Nem akar lefeküdni a gyerek? Szülői praktikák, amikkel célt érhettek

A szülők legkevésbé várt napszaka az este és vele együtt a lefekvés ideje, hiszen szinte kivétel nélkül minden gyerek hisztissé válik, ha alvásról van szó. Néhány szülői csellel azonban könnyen megelőzhető a balhé – segítünk!

 Two cute little girls in bedroom jumping on a bed

A terv, mindenekfelett

Legyen egy esti rutin, amitől semmilyen körülmények között ne térjetek el. Tehát például vacsora után következzen a másnap előkészítése: iskolatáska ellenőrzése, ruha kikészítése, aztán fürdés, fogmosás, esti mese és alvás. Ha a terv sosem borul, a gyerekekben idővel rögzül a tennivalók sora, és maguktól ­fogják elvégezni mindezt. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy a nevezett rutint a párotokkal, csapatmunka keretében szigorúan kövessétek, és a hétvégén se legyenek engedmények, egyetlen nap ugyanis elég ahhoz, hogy megbomlassza a szépen felépített rendszert!

Se TV, se számítógép

A felnőtteknek is azt javasolják a szakértők, hogy lefekvés előtt két órával már ne nézzenek tévét, és a számítógépet, tabletet és egyéb kütyüket is mellőzzék – a gyerekekre pedig ez különösen igaz! A fényerő alapból sokkal éberebbé teszi a kicsiket, de maga a tartalom még veszélyesebb, ugyanis az elcsendesedés időszakát túl sok ingerrel gazdagítja. Gyakorlatilag olyan, mintha lefekvés előtt még cukorkával kínálnátok a gyereket – aki egyszer is tett már így, tudja, hogy ez mivel jár.

Visszafogottság mindenek felett

Ha elcsendesedés, akkor érdemes a környezet megteremtéséről is gondoskodni. Vegyétek lejjebb a hőmérsékletet – az alváshoz ideális mérték körülbelül 18-19°C –, a mennyezeti világítást pedig cseréljétek a visszafogottabb állólámpáéra. Ágyazzatok meg a gyerekeknek, tegyétek oda a kedvenc alvójátékukat, takarójukat,  kispárnájukat, hogy minden azt mutassa, hamarosan elérkezik az alvás ideje.

Csendes esti mese

Az esti mese témájának olyat válasszatok, ami nem izgatja fel túlzottan a kicsiket, vagy ha mégis egy izgalmasabb darabot választotok, akkor mindenképp fejezzétek be. Olyan ez, mint amikor a kedvenc sorozatotok egyik epizódja a legjobb résznél ér véget: ha nincs folytatás, akkor nincs megnyugvás sem. Ez az elcsendesedés időszakának legutolsó pontja, ezért még inkább arra kell törekedni, hogy előkészítse a nyugodt pihenést. Ami pedig a repetát illeti, ne engedjetek a könyörgésnek akár csak egyetlen plusz mese erejéig sem, mert így borul az a bizonyos terv, amiről az első pontban írtunk.

 +1 tipp: Kifárasztás

A gyerekeknek szükségük van arra, hogy nap közben ingergazdag környezetben legyenek, ahol levezethetik a felesleges energiájukat. Minél több marad meg ebből az energiából, annál nagyobb hisztivel jár a lefekvés ideje, hiszen nem fáradnak el kellőképpen, ergo lefeküdni sem lesz kedvük. Senki nem szeret úgy ágyba kényszerülni, hogy még tele van lendülettel, ezért napközben törekedni kell arra, hogy a megfelelő mértékben kifárasszátok őket – lehet ez egy edzéstől, egy közös játszóterezéstől vagy akár játéktól is –, így kisebb a valószínűsége, hogy este nyugtalanok lesznek.

A Nők Lapja ISKOLAVÁLASZTÓ különszámában bővebben olvashattok azokról a gyerekekről, akik éjjel baglyok, nappal mormoták.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock