Így segíthetjük idős szüleinket, nagyszüleinket! 7 tipp, amivel könnyebbé válhat az élet

Felneveltek és szerettek minket, már csak ezért is tartozunk nekik annyival, hogy a lehető legkönnyebbé tesszük számukra az időskort, és ezáltal szorosabbá a családi viszonyt.

gondoskodas

Gyakori látogatás

A látogatások sűrítése nagyon fontos! Ne várjátok meg, amíg egy szülinap vagy egy évforduló apropóján felkerekedhettek, igenis induljatok neki gyakrabban – ha közel lakik hetente, ha messzebb, akkor mondjuk három hetente – egy családi vizitre. Erre különösen akkor van szükség, ha szüleitek, nagyszüleitek nem tudnak vezetni, vagy valamilyen módon korlátozva vannak az utazásban. Ugyanez vonatkozik a telefonhívásokra is – mennyiből tart naponta néhány percet beszélni velük? Szinte semmiből, viszont az, hogy keresitek őket, felbecsülhetetlen érték lesz számukra. És számotokra is.

Plusz segítség

Sajnos megesik, hogy külsős segítség bevonására is szükség van, például ha a nagyszülők betegek, vagy ha ti nem tehetitek meg, hogy minden héten több száz kilométert átszelve vendégségbe menjetek. Ilyenkor érdemes a város, vagy a falu önkormányzatának szociális részlegével beszélni, mert vannak kifejezetten olyan segítők, akik néhány naponta körbejárnak és meggyőződnek arról, hogy nincs-e valamilyen probléma. Mindenkinek megnyugvás az, ha ilyen esetben plusz segítségre is lehet számítani.

Környezetváltozás

Az idősebbek szeretik a megszokott nyugalmukat, és ritkán nyitnak az újdonságok felé, de a nyugdíjas klubok, és hasonló szerveződések remek alkalmat kínálnak arra, hogy újra élni kezdjenek! Azért, mert valaki túl van a sokadik ikszen, még nem kell begubóznia, és ezek a közösségi programok segíthetnek, hogy a saját korosztályukkal kiránduljanak, beszélgessenek, játsszanak. Ha kell, az első alkalomra akár el is kísérhetitek őket, hogy ne érezzék magukat kívülállónak, de húzódjatok a háttérbe, hiszen ti csak támogatásként érkeztetek, nem főszereplőként.

Családi programok

Apropó kiruccanás! Ti is szervezhettek olyan programokat, amin édesanyátok, édesapátok jól érezheti magát. Koncertek, színház, mozi, fesztivál, gyakorlatilag bármi szóba jöhet, amin tudjátok, hogy jól szórakoznának. Heti ajánlókból is válogathattok, szuper programokkal várunk minden korosztályt!

Virtuális valóság

Szerencsére nagyon sok idősebb ember nyitott a technika fejlődésére, és nem zárkóznak el a számítógéptől. Egy webkamera és Skype segítségével akár naponta láthatjátok egymást, és ehhez még utazni sem kell! Nem azt mondjuk, hogy csak erre szorítkozzatok, mert ez csupán egy áthidaló megoldás, ha nem tudtok személyesen megjelenni, de arra mindenesetre megfelel, hogy a saját szemetekkel lássátok, minden rendben van náluk. Az már csak hab a tortán, hogy főzés közben a nagymama tippjei felbecsülhetetlenek. ;)

Rendelés feladva

Ha már számítógép, akár meg is spórolhatjátok nekik a boltbajárás és cipelés fáradalmait. Sok áruház vállal házhoz szállítást, vagyis, ha nagybevásárlásra van szükség, érdemes azt online intézni. Nekik mindössze annyi dolguk marad, hogy átvegyék az árut, majd a helyére tegyék az egyes dolgokat.

A veszély minimalizálása

A váratlan balesetek elkerülése érdekében érdemes a lakást idősbaráttá alakítani. Azaz, próbáljatok minden polcot viszonylag alacsonyra tenni, hogy létra vagy szék nélkül is el lehessen érni mindent. A kádat cseréljétek zuhanyzóra, természetesen kapaszkodóval, hogy a csúszásveszélyt minimalizáljátok. Sőt, vannak már olyan mobil alkalmazások, amikkel a távolból is lehet irányítani például a riasztót vagy a termosztátot, ezek is hasznos segítséget nyújthatnak – ahogyan az időzítő is, ami azt jelzi, mikor kell a gyógyszert bevenni.

A Nők Lapja 2016/39. számában a közelgő idősek napja alkalmából bővebben olvashattok arról, hogyan segíthettek idős szüleiteknek, nagyszüleiteknek megőrizni a méltóságukat. A magazin az előfizetőkhöz szeptember 27-én, az újságárusokhoz pedig szeptember 28-án érkezik.

Szöveg: D. A.

Forrás: forbes.com, huffingtonpost.com

Fotó: Thinkstock