Szoknyasztori a minitől Katalin hercegné kedvencéig

A szoknya világnapján nemcsak alkalomnak megfelelően öltöztünk, de egy kis történelmi csemegével is készültünk az egyik legnőiesebb viseletről.

50-es évek: a mini diadalmenete

mary-quant

A 20. század első évtizedeiben a láb kivillanása olyan tabu volt, ami alapjaiban határozta meg az európai női divatot. A szoknyák, bár stílusukban és bőségükben folyton változtak, hosszukban sosem, ezért volt akkora szenzáció, amikor az 50-es években Mary Quant megalkotta az első miniszoknyát. A tervező által megálmodott darab a praktikum jegyében készült, Mary maga úgy nyilatkozott róla, hogy olyan darabot szeretett volna készíteni, amiben lehet futni és ugrálni is. Bár a miniszoknya ikonikus viseletté vált, az akkori brit elit a sátán ruhadarabjának kiáltotta ki.

marilyn-monroe

Amerikában, pontosabban Hollywoodban kicsit elnézőbbek voltak a rövidre vágott, sokat mutató ruhákkal szemben. Marilyn Monroe messze földön híres, fellibbenő fehér szoknyája is ebben az évtizedben, egészen pontosan 1954-ben vált híressé.

60-as évek: a botrányos Shrimp

shrimp

Nagy felbolydulást okozott, amikor Jean Shrimpton modell 1965-ben a Melbourne Cup Carnivalra – mondhatjuk, hogy ez az ausztrál Royal Ascot – egy térd fölé érő ruhában érkezett. Mai szemmel nézve az Yves Saint Laurent-darabon nem találni kivetnivalót, de egy évtizeddel a mini feltalálása után a térd fölé érő szoknyarészek még mindig botrányosnak számítottak – főleg egy ilyen rangos eseményen.

70-es évek: a szexuális ébredés kora

twiggy

Merész kijelentés lenne azt állítani, hogy a 70-es évekre az erkölcsi normák meglazultak volna, de az tény, hogy a rövid szoknyához való hozzáállás nagy változáson ment keresztül. Twiggy és kortársai már felbátorodva viselték a merészebb darabokat, a kifutók egyik kedvencévé lépett elő Mary Quant „találmánya”. Amelyik divatház nem tervezett minit, az lehúzhatta a rolót.

catherine-deneuve-meryl-streep

Az évtized végére a mini egyeduralma azonban megdőlt, a hosszabb, vádliig érő midi szoknyák helyet követeltek maguknak a divatvilágban. Ezek már jóval szellősebb viseletnek számítottak, mint a 40-es évek előtti darabok, így a nők, élükön Catherine Deneuve-vel vagy Meryl Streeppel szívesen választották a mindennapokra és vörös szőnyeges eseményekre, illetve a mozivászonra is.

80-as évek: szoknyakavalkád

Köszöntünk a 80-as évek eklektikus világában! Egyenes szárú, szűk fazonok, fodros-bodros öltözékek, glamúr – az egész évtized olyan, mint egy jelmezbál, mert itt tényleg minden megtalálható. De kezdjük az elején!

diana-hercegnő

A szívek hercegnője, azaz Diana fénykorát élte, ruhatárában felbukkannak a díszesebb darabok, de alapvetően az egyszerűbb, alakot hangsúlyozó szoknyák voltak a kedvencei, amivel a britek stílusikonjává lépett elő.

madonna-cindy-lauper

Madonna és Cyndi Lauper, a zeneipar üdvöskéi a rah-rah viselet mellett tették le a voksukat, amivel az ifjúságot inspirálták – aki az ő zenéjüket hallgatta, annak biztos, hogy rejtőzött a szekrényében egy ilyen kultikus darab.

dirty-dancing-grease-dirty-dancing

Ami a filmeket illeti: Amerika Grease- és Dirty Dancing-lázban égett, mindkét kultmozi meghatározó divattényezővé lépett elő ebben az időben. Az évtized első felét a Pomádés pörgős szoknyák uralták, de a Piszkos tánc bemutatása után, 1987-ben már Baby lett az új idol és divatdiktátor.

90-es évek: vagány dívák kora

Nincs új a nap alatt, már ami a szoknyafazonokat illeti – a mini, a midi, a harangszoknya vagy éppen a ceruzaszoknya mind szerepeltek ekkor a divatvilág repertoárjában.

madonna-90-es-évek

A szoknya-leggings kombináció ekkoriban élte fénykorát, a cicanadrág gyakran pompázott neon színekben, és gyakran fényes anyagból készült.

spinédzserek

Visszatért az 50-es évek divatja a kockás, rakott miniszoknyák képében, amit a Spinédzserek főszereplőihez hasonlóan sok fiatal lány hordott.

sjp

És végül, de nem utolsó sorban, Sarah Jessica Parkernek hála a tütü is utcai viseletté lépett elő a merészebbek körében.

2000-es évek: millenniumi fordulat

Felülmúlhatatlan a 2000-es évek divattörténete – mi például szívesen elfeledkeznének arról, mi mindent húztunk fel egy-egy trend szellemében.

juno

Ott volt a szoknya-farmernadrág kombináció, aminek felívelő karrierje a mai napig rejtély.

bajos-csajok

Az ejtett derekú, pliszírozott fazonú darabok is uralkodó irányzatnak számítottak, a Bajos csajok című filmben a lányok szinte végig ilyeneket hordtak.

farmer-mini

Aztán ott volt a farmerből készült miniszoknya, amit sokan csak csizmával viseltek, egyfajta cowgirl-stílust erőltetve – Maria Menounoshoz hasonlóan.

aszimmetrikus

És az aszimmetrikus fazon ideje is beköszöntött rövid időre. Miranda Kerrnek persze ez is jól állt, de a modellalkaton gyakorlatilag minden szépen mutat.

2017: napjaink megjelenése

katalin-hercegné

A szoknya ma is a nőiesség jelképe, bár korántsem olyan konzervatív módon, mint a 20. század első felében volt. Midi, maxi, pliszírozott, fodros, harang, A-vonalú, ceruzaszoknya, szinte bármi jöhet. Napjaink egyik legikonikusabb szoknyaviselőjével, Katalin hercegnével búcsúzunk, akinek stílusából szerintünk mindig ihletet meríthetünk.

Szöveg: Debreceni Andrea

Forrás: huffingtonpost.com, marieclaire.co.uk, instyle.com

Fotó: Pinterest, theredlist.com