Segítsd a gyereket, hogy jobb legyen a félévi bizonyítványa!

A minap egy tanár ismerősünk épp a félévi bizonyítványosztást emlegette, amivel nosztalgialavinát indított el nálunk: felidéztük, hogy anno milyen sokat görcsöltünk a jegyek feltornázásán. Most, felnőtt fejjel abban próbálunk segíteni, hogyan tudtok szülőként hozzájárulni az osztályzatok felfelé kerekítéséhez!

tanulás

Motiválás meglepetéssel

Talán nem a legkövetkezetesebb nevelési módszerre vall, de egy kilátásba helyezett ajándékkal minket mindig meg lehetett fogni. Nem kell nagy dologra gondolni: egy új könyv vagy egy mozizás olykor motivált bennünket abban, hogy sokkal keményebben fogjunk neki a tanulásnak. Hiába a generációs különbség, szerintünk ez most is így van.

Gondolkodás a siker kulcsa

A bebiflázás még soha nem vezetett sehova, a logikus gondolkodás viszont igen! Kérdezzétek ki a tananyagot úgy, hogy ne egy-egy száraz tényre vagy adatra koncentráljatok, hanem összefüggésekre. Mi miből következik, és ez miért van így. Ha a gyerek átlátja a lényeget, sokkal tovább emlékezni fog a tényekre. Valljuk be, a félévzáró dolgozatoknál ez nagy előnyt jelent!

Puskát íratni? Komolyan?!

Mielőtt megkapjuk a kritikát, hogy mire buzdítjuk a szülőket és általuk a fiatalságot, hangsúlyoznánk, hogy a szándékaink korántsem a csalás lehetőségére vonatkoznak. Pusztán azt szeretnénk ezzel mondani, hogy a puska – vagy inkább nevezzük tanulási segédletnek – megírása közben is rögzülnek az információk, ami felér egy ismétléssel. Apropó tanulási segédlet, a diákok közül sokan nem tudnak vázlatot készíteni, pedig ez szintén nagyon hasznos lehet a tananyag felelevenítéséhez. Mutassátok meg, hogyan lehet a lényeget kiemelni címszavakban, ezzel is hatékonyabbá téve a felkészülést!

Mindent a szemnek

Ha a gyermeketek vizuális típus, akkor elő a színes szövegkiemelőkkel és egyéb segédanyagokkal! Mi például mindig azok közé tartoztunk, akiknek talán elsőre nem ugrott be egy név, helyszín vagy adat, de ha arra gondoltunk, hogy zölddel kiemeltük a tankönyv bal felső sarkában, máris könnyebben visszaemlékeztünk a részletekre. Manapság az interneten már sok más segédanyag fellelhető, ezeket is érdemes használni kiegészítésképpen.

Bagoly vagy pacsirta?

Vegyétek figyelembe a gyerekek életmódritmusát! Már egészen korán 7-8 éves korban látszódik, hogy a kicsik inkább reggel vagy inkább este képesek jobban elsajátítani a tananyagot. Ha ezt tudjátok, akkor játszhattok az idővel is, például lefekvés előtt, vagy reggeli előtt még 20 percben átnézhetitek közösen a szorzótáblát vagy egy verset a memorizálásért. Fontos, hogy mindez sose menjen az alvás rovására!

+ 1 tipp: A jó tanulószoba

A megfelelő tanulósarok kialakítása sem elhanyagolható tény: ha nincs egy hely, ahová a gyermeketek elvonulhat tanulni, az a jegyein is meg fog látszani. Itt mutatunk egy-két tetszetős megoldást.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock