Hatékony módszerek, amikkel távol lehet tartani a szúnyogokat

Nyáron nemcsak a hőséggel kell megküzdeni, hanem a szúnyogokkal is, amelyek csípése rengeteg kellemetlenséget tud okozni. Szerencsére azonban vannak olyan hatékony módszerek, amikkel távol tarthatjuk magunktól és az otthonunktól az apró vérszívókat.

Előkezelt ruhák

Ha túrázni vagy kirándulni mennénk a természetbe, érdemes előre lekezelni a ruháinkat riasztószerrel, és hagyni őket állni néhány órán keresztül – így jobban áthatja őket a szúnyogokat taszító anyag. Különösen akkor lehet hasznos, ha a gyerekek nyári táborba készülnek, a nagy játékban és izgalomban ugyanis könnyen elfelejthetik lefújni magukat. Arra az esetre pedig, ha már megtörtént a baj, a Nők Lapja Gyerek friss különszámában nyújtunk hatásos tippeket a rovarcsípések kezelésére.

Az elsőbbség mindig a naptejé

Nyáron elengedhetetlen a fényvédő és a naptej használata, amivel megóvhatjuk a bőrünket a káros UV-sugaraktól. Ha azonban egyúttal a szúnyogriasztásról is gondoskodnunk kell, akkor minden esetben először a naptejet vigyük fel a bőrünkre. Várjunk 20 percet, és csak utána fújjuk be magunkat riasztóval. Fordított esetben ugyanis utóbbi csökkentheti a naptej hatását és könnyen leéghetünk.

Szabaduljunk meg az állott víztől

Ha nagyon ellepik a kertünket a szúnyogok, annak egyik oka az is lehet, hogy a kint összegyűjtött esővíz vonzza őket oda. Amilyen hamar csak lehet, mindig ürítsük ki a teli tartályokat. Az esőhordókban, a kint hagyott vázákban, a víztartályokban, a régi gumiabroncsokban mind remek mocsár képződhet a szúnyogok számára.

Tudatos kerttervezés

Számtalan olyan természetes szúnyogriasztó létezik, amellyel környezetkímélő módon vehetjük fel a harcot a rovarok ellen – és még a kertünkben is jól mutatnak. Ilyen a bazsalikom, a levendula, valamint a citromfű, amik természetes rovarűzők. Így, ha kertépítésre kerül a sor, mindenképp számoljunk velük.

Főszerepben a ventilátor

Annak ellenére, hogy mennyire apróak, a szúnyogok képesek elrontani egy kerti parti hangulatát. De szerencsére az erős illatú riasztókon kívül más megoldás is van: elég, ha az asztal alá állítunk néhány ventilátort, úgy, hogy a vendégek lábát érje. A szúnyogok ugyanis egy bizonyos sebességű levegőáramlattal nem tudnak szembemenni.

Ne dőljünk be a hiedelmeknek

Sokan úgy tartják, hogy bizonyos ételek fogyasztásával távol tudjuk tartani a szúnyogokat. Ez azonban téves feltevés, így nyugodtan hanyagolhatjuk nyáron a túlzott fokhagymafogyasztást. :) Sokkal hatásosabb, ha hosszú, zárt ruházattal, illetve szúnyogriasztó szerekkel igyekszünk magunktól távol tartani a rovarokat.

A megfelelő ruha kincset ér

Nyáron természetesen nem burkolózunk több réteg ruhába, hogy ezzel akadályozzuk meg a rovarcsípést, azonban vannak olyan darabok, amelyek megnehezítik a szúnyogok számára, hogy bőrt érjenek. A szorosan szőtt anyagokkal például jól védekezhetünk ellenük, a spandexből készült ruhákat azonban jobb, ha kerüljük.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

Forrás: countryliving.com