Az esküvői ajándékozás témakörét legutóbb alaposan körbejártuk, de mindig akadnak újabb és újabb kérdések a szertartással, illetve az azt megelőző, valamint azt követő időszakkal kapcsolatban. Ezekre adunk válaszokat összeállításunkkal.

Az esküvő előtt

Státuszváltás a Facebookon?

Korábban az volt a bevett szokás, hogy a friss jegyesek végigjárták a családot, illetve a közeli barátokat és elújságolták a nagy hírt a közelgő esküvőről. Manapság azonban a legtöbbek egyszerűen megváltoztatják a családi állapotukat a Facebookon és ezzel le is tudják a bejelentést. Így nyilván megkímélhetik magukat a sok utánajárásról, de az illem azt diktálja, hogy a szűk környezetet illik még a státuszváltás előtt értesíteni, a sértődések elkerülése érdekében.

A meghívók tárgya

Az esküvői meghívónak a meghívásról kell szólnia, nem pedig arról, melyik üzletekben készült az ajándéklistánk. Mi sem lenne egyszerűbb, mint itt feltüntetni az összes helyet, ahonnan a meglepetéseket várjuk, ugyanakkor ez annyira direkt módja a kérésnek, hogy nem fér bele az illendőség szabályaiba.

A legrövidebb út

Ha a ceremónia és a fogadás két különböző helyen zajlik, akkor úgy kell összehangolni őket, hogy ne legyen túl nagy távolság közöttük. Egyrészt nem lehet elvárni a vendégektől, hogy 30-40 kilométert autózzanak a helyszíntől helyszínig, másrészt a szertartásra a legtöbben üres hassal érkeznek, ezért nem szabad őket hosszasan megvárakoztatni a menü felszolgálásával.

Igen vagy nem?

Akit a leány- vagy legénybúcsúra meghívunk, annak ott a helye az esküvői meghívottak között is. Csúnyán szólva, ha arra jó volt, hogy ajándékot hozzon hajadonságunk végnapjaira, akkor elég jó ahhoz is, hogy velünk együtt ünnepelje életünk egyik legfontosabb napját. Ez különösen a kollégák esetében szokott kérdéses lenni, de az etikett szigorúan kimondja – szerencsére –, hogy mi a teendő.

Az esküvő alatt

Székfoglaló

Az asztaltársaságok elrendezésénél ne az legyen a legfőbb szempont, hogy ki egyedülálló és ki nem az – ez bizonyos értelemben diszkriminatív is. Inkább a kényelem lebegjen a szemünk előtt, mármint a többiek kényelme. Próbáljuk a munkahely, az érdeklődés vagy a hobbi szerint összeválogatni a társaságot, így bőven lesz beszédtéma, és a vendégeink az elégedettség érzésével fognak távozni.

Korlátozzuk az italfogyasztást

A bár számlája az esküvői költségek sarkalatos pontját képezi, márpedig – érthető módon – sokan nem engedhetjük meg magunknak, hogy az összeg hat számjegyre rúgjon. Ez ellen a következőket tehetjük. Welcome drink gyanánt például szolgáljunk fel koktélokat, hiszen ezeket olcsóbb tételekkel is el lehet készíteni, amilyen például a gyümölcslé. Legyen bor- és sörkínálat, ezek közül olyan márkákat is válasszunk, amik kevésbé terhelőek a pénztárcának. Ha az adott helyszínnek van saját pincészete, azzal is érdemes számolni, mert ezek sokszor olcsóbbak, mintha messziről hozatnánk az italt.

A jó vendéglátó mindenkiről gondoskodik

A zenekar, a DJ, a násznagy vagy például a fotós nem szórakozni érkeznek az esküvőre, de jó vendéglátóként érdemes számukra is étkezési lehetőséget biztosítani. Ha a munkadíjukat meg tudjuk fizetni, akkor az étkeztetésük anyagi része sem lehet akkora probléma.

Személyes interakció

A megjelentek közül mindenkit személyesen kell üdvözölni, ez a legfőbb alapszabály. A legjobb, ha úgy alakítjátok a nap terveit, hogy erre jusson idő – mondjuk két fogás között –, ugyanis nincs annál nagyobb sértés, mint bezsebelni az ajándékot mindenféle köszönet nélkül.

Az esküvő után

A hálálkodás

A köszönőkártyák kiküldése itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ám ezzel kapcsolatban még nem alakult ki semmilyen szabályrendszer, amihez tarthatnánk magunkat. Ha azonban a külföldi példát követjük, akkor 2-3-as szabály az irányadó: eszerint az esküvő előtt kapott ajándékokat legkésőbb a szertartás után 2-3 héttel, az esküvő alatt vagy után kapott ajándékokat pedig a ceremónia után legfeljebb 2-3 hónappal illik megköszönni egy kis kártya vagy üdvözlőlap formájában.

Szöveg: D.A.

Forrás: bride.com

Fotó: Thinkstock