6 tipp, amivel mozgásra sarkallhatjuk a gyereket

A számítógép, okostelefon, tablet mellől elcsalni a gyereket nem egyszerű mutatvány, de nem is lehetetlen. Csupán a megfelelő szülői taktikákat kell bevetni.

gyerekek-szaladnak

Rend a lelke mindennek

A gyerekek azt a példát követik, ami előttük van, azaz, ha a szülő aktívan sportol ­– vagy legalábbis nem zárkózik el a mozgástól ­–, akkor ők is nyitottabban állnak a dologhoz. Érdemes közös családi edzéseket szervezni, például biciklitúrát, kirándulást, úszást, korcsolyázást, mert így egyszerre lehet a szülő-gyerek kapcsolatot elmélyíteni, és rávenni a kicsiket a sportolásra. Ha ezek a szokások rendszeressé válnak, egy idő után már a gyerekek fogják követelni őket.

Amit a gyerek akar

Nem mindenkiből lehet profi focista vagy világhírű táncos, ehhez csak keveseknek van meg a kellő akarata. Többek között ezért is fontos, hogy kikérjük a gyerekek véleményét abban, milyen mozgásformát szeretnének űzni. Vannak lurkók, akik jobban érzik magukat, ha a játszótéren mászókázhatnak, mintha szigorú keretek közé szorítva hétről-hétre egy edzőnek kellene megfelelniük, mások azt szeretik, ha érzik, hogy egy csapathoz tartoznak. Ezzel azt akarjuk mondani, hogy a gyerek személyiségét is figyelembe kell venni, amikor sportágat választunk számára. Ha szeretik azt, amire beíratjuk őket, akkor nagyobb kedvvel csinálják majd.

Két kerék meghajtással

Messze van az iskola vagy az óvoda? Mi lenne, ha heti egy-két alkalommal – mikor az időjárás is megengedi – biciklire pattannátok az autózás helyett? Talán először kissé megerőltetőnek tűnik majd, főleg, hogy ez azt jelenti, korábban kell elindulni, de ez is olyan, amihez ha hozzászokik a gyerek, idővel már ő maga fogja kérni.

A felelősség kártya

Ha elég felelősségteljes a gyerek, rá lehet bízni a kutyasétáltatást is. Ezzel egyrészt lehetőséget adunk neki, hogy bizonyítsa a rátermettségét, másrészt tényleges mozgásra sarkallhatjuk, hiszen a négylábúak mozgásigényét muszáj kielégíteni.

Egy jó csali mindent visz

Csalit is bedobhattok, hogy vonzóbbá tegyétek a mozgást. A kislányokat például egy aranyos edzőruhával, vagy egy szép tánccipővel könnyen boldoggá lehet tenni, de a kisfiúkat is le lehet kenyerezni egy új kosárlabdával, vagy például focicipővel, ha arról van szó. A megvesztegetés ugyan nem éppen a legjobb nevelési minta, de ezt is lehet okosan és következetesen csinálni.

Móka és kacagás

A játék nagy motivációval bír egy gyerek szemében, ezért mindig érdemes a programokat úgy szervezni, hogy az tényleg játékos és élvezetes legyen. Például a séta önmagában unalmas, de ha közben azt figyelitek, milyen madarakat láttok, úgy sokkal élvezetesebb lehet. Vagy ha úszás közben családi versenyt szerveztek, máris elejét vehetitek a monoton programnak.

Szöveg: Debreceni Andrea

Fotó: Thinkstock