10 etikett szabály a viktoriánus korból, amit nem sírunk vissza

Gyakran ábrándozunk arról, mennyire egyszerű volt az élet néhány évszázaddal korábban, de az igazság az, hogy szabályok akkor is voltak, ráadásul sokkal kötöttebben értelmezték őket, mint manapság.

A beszélgetés menete

A beszélgetés hossza egyenes arányban állt azzal, hol került rá sor. Az utcai párbeszédeket rövidre fogták, mert nem akarták akadályozni a forgalmat, ellenben a kertekben, parkokban tett séták során már hosszabban is eldiskurálhattak.

Társasági viselkedés

Az etikett pontos utasításokat adott arról, hogyan kell egy hölgynek belépnie a szalonba: természetesen csakis mosolyogva, a fejet nem túlságosan felemelve, lassú, könnyed léptekkel, hiszen egy hölgy sosem siet.

Ami a pontosságot illeti

Manapság a pontosság nagy erénynek számít, de néhány évszázaddal korábban a kijelölt időben érkezni meglehetősen durva sértés volt. Ha egy órára invitáltak valakit, az azt jelentette, hogy kettőkor is bőven ráért megérkezni. Mekkora fejetlenség lenne a világban, ha ez ma is így lenne…

Házassági tilalom

Délután szigorúan tilos volt házasságot kötni, a ceremóniának még a délelőtti órákban le kellett zajlania. A 18. század felé a szabályok kicsit rugalmasabbá váltak, délután három óráig kitolták az időhatárt.

A koszorúslányok szerepe

Ha az ara fiatal volt, akkor a koszorúslányoknak is fiatalnak kellett lenniük. Azt még elfogadták, ha egy frissen házasodott hölgy is bekerült közéjük, ám az egyedülálló, idősödő nők szóba sem jöhettek koszorúslányként. Micsoda diszkrimináció!

Ajándék a földműveseknek

Amikor az uraságok körbejárták a földjeiket, ajándékkal kellett kedveskedniük a birtokukon élőknek. Leggyakrabban ételt vittek számukra, de azt gondoljuk, a szabadnap még jobb választás lett volna.

A dohányzás bűn

Tilos volt nappal dohányozni az utcákon, ugyanolyan bűncselekménynek számított, mint például betörni valahová. Akár halállal is fizethetett a bűneiért az, aki megszegte a szabályt.

A kesztyű színe

A kesztyűnek – akár hölgy, akár úr viselte – mindenképpen fehérnek kellett lennie. A megsárgult anyag olyan elfogadhatatlan viseletnek számított, mint napjainkban például a szandálhoz zoknit húzni.

Szabad egy táncra?

A táncos mulatságokra minden hölgynek táncrenddel és hozzá kötözött kis ceruzával kellett érkeznie. A papír egyik oldalán a táncok listáját tüntették fel, a másikat viszont üresen hagyták, hogy a táncpartnerek nevét fel tudják jegyezni.

Egyetlen pohárka

Egy hölgy sosem ihatott egy pohár pezsgőnél többet, bezzeg az urak mértéktelenül fogyaszthattak akármilyen nedűt.

Szöveg: D.A.

Forrás: townandcountrymag.com

Nyitókép: Youtube