Senki nem születik jó tanulónak, ez nem adottság, hanem sokrétű munka eredménye, amiben a szülőnek óriási felelőssége van. Összegyűjtöttük a legfontosabb életmódbeli tippeket, amik segíthetik a gyerek fejlődését.

kisfiú-tanul-örül

Nyugodt kuckó

A legjobb, ha a gyereknek saját szobája van, benne egy íróasztallal, amin nyugodtan nekiláthat a házi feladatának. Az ideális hely napfényes, vagy legalábbis világos, és rendezett, hogy semmi ne vonhassa el a figyelmét a tanulnivalóról, illetve jó, ha egy olvasólámpa is áll rajta, ha elhúzódna a leckeírás. Ha a szobán több gyerek is osztozik, akkor érdemes úgy kialakítani a tanulósarkokat, hogy ne zavarhassák egymást.

Megfelelő étrend

A tanuláshoz a szervezetnek energiára van szüksége, ezért sose engedjétek a gyereket üres hassal tanulni. Nem arról van szó, hogy degeszre kéne ennie magát, de egy tápanyagban gazdag szendvics vagy egy müzliszelet, netán néhány kocka csoki serkentheti az agyműködést, megkönnyítve a tananyag megértését. Emellett persze a folyamatos folyadékpótlás se maradjon el, víz, gyümölcslé vagy esetleg koffeinmentes gyümölcstea formájában.

Jusson idő a játékra

Ha azt látjátok, hogy a gyereknek pihenésre van szüksége, adjatok neki lehetőséget rá, hogy picit kikapcsolódjon. Fél óra játék akár odabent, akár a szabad levegőn szaladgálva megteszi a hatását, de akár egy rövidebb tévészünet – szigorúan oktató jelleggel – sem rossz megoldás ahhoz, hogy a lurkónak legyen lehetősége feltöltődni a nagy munka előtt. Ugyanez vonatkozik a tanulás utánra is: minden gyereknek szüksége van egy rövidebb lecsengési időszakra a vacsora és a lefekvés előtt, hogy ne érezze úgy, az élete csakis a suliból és a leckeírásból áll.

Fizikai frissesség

A koncentráció egyik feltétele, hogy az ember kialudja magát – ez egy fejlődésben lévő szervezet esetében különösen igaz.  Ezért azt ajánljuk, hogy következetesen minden nap ugyanakkor bújjon ágyba a gyerek – a hétvége se legyen kivétel –, hogy ténylegesen legyen lehetősége feltöltődni.

Szülői segítség

A legtöbb kisiskolásnak szüksége van a szülői segítségre a tanuláshoz. Nemcsak azért, mert egy esetlegesen nehezen érthető témakör magyarázatra szorul, hanem azért is, mert keretet ad az otthoni leckeírásnak és érzelmi biztonságot nyújt a gyereknek. Ráadásul így ti is pontosan látni fogjátok, mi az a maximum, amit adott esetben el lehet várni tőle.

Dicséret és kritika

Nyilván nem kell ész nélkül osztani a dicséretet, ahogy a kritikát is csak óvatosan szabad egy gyerek felé megfogalmazni, de tény: a kicsinek szükségük van a visszajelzésekre. Egy húszfős osztályban aligha van lehetőség arra, hogy a tanár egyesével emelje ki mindenki erős és gyenge pontját, ezért ez a feladat a szülőkre hárul.  Ez az önbizalom és a siker záloga is egyben, ráadásul megtanítja a gyereket, hogy a kudarctól való félelmét legyőzze.

Fotó: Thinkstock