A férfiak a Marsról, a nők pedig a Vénuszról jöttek - legalábbis a mondás szerint. Attól viszont, hogy az irányítószámunk különbözik, még nem kell, hogy más nyelvet is beszéljünk. De vajon hogyan tudjuk magunkat jobban megértetni a másik nemmel? Miben változtatott a viselkedésünkön a virtuális társkeresés? Erre mind választ adunk a Nők Lapja Psziché legújabb számában.

„Néma gyereknek az anyja sem érti a szavát” – szokták mondani. Mi viszont néha szentül meg vagyunk győződve róla, hogy a jelek, amiket küldünk a másik nem felé, egyértelműek, „csupán” kódolni kellene őket. Nem csoda, hogy a párunk – vagy akivel éppen ismerkedünk – úgy érezheti, mintha teljesen más „mozit” néznénk.

Vajon miért hisszük azt, hogy hallgatni jobb, mint világosan kifejezni, amit érzünk, amit gondolunk? Miért félünk a másik reakciójától? És legfőképp: miért engedjük, hogy ez a kommunikációs gát befolyásolja a kapcsolatunkat? Az egyik legizgalmasabb párkapcsolati témának legújabb lapszámunkban adtunk helyet: többek közt arra keressük a választ, hogy különböző valóságaink hogyan találkozhatnak össze, ezen keresztül pedig hogyan tudjuk megértetni magunkat a másik nemmel. Nem vitás, nagyon sok dolog fejben dől el, a gondolatok hatalmáról pedig négy ismert szakember: Pál Ferenc, Dr. Kádár Annamária, Prof. Dr. Bagdy Emőke és Dr. Buda László számolnak be.

Abban mindannyian egyetértünk, hogy a nemiség is egyfajta kommunikáció, aminek a kódrendszerében érdekes változások következtek be az elmúlt húsz évben. Hogyan változtatott a szexualitásunkon a netes társkeresés, a virtuális flört és a webkamerás szex? Tényleg mindent tudunk a női nemi szervről vagy felvilágosultságunk ellenére még mindig kevésbé ismerjük a saját testünket?

A szabad szexualitásnak azonban számos hátulütőjét is tapasztalhatjuk, főleg a kiskorúak esetében, ha a felvilágosításuk hiányos. Ha egy fiatal lány 18 éves kora előtt esik teherbe, nemcsak neki, hanem a szüleinek is komoly dilemmát okoz, nagy nehézségeken kell átmenniük. Hogyan reagálhat egyáltalán erre egy szülő és mik a teendők, ha csemeténk egy ilyen nagy hírrel állít be? A válaszoknak a Kiskorú anyukák – Segítség, terhes a gyerekem című írásban jártunk utána.

Modern világunkban a testkultusz korát éljük, minden a tökéletességet hirdeti és mindenki a tökéletességre törekszik. Vannak emberek, akik még a szikével végzett korrigálástól sem riadnak vissza, hogy megfeleljenek az elvárt normáknak. Ebben nagy szerepe van az önbizalomhiánynak, a közösségi média nyomásának, de, ha kíváncsiak vagytok a jelenség bővebb hátterére, olvassátok el Tökéletesre plasztikázott életek című cikkünket! Az érzelmi gyógyulásunkért persze sokat tehetünk, például lélektánccal: a kolléganőnk által is kipróbált bodywork olyan módszer, ami lerántja a leplet a lelkünk legeldugottabb zugairól.

Mindemellett még számtalan érdekes témát boncolgatunk, így többek közt Meryl Streep izgalmas életéről olvashattok Leckék legendákról című rovatunkban, életbölcsességeit ezúttal Paul Pahil pozitív pszichológus osztotta meg velünk, illetve azt is kifejtjük, mi rejlik a tetoválások pszichológiája mögött.

Ne feledjétek, a Nők Lapja Pszichében is megtaláljátok egér piktogramjainkat, melyek itt, a nőklapja.hu-n megjelent, nyomtatott cikkekhez kapcsolódó anyagokat jelölik. Keressétek a magazinban az alábbi rajzokat, a cikkeket pedig weboldalunkon:

Ha kedvet kaptatok az olvasáshoz, akkor hazafelé ejtsétek útba az újságárust, vagy kattintsatok az mc.hu oldalra, ahol a nyomtatott verziók mellett digitális kiadványainkra is előfizethettek.