Ha babonákról van szó, nincs még egy esküvőhöz fogható esemény, a nászt ugyanis a világ minden táján számos hiedelem övezi. Ezekből gyűjtöttünk egy csokorra valót, azt viszont már rátok bízzuk, elhiszitek-e őket vagy sem.

Csak szombatot ne

Tisztában vagyunk vele, hogy a legtöbb esküvőt szombaton tartják, de az angol folklór szerint ez a nap balszerencsét hoz az ifjú házasoknak.

Gyűrű gyötrelmek

A babona szerint, ha valaki elejti a gyűrűket a fogadalomtétel közben, arra halál vár, legyen az akár az eskető pap, az esküvői tanúk valamelyike, a násznép tagja vagy akár – még gondolni sem akarunk erre – az ifjú pár egyik fele.

Nem ér a nevem

Úgy tartja a hiedelem, hogyha a hölgyek a férjezett nevüket már az esküvő előtt használják, sosem fognak férjhez menni. Azt gondoljuk, tényleg nem szerencsés kihívni magunk ellen a sorsot ilyen formában.

Késsel kedveskedés

Az ajándékozási etikettről már korábban megemlékeztünk, de most kiemelnénk egy részletet: a hagyomány szerint nem szabad késkészletet adni az esküvőre, mert az éles, hegyes eszközök állítólag kettészakítják a házasságot.

Találkozások

Manapság úgy tartják, hogy rossz ómen, ha a menyasszony és a vőlegény találkozik a szertartás előtt, de anno kifejezetten elfogadott volt közvetlenül a nász előtt megismerkedni. Talán azért, mert így az elrendezett házasságok nem tűntek annyira erőszakosnak.

A virágok szava

Egyes kultúrákban a bazsarózsa a szégyent jelképezi, ezért nem ajánlják az esküvői csokorba. De a sárga színű virágok sem jobbak: a viktoriánus korban a napsütötte sárga virágokat a féltékenységgel azonosították. Ha az ara ilyet köttetett a csokrába, azzal – a hiedelem szerint – bevonzotta a zöld szemű szörnyet a kapcsolatába.

Gyöngy, a rossz ómen

Valami régi, valami új, valami kék és valami kölcsön. Az esküvői hagyomány nálunk is ismert, csakhogy nem mindegy, mit kölcsönzünk a nagy napra. A babona szerint a gyöngyszemek a könnycseppeket és a szívfájdalmat szimbolizálják a házasságban, ezért a nagyi gyöngy nyakéke nem feltétlenül a legjobb kiegészítő a szertartásra.

Házi készítésű ruha

Nem szerencsés a saját esküvői ruhánkat megvarrni, mert a folklór szerint minden öltés egy könnycseppet jelképez a házasság során.

Teljes díszben

Ha a menyasszony még az esküvő előtt felpróbálja az öltözékét – ruhát, fátylat, cipőt, fehérneműt egyszerre – azzal szívfájdalmat okoz magának, legalábbis, ha hihetünk a hiedelemnek. Ugyanakkor az is igaz, hogy előbb utóbb muszáj mindent felpróbálni, nehogy a nagy napon derüljön ki, hogy valami nem stimmel – például a ruha túl hosszú a cipőhöz vagy a fátyol túlzottan rálóg a hátunkra.

Csuha és főkötő

Bizonyos kultúrákban apácát vagy szerzetest látni az esküvőre menet szerencsétlenséget jelent. Itt tennénk fel a kérdést, ha a szerzetes baljóslatú, akkor a pap hogyhogy nem az?

Szöveg: D.A.

(housebeautiful.com)

Fotó: Thinkstock