A kevélységtől a lustaságig – A 7 főbűn a filmvásznon

A hét halálos főbűntől a középkorban úgy tartózkodtak, mint a tűztől. Veszedelmes vétségeknek tartották őket, amik egyenes utat jelentettek a pokol felé. A pszichológia ma természetesen már másként vélekedik minderről, a hét főbűn azonban még mindig szerves része a kultúránknak.

Kevélység – Büszkeség és balítélet

Hihetetlen éleslátás és finom humor – ez jellemzi Jane Austin azonos című regényét, aminek filmes változata a meseszép Shropshire-be kalauzol minket. Mr. és Mrs. Bennet vér-verejtékkel igyekeznek férjet találni lányaiknak, ám az öntörvényű és büszke Elizabeth-tel nincs könnyű dolguk. Egészen addig, amíg fel nem tűnik a rendkívül gőgös és rátarti Mr. Darcy. A fiataloknak viszont le kell győzniük a büszkeségüket, hogy beismerjék: szerelmesek egymásba.

A filmadaptáció ugyanolyan sikereket ért el, mint az alapjául szolgáló regény. Ehhez nagyban hozzájárul a főhős, Mr. Darcy megformálója, a fiatal Colin Firth, aki éppen ezzel a filmmel szerzett magának ismertséget. Érdekesség, hogy a jóval későbbi Bridget Jones-filmekben Colin Firth a Jane Austin által megalkotott karakterhez nagyon hasonló Mr. Darcyt játszik.

Kapzsiság – A keresztapa

Egy vérbeli, magával ragadó gengszterfilm, ami a legfontosabb és legnagyobb klasszikusok között foglal helyet. A történet azt a gépezetet és annak a kulcsfiguráit mutatja be, ami az olasz maffiát rettegetté tette az Egyesült Államokban. A Corleone család tagjainak célja a hatalom, és természetesen a hozzá szükséges pénz megszerzése, amit gyakran kegyetlen, gyilkos módszerekkel tesznek magukévá Don Vito vezetésével. Mindez azonban nem jönne létre, ha a családban nem uralkodna hatalmas összetartás, ami így érdekes ellenpólust teremt a filmben.

A trilógia első részét 1972-ben mutatták be, az Amerikai Filmakadémiát pedig lenyűgözte az egyedülálló hangulatú alkotás, ami autentikusan mutatja be a sokak számára rettegett közeget. Nem csoda, hogy a megjelenés évében rögtön a legjobb filmnek járó Oscarral jutalmazták.

Bujaság – Amerikai szépség

A kertvárosban mindenki nyugodt és idilli életet él – magát a megtestesült amerikai álmot. Lester Burnham hétköznapjai azonban szürkék és unalmasak, a fickó ugyanis legszívesebben egész nap a tévét nézné. Az élete viszont gyökeres fordulatot vesz, amikor megtudja, hogy ki akarják rúgni, és szemet vet lánya barátnőjére, Angelára, akit képtelen kiverni a fejéből. Szinte a megszállottjává válik, rögeszméje pedig az életébe kerül.

Sam Mendes eslő filmje elsöprő sikert aratott 1999-ben: 5 Oscar-díjjal jutalmazták, köztük a legjobb alkotásért járó elismerést is megkapta.

Irigység – Fekete hattyú

A visszahúzódó Nina elnyeri a Hattyúk tava címszerepét, ám míg a tiszta és ártatlan fehér hattyút könnyedén és gyönyörűen el tudja játszani, a démoni és érzéki fekete hattyú szerepe már nagy kihívások elé állítja. A művészeti vezető, Leroy végül úgy dönt, egy másik balett-táncos, a könnyed Lilly jobban meg tudja formálni a fekete hattyút, így neki adja a szerepet. Nina egyre féltékenyebb lesz a táncos társára, az irigység pedig annyira elvakítja, hogy végzetes tettre vetemedik.

A két főszereplő, Natalie Portman és Mila Kunis a forgatások előtt több hónapot töltöttek azzal, hogy mentálisan és fizikailag is felkészüljenek erre az embert próbáló feladatra. Natalie Portman a szerephez többek között rengeteget fogyott, erőfeszítései pedig nem maradtak hiábavalók, hiszen Oscar- és Golden Globe-díjjal is jutalmazták a szerepért.

Falánkság – Ízek, imák, szerelmek

Az egyik nagy kedvencünk az Ízek, imák, szerelmek című regény filmes átirata, amiben egy válságba került író keresi önmagát, hogy aztán egy új, boldogabb életet kezdjen. Liz ennek érdekében maga mögött hagyja otthonát, és meg sem áll Olaszországig, ahol a gasztronómiai élvezeteknek hódolva, a legfinomabb falatokon keresztül igyekszik megadni meggyötört testének a táplálékot. Az étkezések öröme egy kis élettel tölti meg a nőt, ezzel pedig jó alapot nyújt a későbbi lelki gyakorlatokhoz, amiket Indiában, majd pedig Balin végez.

Az igaz történeten alapuló film főszereplője Liz Gilbert a valóságban évekig élt együtt Felipével, akihez feleségül is ment, ám tavaly elváltak útjaik. Az írónő regényét ennek ellenére milliók tekintik az újrakezdők és a szerelemre áhítozók bibliájának.

Harag – Ki nevel a végén?

A főszereplő, Dave Buznik egy látszólag nagyon nyugodt ember, semmi sem tudja kizökkenteni a megszokott mederből. Egy repülőút során azonban szerencsétlen események láncolatába kerül, amik egészen odáig sodorják őt, hogy a bíróságon találja magát, ahol dr. Buddy Rydell pszichiáter intenzív düh-terápiájára kötelezik. Dave-ből végül akkor tör ki a vad, amikor a terapeuta elcsábítja a barátnőjét.

A 2003-as vígjáték nemcsak a főszereplő, hanem sok esetben a néző kedélyét is borzolja, hiszen Adam Sandler és Jack Nicholson nagyon hitelesen alakítják a karakterüket: a nyámnyilát és az erőszakos, mindenre kész pszichiátert.

Lustaság – A titkos ablak

Az írók inkább kitalálják és papírra vetik az eseményeket, de nem alakítják azokat – többnyire soha semmi nem történik velük. Ilyen bénult nyugalomban és lustaságban tengeti a mindennapjait Mort Rainey, aki válása óta egyedül él egy faházban, és inkább önsajnálattal, mint írással foglalkozik. Naponta tizenhat órát heverészik, a fennmaradó időben pedig alszik, egészen addig, amíg fel nem bukkan egy különös idegen, aki azt állítja, hogy ellopta tőle a regényét.

A pszicho-thriller Stephen King egyik novellája alapján készült, és egészen vegyes megítéléssel fogadták a kritikusok, mi azonban minden alkalommal beleborzongunk, ha megnézzük.

A Nők Lapja Psziché 2017/02. számában azzal foglalkozunk, hogyan lehet feloldozást nyerni a hét főbűn alól! Február 22-től keressétek az újságárusoknál.

Szöveg: F.R.

Fotó: Pinterest