Növénygondozási tanácsok kezdőknek, hogy a virág ne a szemétben végezze

A szobanövények a lakás legcsodálatosabb díszei, igazi otthon nem is létezik nélkülük. Gyakorlott gondozóvá válni nem megy egyik napról a másikra, ám a következő tippek segítenek abban, hogy elkerüljük a leggyakoribb hibákat.

Ne locsoljuk túl

Az egyik leggyakoribb hiba, amit az ember kezdőként elkövethet a szobanövénnyel, hogy túllocsolja. Amit ugyanis odaadó gondoskodásunk jelének tekintünk, az a virágunk halálos ítélete lehet. A legkönnyebben úgy tudjuk megállapítani, hogy vízre van-e szüksége a virágnak, ha a földbe dugjuk az ujjunkat. Amennyiben nedves a talaj, a locsolás még várhat.

Hagyjuk őket pihenni

Akárcsak nekünk, a növényeknek is szükségük van pihenésre. Ez általában télen történik, ilyenkor kevesebb gondoskodást is igényelnek. Locsoljuk és tápláljuk őket ritkábban, és hagyjuk őket hűvösebb helyen.

Az extra páratartalomnak minden növény örül

A szobanövények életét gyakran megkeserítheti a lakás alacsony páratartalma. A központi fűtés és az egyéb hőforrások nagyon szárítják a levegőt, ezért kell kiemelt figyelmet fordítani a páratartalom emelésére – ez viszont nemcsak a növények, hanem a mi jólétünket is elősegíti.

Minden aprónak tűnő problémára oda kell figyelni

Attól függetlenül, hogy kezdők vagy már tapasztaltabbak vagyunk a növénynevelés terén, lesz olyan időszak, amikor különböző problémák merülnek fel a növényeket illetően. A rovartámadást könnyen meg lehet előzni, illetve kezelni is, különböző szerekkel, ám, ha valamilyen fertőzéssel állunk szemben, akkor búcsút kell intenünk a növénynek. Mindenképp figyeljünk oda a legkisebb változásokra is.

Ők is szeretik a társaságot

Ahogyan mi emberek, úgy a növények is szeretik a társaságot, egyes fajták gyorsabban is nőnek, ha a „barátaik” körében vannak. Ha kíváncsiak vagytok rá, melyek azok a zöldségek és virágok, amik jól megférnek egymás mellett, akkor olvassátok el korábbi cikkünket.

Az átültetést is tanulni kell

Néhány növény lassabban növekszik, míg vannak olyanok, amiket fel kell futtatni, olyan gyorsasággal szaporodnak. Ha nem akarjuk, hogy kezelhetetlenné váljon a növénygyűjteményünk, jó, ha megtanuljuk az átültetés csínját-bínját.

Válasszunk bölcsen növényeket

Hiába szeretnénk, sajnos nem tudunk olyan növényt sötét lakásban tartani, ami a világos helyeket kedveli. A kiválasztásnál tehát minden esetben vegyük figyelembe, milyen környezetben érzi jól magát az adott virág, és mi biztosítani tudjuk-e azt neki.

Fektessünk be néhány eszközbe

Egy párologtatóval ellátott virágöntözőt – ami egyébként a port is eltávolítja – minden szobanövény tulajdonosnak be kell szereznie. A csepegtető tálcával hatékonyan lehet alulról folyadékhoz juttatni a növényeket, a jó minőségű trágya pedig elengedhetetlen az egészséges növényzethez.

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

Forrás: homesandproperty.co.uk