“Teljes erőbedobással vagy sehogy” – Életmódváltás hosszútávon

Nikoletta akkor döntötte el, hogy változtat életmódján, amikor vőlegényével kitűzték esküvőjük dátumát. Mint minden nő, ő is szeretett volna álomszép menyasszony lenni, de akkori alakját sehogy sem tudta elképzelni a fehér ruhában. Elhatározta, hogy belevág egy új életforma kialakításába. Légrádi Júlia írása.

Sokakhoz hasonlóan Nikinek (27) is voltak korábban próbálkozásai a fogyókúrák és diéták terén. Azonban sosem érezte magát elég erősnek, kitartónak ahhoz, hogy az egészséges étkezést és mozgást a mindennapjai részévé tegye.

Változás mindenáron

„A nagy napon minden menyasszony szeretne szép lenni, nekem is ez volt a célom, főleg, hogy tengerparti esküvőt terveztünk, nászúttal egybekötve. Elképzeltem, ahogy fürdőruhában ott állok, és az egésztől el is ment a kedvem. Aztán rájöttem, van még négy hónapom a kijelölt dátumig, így eldöntöttem, hogy formába hozom magam addig – meséli Niki. – Jellemző rám, hogy valamit vagy teljes erőbedobással csinálok, vagy sehogy, ezért viszonylag gyorsan át tudtam kapcsolni az agyam arra, hogy ez az út a helyes számomra. Tudtam, mit kell tennem, és azt is, hogy nem csábulhatok el a kalóriadús, egészségtelen ételek látványától, mert van egy célom, egy álmom, amit másképp nem érhetek el.” A fiatal lány éppen csak befejezte az egyetemet, elkezdett egy fotósiskolába járni, és mellette a nyelvvizsgájára is készült ebben az időszakban. A zsúfolt hétköznapok ellenére kitartott a terve mellett, sokat olvasott egészséges étkezés és életmódváltás témában, mert nemcsak a fogyás, hanem egy hosszú távon is tartható életstílus kialakítása volt a célja, aminek része a megfelelő táplálkozás és a rendszeres mozgás is. „Egészségesen szerettem volna fogyni, továbbá formálódni és feszesedni. A környezetem, mivel nem volt rajtam igazán nagy túlsúly, kezdetben nem értette, miért csinálom ezt az egészet ilyen szigorúan. Tíz kilóról volt szó összesen, de ez épp elég ahhoz, hogy ne érezzem magam jól a bőrömben.”

Teljes reform az étkezésben

Mint a legtöbb életmódváltó, Niki is a fehér liszt és a cukor elhagyásával kezdte a reformot. A napraforgóolajat kókuszolajra cserélte, ellenőrizte, hogy mennyi kalóriát visz be a szervezetébe, és külön figyelte a fehérje-, a zsír- és szénhidrátértékeket is. „Napi ötször ettem, a nap vége felé csökkentve az ételek szénhidráttartalmát. Aztán elhagytam a tejtermékeket, mert éreztem, hogy a testem nem igazán tolerálja a tejsavófehérjét a sok fehérjeturmix és fehérjeszelet fogyasztása miatt. Aztán eljött az idő, amikor már csak a saját készítésű ételeimet ettem. Megtanultam kenyeret, kalácsot, palacsintát és péksüteményeket sütni szénhidrátcsökkentett, búzaliszt-, tej- és cukormentes verzióban. Szinte minden ételből kerestem egy egészséges, diétás verziót, amit kikísérleteztem magamnak. Rengeteg zöldséget fogyasztottam, gyakran még a sütemények tésztájába is kerültek pürésített vagy reszelt formában. De arra is odafigyeltem, hogy a napi két-három liternyi folyadékbevitel meglegyen.” A megfelelő étkezési szokások kialakítását és megtartását szerencséjére a családja is támogatta. „A közös ebédeknél külön gondoltak rám: natúr csirkemellel és rizzsel vagy salátával készültek. Sokszor fel is hívtak egy konkrét menü tervével, és érdeklődtek, hogy megfelelő-e számomra. A sarkalatos kérdés a sütemény volt, mert ahhoz speciális alapanyagok szükségesek, ezért általában vittem saját készítésű reformsütit vagy paleodesszertet valamelyik cukrászdából.”

A teljes cikket a Nők Lapja Psziché 2018/5. számában olvashatjátok el. A magazint július 4-től keressétek az újságosoknál!

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Nikoletta saját felvétele