„Miért ne lehetne a plasztika olyan, mint a sminkelés?” – Színészek, akik képtelenek elfogadni az idő múlását

A korral kapcsolatban rengeteg szorongás él az emberben: letagadjuk hány évesek vagyunk, a kerek évfordulóktól pedig legalább annyira tartunk, mint egy atomkatasztrófától. Legszívesebben örökké élnénk, ahhoz pedig, hogy konzerváljuk testünk tökéletes állapotát, még a komoly beavatkozásoktól sem riadunk vissza.

Irtózattal tölt el minket az elmúlás gondolata, amihez a neveltetésünk és a társadalmi nyomás is nagyban hozzátesz. Nemcsak azt tanítják meg nekünk már gyermekként, hogy soha, semmilyen körülmények között nem szabad mások korára rákérdezni – mintha akkor valamilyen előreláthatatlan, elkerülhetetlen katasztrófa következne be –, hanem azt a téves elképzelést is belénk ültetik az évek során, hogy az idősek már teljesen hasznavehetetlen elemei a rendszernek.

Aki megöregszik, azt leírjuk, azt már nem tudjuk „használni”, kizsigerelni, azzal már csak a gond van, a gondra pedig sem türelmünk, sem időnk nincs. Nem csoda, hogy minden és mindenki a fiatalság temploma előtt akar áldozni, ehhez a szépségipar pedig hatalmas örömmel asszisztál. Újabb és újabb termékek és módszerek jelennek meg, amiket egyre fiatalabbaknak kínálnak, egészen korán beléjük táplálva, hogy aki nem akarja meggátolni minden áron az öregedés nyomait, az igénytelen és hanyag. A plasztikai beavatkozásoknak köszönhetően pedig az örök fiatalság már nem is olyan elérhetetlen álom – az mondjuk más kérdés, milyen áron.  A műtétektől függők hihetetlenül torz példát nyújtanak, és már az egészen fiatal generációnak is azt üzenik, ha nem vagyunk tökéletesek, senki sem szerethet bennünket – minket is beleértve. Holott a vágyott harmóniához önmagunk elfogadásán keresztül kellene, hogy vezessen az út, nem egy-két késvágáson át.

Szerelmem, a szike

„Szerintem Isten jó okból teremtett plasztikai sebészeket erre a Földre. Hiszen vannak, akik megégnek, vagy épp olyan orruk van, mint Pinokkiónak a mesében – ezeket a dolgokat mind helyre kell hozni. De, csak azért vágatni fel magunkat, hogy fiatalabbnak tűnjünk? Még a végén úgy festünk, majd, mint egy Picasso-kép” – vallja a divat 95 éves nagyasszonya, Iris Apfel, aki utolsó mondatával remekül leírta azokat a világsztárokat, akik valóságosan függnek a szikétől és olyan gyakorisággal látogatják a plasztikai sebészüket, mint más a fogorvosát. A nyomás rajtuk még nagyobb, mint az átlagemberen – nem beszélve a pénztárcájuk méretéről –, a szépség iránti megszállottságuk pedig egészen megdöbbentő változásokra készteti őket. Extrém esetekből nincs hiány:

Cher

A díva nemrég hatalmas sajtóvisszhangot váltott ki azzal, hogy 71 évesen egy szinte teljesen áttetsző ruhában, ránctalanul lépett színpadra egy zenei díjátadón. Alig nézett ki mindössze 45 évesnek. Az eredményen kár csodálkozni, az énekesnőt ugyanis több évtizedes kapcsolat fűzi a szikéhez, egy ilyen szerelem pedig sosem múlik el nyomok nélkül…

Joan Rivers

„Annyi plasztikai beavatkozáson estem át az évek során, hogy ha meghalok, a testemet a Tupperware-nak fogják ajándékozni” – jegyezte meg szarkasztikusan minden idők egyik legismertebb női komikusa, aki 2014-ben hunyt el egy toroksebészeti műtét komplikációja miatt. Míg humorában kedvelte a formabontó, egyedi dolgokat, a külsejében a teljes tökéletességre vágyott. Örök elégedetlensége miatt sajnos sosem érhette el ezt az állapotot.

Kylie Jenner

A fiatal reality sztár telt ajkait rengeteg tinédzser irigyelte, ami miatt lányok ezrei próbáltak ki olyan fájdalmas és káros módszereket, amiktől hasonló hatást reméltek. Végül Kylie lerántotta a leplet a „trükkjéről”, és egy hosszú posztban vallotta be töredelmesen, hogy semmi kivetnivalót nem talál a plasztikáztatásban, ajkai pedig azért olyan csücsöriek, mert rendszeresen feltölteti őket. Ezzel unokatestvére, a szintén híres Khloé Kardashian is egyetért, aki szerint miért ne tekinthetnénk a plasztikai beavatkozásokra úgy, mint a sminkelésre?

Donatella Versace

A divat nagyasszonya évtizedek óta elkeseredett harcot vív az idővel, illetve saját magával. Pénzt és időt nem szégyellve igyekszik tökéletessé formálni testét. Az eredmény azonban épp az ellenkezője, ami azért is rendkívül elkeserítő, mert munkájával többek közt ő az, aki a divatot és az aktuális szépségtrendeket formálja.

Renée Zellweger

Annak általában nagyon komoly lelki okai lehetnek, ha valaki úgy alakíttatja át magát, hogy szinte teljesen eltűnnek a régi vonásai. Vélhetően így történhetett a Bridget Jones egykori főszereplőjével is, aki sokáig tagadta, hogy teljesen átszabatta volna magát. A változás azonban szembeötlő volt, különösen az színésznő orrának táján.

Meg Ryan

Az egykor tüneményes színésznő arca ma már csak nyomokban tartalmazza az eredeti Meg Ryant. A számtalan – nem ritkán igen rosszul sikerült – plasztikai beavatkozásnak köszönhetően az arca puffadt lett és egészen viaszbabaszerű. Nem csoda hát, hogy a tengerentúli lapok is rendre a rosszul sikerült beavatkozások közé sorolják a rajta elvégzett műtéteket.

Sylvester Stallone

Rockyként ádáz harcot vívott az ellenséggel, a való életben ugyanakkor az idő tűnik Sylvester Stallone legrettegettebb mumusának. A hírek szerint az arcát többször vetette alá műtéteknek, melyek között a homlok megemelése is helyet kapott.

Jennifer Grey

A kultikus Dirty Dancing női főszereplője egyszerűen elragadó volt hatalmas boci szemeivel és karakteres orrával – utóbbival azonban sehogy sem tudott megbarátkozni a színésznő, aki az első adandó alkalommal át is alakíttatta az arcát.

Michael Jackson

A sztár rengetegszer feküdt kés alá, szinte a beavatkozások függője volt – amit nyíltan vállalt is. Egyszer azt nyilatkozta, ha Hollywoodban minden olyan ember, akinek legalább egyszer valamilyen plasztikai beavatkozása volt, elmenne nyaralni, senki sem maradna a városban.

Mickey Rourke

A sármos színészért rengeteg nő rajongott fiatalkorában, hiúsága nagymértékben közrejátszhatott abban, hogy nem tudta elviselni azokat a nyomokat, amiket az idő az arcán hagyott. Ha lehet hinni a Page Sixnek – amely egyike azon lapoknak, amik a színész műtéteivel foglalkoztak –,  a színész ismerősei szerint, ha Mickey Rourke egyik napról a másikra úgy ébred, hogy nem tetszik neki, amit a tükörben lát, már rohan is az orvosához.

Barátkozunk az idővel

Az öregedés olyan természetes és visszafordíthatatlan folyamat, amivel a saját lelki békénk érdekében érdemes megbarátkozni. Nem szabad kiiktatni és erővel eltüntetni minden olyan ráncot és heget, ami az életünket, az emlékeinket rejti. Az öregkornak is megvan ugyanis a maga szépsége – szerencsére ezt egyre többen ismerik fel, és már a divatiparban is előszeretettel alkalmaznak olyan nőket, akik természetes megjelenésükkel egy egészen új trendet formálnak – akár a cikkünk elején említett Iris Apfel is. Az élethosszig tartó tanulással pedig széles körben is azt hirdetik, hogy sosem késő valami újba, valami másba belevágni.  De, ha jobban kinyitjuk a szemünket, biztos vagyok benne, hogy a saját környezetünkben is találunk olyat, akire ezen a téren fel lehet nézni. A mi családunkban a nagyanyám ilyen, aki hetvenen túl is aktív életet él: programokat szervez, utazik, a barátnőivel van, és mint évtizedekkel ezelőtt, most is nagyon ügyel a megjelenésére. Ő a nyugdíjas korra nem lezárásként, hanem újrakezdésként tekintett, és nem is lehetne kiegyensúlyozottabb.

Szöveg: F.R.

Fotó: Pinterest