Amikor virágot választunk a gyerekszobába, három dologra kell odafigyelnünk. Az első, és legfontosabb, hogy ne legyen mérgező. A második, hogy bírja a strapát. A harmadik, hogy rendelkezzen valamilyen különleges „szuper erővel”, ami miatt a gyerekek is megszerethetik, és szívesen gondozzák a későbbiekben.

Cserepes gerbera, a szivárványszínű kedvenc

A cserepes gerbera vidám, színes, akárcsak maga a gyerekszoba, így érthető módon nagyon jól passzol egy ilyen közegbe. Nagy fényigényű virágról van szó, ami szereti a nedvességet is, ezért elsősorban olyan nagyobb gyerekeknek ajánlott a tartása, akik lelkiismeretesen öntözik a növényt és az elszáradt szirmait is levágják.

Vénusz légycsapója, a rovarok réme

Ha a gyermeketek odavolt a Jégkorszak húsevő virágaiért, akkor a vénusz légycsapója számára az ideális növény, ugyanis ez a fajta elsősorban rovarokkal táplálkozik. A növény leveleinek végén olyan édes illatot árasztó csapdák vannak, amikre rászállva a rovarok csapdába esnek, ezután a virág bekebelezi őket és emésztőnedvével elfogyasztja őket. A rovarevő kedveli a fényes helyeket, valamint azt, ha a földje állandóan nedves.

Kövirózsa, a sokoldalú szépség

A kövirózsa nem veheti fel a versenyt az eddig szerepeltetett növényekkel, legalábbis ami az izgalmat illeti, ugyanakkor nagyon szép minikerteket lehet a segítségével kialakítani. Strapabíró növényről van szó, ami jól tűri a szárazságot – mint a legtöbb pozsgás –, a fényigénye sem különösebben nagy, ezért is jó választás a gyerekek szobájába.

Tömött korallvirág, a sziromdzsungel

A korallvirág feltűnő jelenség, apró, színes szirmaival a gyerekszoba éke lehet. Szereti a fényt, de a közvetlen napfénytől elszáradhatnak a levelei. Ami a vízigényét illeti, csak akkor kell locsolni, ha a talajtakarója teljesen kiszáradt. A gerberához hasonlóan az elhervadt szirmokat folyamatosan metszeni kell róla, máskülönben nem tud ismét virítani.

Kavicsvirág, a különleges

A kavicsvirág nem mindennapi látvány nyújt, hiszen – ahogyan a nevéből kiderül – úgy néz ki, mint egy kődarab. Ám pont ez az, amiért a gyerekek annyira szeretik: el lehet vele dicsekedni az osztálytársaknak. :) A növény kedveli a fényes, ablakközeli elhelyezést, ráadásul, mivel a levelei sok vizet megkötnek, locsolni is alig kell.

Nyílgyökér, a varázslatos

Jól emlékszünk, hogy anno a mi gyerekszobánkban is állt nyílgyökér, aminek furcsa mintázatú levelibe mindenféle izgalmas dolgot beleláttunk. Emberi arcokat, különös állatfigurákat, sőt, olykor – ha elég sokáig néztük őket –, még mozgó alakzatokat is. Szerintünk ebben rejlik a nyílgyökér varázsa, na és persze abban, hogy állandó párásítást igényel. A gyerekek imádnak a vízpermettel játszani.

Bíborkék szakállbromélia, a tündérek rejtekhelye

Furcsa bozótos jellege miatt a bíborkék szakállbromélia olyan, mint egy túlburjánzott kert, amelynek levelei mögött tündérek rejtőznek. ;) Ilyen háttértörténettel biztos, hogy egyetlen kislány sem fog ellenkezni a gondozása miatt. A növény ápolása alatt heti két-háromszori vízpermetezést értünk, locsolni bőven elég hetente egy alkalommal.

Vanda orchidea, a szépséges különc

Az orchideafélék közül a Vanda orchideát érdemes a gyerekszobába állítani, mert ez a típus szereti a párás levegőt – szóval lehet permetezni akár naponta is –, a napsütést és a figyelmet. Ha szeretnétek a gyereket felelősségre tanítani, ezzel a virággal lehet gyakorolni.

Szöveg: D.A.

Forrás: housebeautiful.com

Fotó: Thinkstock, housebeautiful.com