5 nyomós ok, amiért jó bevonni a gyereket a kertészkedésbe

A kicsikkel együtt gondozni a veteményest egyszerre szórakoztató és hasznos, úgyhogy töröljetek ki a szótáratokból minden olyan negatív jelzőt, ami eddig akadályozta a közös munkát. Kezdve azzal, hogy piszkos lesz a ruhája…

Nincs több harc a zöldségekkel

Brokkoli? Kelkáposzta? Kelbimbó? Fúj – gondolják a gyerekek, sokszor kóstolás nélkül. Tény, hogy első ránézésre nem a legétvágygerjesztőbb falatokról van szó, de a kertészkedés arra is jó lehet, hogy kicsit megeddzétek a válogatós pocakokat. Ha a gyerekek maguk is részt vesznek a zöldségek, gyümölcsök termesztésében, gondozásában, sokkal inkább magukénak érzik majd a végeredményt, ergo nem idegenkednek majd annyira a zöld marslakóra hajazó vitaminbombáktól.

Újabb lehetőség a mókára

A kert gondozása felelősségvállalásra tanítja az apróságokat, de nem mindegy, hogyan veszitek rá őket a feladatokra. A kreativitás jegyében játszhattok például kincskeresősdit: rejtsetek el a növények között apró meglepetéseket és a betakarításnál versenyezzetek, ki talál többet. Vagy, ha éppen gyomlálásról van szó, akkor kérjétek őket arra, hogy segítsenek a tündérek fészkét megtisztítani a sűrűn nőtt gaztól – hiszen így nagyobb az esély rá, hogy megpillanthatják őket. ;) Mindez persze nem csak felelősségre nevel, de testmozgásnak sem utolsó, úgyhogy tényleg megéri ötletesnek lenni.

Mert maszatosnak lenni jó!

A talajban rengeteg olyan baktérium található, ami segít a gyerekek immunrendszerét megerősíteni, úgyhogy kár lenne megfosztani őket a sárdobálás, tócsában csattogás mókájától, és a homokevést sem kell feltétlenül katasztrófaként megélni. Nem azt mondjuk, hogy ész nélkül hagyni kell, hogy a kicsik talajtakarót fogyasszanak tízóraira, de nem szabad őket eltiltani a piszkos játékoktól. Koszos lesz a ruhájuk? Na és?! Arra van a mosógép!

Új felfedezések nyomában

Ha a gyerek nem látott még gilisztát, csak gumicukor formájában, akkor ideje kiengedni a természetbe egy kis expedícióra. A kicsik a saját tapasztalatuk alapján tanulnak, vagyis csak akkor tudnak közelebbi kapcsolatot teremteni az állatokkal, növényekkel és úgy egyáltalán a jó öreg természetanyánkkal, ha van lehetőségük felfedezni a környezetüket. Tehát elő a gumicsizmával és jöjjön, aminek jönnie kell!

Nincs többé stressz

Rehabilitációs központokban gyakori a kertészeti terápia, ugyanis stresszoldó hatása van a betegekre nézve. Tény, hogy a gyerekeket nem éri annyi feszültség, mint a felnőtteket, ugyanakkor számukra is sok előnnyel jár, ha segédkeznek a kertben – többek között javítja a hangulatukat és a koncentrációs képességeiket, ami a tanulmányi eredményeikre is jó hatással lehet. Éppen ezért ültessek virágokat, állítsatok melléjük őrnek kerti törpéket és várjátok, mikor fognak életre kelni! ;)

A Nők Lapja Gyerek 2017/1. különszámában rengeteg gyerekneveléssel kapcsolatos témát találhattok. Keressétek a magazint az újságárusoknál!

Szöveg: D.A.

Forrás: todaysparent.com

Fotó: Thinkstock