Buja zöld erdőségek, gyönyörű hegycsúcsok, mélykék tavak és folyók, vízesések és gleccserek – ezek mind-mind megtalálhatók Európa legszebb nemzeti parkjaiban. Ha tehetnénk, már ma, az európai nemzeti parkok napján útra kelnénk és bejárnánk őket.

Szász Svájc Nemzeti Park – Németország

Az igen félrevezető név ellenére a park Németországban terül el, méghozzá Drezda közelében. A bizarr kőalakzatok és a csodálatos kilátók csak néhány a rengeteg látványosság közül, amivel a nemzeti park kecsegtet.

Plitvice Nemzeti Park – Horvátország

Horvátország egyik leggyönyörűbb helye az ország közepén található erdős rezervátum, ami 16 gyönyörű teraszos tónak ad otthont. Mindegyiket vízesések kötik össze, így lenyűgöző látványt nyújtanak.

Lake District Nemzeti Park – Anglia

Az egyik legszebb és legbékésebb hely Angliában a Lake District Nemzeti Park, ami számtalan csodálatos, hegyek által körülölelt tónak ad otthont. A látogatók élvezetüket lelik a hosszú sétákban és még az esős időszakok sem riasztják el őket attól, hogy visszatérjenek.

Oulanka Nemzeti Park – Finnország

Az Észak-Finnországban elterülő nemzeti park a sámi nép földjét védi, akik a 17. században éltek a területen, vadászattal és halászattal foglalkoztak. Ott található egyébként Finnország legnépszerűbb túraútvonala.

Tara Nemzeti Park

A Tara-hegyet és az őt átölelő erdőséget foglalja magában a Tara Nemzeti Park, ami csodálatos élővilágáról ismert. A Drina folyó kanyarulata pedig még vadregényesebbé teszi.

Gran Paradiso Nemzeti Park – Olaszország

Az észak-olaszországi Grai Alpok közepén található a Gran Paradiso Nemzeti Park, aminek egy területén erdőség terül el, a határain belül pedig több gleccsert is fellelhető.

Durmitor Nemzeti Park – Montenegró

Žabljakban, a folyami kanyonok által körbe ölelt Durmitor Nemzeti Park hatalmas csúcsoknak ad otthont. Az ormok mellett pedig jeges tavak is díszítik a gyönyörű területet. Ki tart velünk? :)

Vatnajökull Nemzeti Park – Izland

A minden ízében csodálatos Vatnajökull Nemzeti Park Izlandon terül el. Havas hegycsúcsok és mélykék folyók találhatóak benne, de még egy gleccserrel is büszkélkedhet. Legnagyobb látványosságai közé tartoznak a Svartifoss és Dettifosis nevű vízesések.

Triglav Nemzeti Park – Szlovénia

Buja völgyek, kanyargó folyók és a Triglav hegy csodás csúcsa is megtekinthető a Triglav Nemzeti Parkban. Nem csoda, hogy a turisták rajonganak érte.

Ordesa Nemzeti Park – Spanyolország

A Pireneusok természetes határvonalat képeznek Franciaország és Spanyolország között. Pontosan ott találjuk az Ordesa Nemzeti Parkot is, ami egy fantasztikus zöld völgyben fekszik, így valóban felejthetetlen kilátást és csodálatos túraútvonalakat kínál a tornyosuló Pireneusok árnyékában.

Szöveg: F.R.

Fotó: Pinterest, Flickr.com