Boldogság, hygge a neved – Tippek, amikkel olyan gondtalanok lehetünk, mint a dánok

A dánok évek óta élen járnak az általános jóllét terén és a kiegyensúlyozottságban, vagyis a hygge-ben. A szó nem dolgokat takar, inkább hangulatokat, érzéseket. Meghittséget, stresszmentességet, együttlétet, biztonságot – amelyek elérése nem is olyan nagy ördöngösség.

A dánok legendásan boldog nemzet, a titkukat azonban nem őrzik hét lakat alatt: a Nők Lapja Psziché legújabb számában a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója, Meik Wiking segít tisztázni, mi is a hygge. Az ő tanácsai alapján pedig hasznos gyakorlati tippeket állítottunk össze nektek:

Hangulat

Oltsuk le a villanyt, gyújtsunk gyertyákat, elő a puha párnákkal és a takarókkal, és merüljünk el az otthonosság megnyugtató élményében. Ha közben még egy teát is elkortyolgatunk, az maga lesz a mennyország. Nem is kell mellé tévé vagy okostelefon, elég, ha kiürítjük a gondolatainkat.

Jelenlét

Modern korunk egyik legnagyobb előnye és hátránya is egyben, hogy mindig mindenhol elérhetőek vagyunk. Az okostelefonunk rengeteg figyelmünket köti le, így nem árt időről időre egy kis tudatosságot is a mindennapjainkba csempészni a technikai kütyük használatát illetően. Ahelyett, hogy minden szabad percünkben a telefonunkat nyomkodnánk, kapcsoljuk ki, adjuk át magunkat annak, amit éppen csinálunk. Legyünk jelen a pillanatban.

Élvezet

Az apró örömök teszik szebbé az életet. Ne vonjuk meg magunkat minden finomságtól, csak azért, mert vékonyabbak szeretnénk lenni. A léleknek és a testnek igenis jár időről időre egy kis kényeztetés. Elő a kávéval, csokoládéval, süteménnyel és tortával!

Egyenlőség

A modern világ az önzőséget, az elszigetelődést hirdeti. Pedig nincs is annál felemelőbb érzés, amikor az „én”-t a „mi” váltja fel és az kerül előtérbe. Ez nemcsak a feladatok, hanem az élmények megosztását is jelenti. Törekedjünk arra, hogy a szeretteinkkel töltött közös időt tartsuk mindig előnyben.

Hála

Az ember sokszor azért boldogtalan, mert nem tudja értékelni és észrevenni azokat a dolgokat, amik megadatottak neki. Éppen ezért kell gyakorolnunk a hálát. Elfogadni, hogy lehet, már nem lesz jobb, de nem is kell, hogy az legyen.

Harmónia

Nem kell versenynek felfogni az életet. Nem az a lényeg, hogy kinek van szebb háza, jobb munkája vagy több pénze. A lényeg, hogy békében és harmóniában legyünk önmagunkkal és a környezetünkkel. Emlékeztessük magunkat arra, hogy már szeretnek minket, nincs szükség melldöntögetésre.

Kényelem

A nagy rohanás sehová nem vezet, csak stresszessé tesz. Próbáljunk meg lelassulni és helyezzük magunkat kényelembe. Tartsunk szünetet és hagyjuk, hogy minden a kikapcsolódásról szóljon.

Béke

Annyi a feszültség manapság az emberekben, illetve az emberek között. A boldogság egyik kulcsa azonban az, ha békét kötünk: magunkkal és másokkal is. Nincs szükség a drámára, ismerjük be, ha hibáztunk, kérjünk bocsánatot és évezzük a felemelő érzést, ami ezzel együtt jár.

Együttlét

Az ember társas lény és annak ellenére, hogy a modern társadalmunkra általánosságban az elmagányosodás a jellemző, a mi életünkben ez nem kell, hogy így legyen. Építsünk kapcsolatokat, mindig szakítsunk időt a családunkra és a barátainkra, az együtt töltött percek ugyanis felbecsülhetetlenek.

Menedék

Vonuljunk vissza, legyünk a sajátjainkkal. Gondoskodjunk róla, hogy az otthonunk a béke és a biztonság szigete legyen, ahol szeretettel és energiával töltődünk fel.

Összeállította: F.R.

Fotó: Thinkstock