Szakmánkból adódóan a kommunikáció számunkra nem okoz különösebb nehézséget, de tudjuk, hogy nem mindenki szeret spontán társalgást kezdeményezni. Nekik szeretnénk segíteni a következő tippekkel.

Csak lazán

Amikor új emberrel találkozunk, hajlamosak vagyunk a kínos csendet még kínosabb csevejjel kitölteni, pedig attól lesz igazán természetes a beszélgetés, hogy ténylegesen odafigyelünk a másikra és nem érezzük ezeket a pillanatokat kellemetlennek. Tehát ne görcsöljetek, hagyjátok a maga medrében folyni a társalgást, akkor is, ha néha akadozik.

A tükrözés módszere

Sokszor ott bukik meg a kommunikáció, hogy az ember nem tud mit mondani a másiknak. Ilyen esetben érdemes visszautalni egy korábbi beszélgetésre, mert ez megtöri a kezdeti feszengést. Például, ha egy kollégával, akinek az unokája most ballag az óvodából, együtt lifteztek, dobjátok be a témát, és máris elindítottátok a diskurzust. Az érdeklődés védelmet nyújt a leblokkolás ellen.

A testbeszédre koncentrálva

A kommunikáció közbeni gesztusokból könnyen leszűrhető, hogy a másik fél hogyan érzi magát beszélgetés közben, sőt az is, hogy egyáltalán nyitott-e arra, hogy beszédbe elegyedjen veletek. Figyeljétek a testbeszédet, mert segít a társalgást elindítani, illetve a folyamatosságát fenntartani.

Engedjétek el a félelmet

Az introvertált személyiségekre jellemző, hogy előre tartanak attól, milyen irányt vesz a beszélgetés. Félnek, hogy nem tudnak a témához hozzászólni, esetleg, hogy konfliktusba keverednek a diskurzus közben, ez pedig távol tartja őket a kezdeményezéstől. Nekik üzenjük: nincs mitől félni! Nem értetek valamit? Kérjétek meg a másikat, hogy magyarázza el! Más a véleményetek, mint a partnereteknek? Meglehet, de nem ezen fog múlni, hogy szimpatikusnak találtattok-e. Ha meg sem próbáltok nyitni mások felé, azzal ártotok magatoknak a legtöbbet.

Változtassatok a gondolkodásmódotokon

Ha új emberrel találkoztok, akkor a szituáció pozitívumára koncentráljatok. Egy idegen sok meglepetést tartogathat: új szemléletmódot, új kulturális közeget, értékes kapcsolati tőkét, sőt nem kizárt, hogy barátságot vagy akár szerelmet is. Az ismeretlentől való félelmet fordítsátok át egyfajta érdeklődésbe.

A hírek nyomában

És akkor következzen egy picit más jellegű tipp: olvassatok híreket! Az aktuális történések mindig remek témát szolgáltatnak, akárcsak az időjárás, és ezekhez nem kell olyan tudást birtokolni, ami esetleg megakadályozhatná a társalgást, szóval nincs szükség rá, hogy jobban elmélyedjetek a kvantumrészecskék mechanizmusában. ;)

Még több lelki témáról olvashattok a Nők Lapja Pszichében – a legújabb lapszám már kapható az újságosoknál!

Szöveg: D.A.

Forrás: psychologytoday.com

Fotó: Thinkstock