaljuk.

Tanuljunk a múltból, koncentráljunk a jelenre

Hajlamosak vagyunk rá, hogy állandóan az foglalkoztassa a gondolatainkat, mi fog történni a jövőben. Így azonban lemaradunk a legfontosabbról, a mostról. A legjobb, ha a múlt történéseiből okulva tervezzük a jövőt, ám nem hagyjuk, hogy a rajtuk való gondolkodás elvonja a figyelmünket a jelenről és attól, hogy teljességében megéljük a pillanatot.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

(huffingtonpost.com)