10 aranyszabály esküvői ajándékozáshoz

Az esküvői meghívás megtiszteltetés, amit úgy tudunk igazán megköszönni, ha az etikettnek megfelelően választunk ajándékot. Mivel ez sokak számára picit ködös témakör, az esküvőszezon pedig a nyakunkon van, ezért összeszedtük róla a legfontosabb tudnivalókat.

Az ajándék átadása

Az ajándékot az esküvő napjáig illik eljuttatni az ifjú párhoz, de az etikett szerint a menyegzőtől számítva két hónap áll a rendelkezésünkre, hogy célba érjen a meglepetésünk. Ha ennél később érkezik meg az ajándék, akkor a friss házasok jogosan gondolhatják úgy, hogy nem számíthatnak tőlünk semmire.

A listára koncentrálva

Amennyiben a leendő házasok konkrét ajándéklistát állítottak össze, akkor ajánlott abból választani, mert így tényleg olyat vásárolhatunk számukra, amire szükségük van. Ez abból a szempontból is praktikus, hogy egyetlen ajándék sem tűnik el nyomtalanul az esküvői káoszban – és nekünk sem kell a fejünket törni, hogy melyik túldíszített étkészletet vegyük meg számukra. ;)

Személytelenség ellen

Ha túl személytelennek érezzük az ajándéklistáról való válogatást, akkor vigyünk bele egy kis csavart. Például az étkészlet mellé készítsünk egy családi receptkönyvet, a különleges faragott képkeret mellé pedig egy közös fotót, amit kitehetnek, ha úgy gondolják.

Nagyban gondolkodva

Ha sok helyet foglaló dolgot ajándékozunk – például egy mosogatógépet –, azt ne vigyük el az esküvőre, inkább a nagy nap előtt néhány héttel személyesen juttassuk el a párnak. Persze előtte egyeztessünk velük, mikor érnek rá!

Ami az árakat illeti

Azt szokták mondani, hogy nem a pénzbeli, hanem az érzelmi érték teszi igazán fontossá az ajándékunkat, viszont a gyakorlatban illik legalább annyit rákölteni a meglepetésre, mint amennyit ránk költöttek az esküvő során.

Pénzzel operálva

Az etikett nem tiltja a pénz ajándékozását, de hangsúlyozza, hogy sokkal személytelenebb, mint bármilyen más meglepetés. Ha ennek ellenére mégis mellette döntenénk, akkor nagyon diszkréten, lezárt borítékban adjuk át az ifjú párnak.

Ha „élményt” adunk

Egyre gyakoribb, hogy a kézzelfogható ajándékok helyett az emberek élményt ajándékoznak, ebben az esetben azonban nem szabad konkrét időpontot foglalni – legfeljebb egy időintervallumot –, így a leendő házasok maguk választhatják ki, mikor akarják beváltani a meglepetésünket.

Az esküvő kihagyása

Amennyiben nem jelenünk meg az esküvőn, akkor is illik megajándékozni a párt támogatásunk és jókívánságunk jeleként.

Ami a +1 főt illeti

Ajándékot annak kell adnia, aki a meghívón szerepel. Ha a plusz egy fő úgy érzi, hogy szeretne valami maradandóval hozzájárulni a nagy naphoz, akkor mellékeljen hozzá egy képeslapot – ennél többre azonban nincs szükség.

Ha nem kérnek ajándékot

Ritkán, de előfordul, hogy a menyasszony és a vőlegény nem kérnek nászajándékot. Bármennyire furcsa is, ilyenkor illik tiszteletben tartani a kérésüket és legfeljebb egy üdvözlőlappal köszönteni őket életük legszebb napja alkalmából.

Szöveg: D.A.

Forrás: townandcountrymag.com

Fotó: Thinkstock