Kapcsolj ki! Dokumentumfilm-fesztivállal, divatbemutatóval és zamatos borokkal búcsúzik a szeptember

Hihetetlenül izgalmas programokat tartogat szeptember utolsó hete: huszonkét ország díjnyertes filmjeit lehet megtekinteni egy nemzetközi dokumentumfilm fesztiválon, a divat szerb nagyasszonya pedig New York előtt fővárosunkat is útba ejti, hogy bemutassa legújabb kollekcióját. És ez még nem minden!

HúsVér filmek a BIDF nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválon

OurLastTango_STILL01_e568e157fe3aad32295d6d67539de5e0

Huszonkét ország díjnyertes dokumentumfilmjeit hozzák Magyarországra a BIDF seregszemle miatt, amit harmadik alkalommal rendeznek meg. A kilenc napig tartó filmes eseményen többek közt a velencei, amszterdami, kanadai és berlini  filmfesztiválok győztes alkotásait is meg lehet tekinteni a Premier Kultcaféban, az Ódry Színpadon, a Budapesti Olasz Kultúrintézetben és a Kazimír Étteremben. A fesztivál szeptember 24-én kezdődik és október 2-ig várja a mozgókép rajongóit.

Helyszín: Premier Kultcafé, Ódry Színpad, Budapesti Olasz Kultúrintézet, Kazimír Étterem

Időpont: Szeptember 24. – Október 2.

A divat szerb nagyasszonya Budapesten

image1

Verica Rakočević legújabb, “NO LIMIT” című kollekcióját közvetlenül a belgrádi bemutató után, de a New York-i előtt hozzák Budapestre. Napjaink legismertebb szerb divattervezőjének kreációival olyan fontos eseményeken találkozhatott eddig a közönség, mint a római, a milánói vagy a Los Angeles-i divathetek, de az olasz Vogue magazin hasábjain is megtekinthetőek voltak ruhadarabjai. A “NO LIMIT” kollekció már a nevében is a tervező életfilozófiáját hordozza. A minőségi anyagok használatán és a művészi kivitelezésen keresztül a kortalanságot hirdeti, éppen csak egy árnyalatnyi kitekintéssel a 70-es évekre. A rendezvény, amire Szerbia Köztársaság Nagykövetségének patinás épületében kerül sor,  ingyenes, de regisztrációhoz kötött: kd.centar@gmail.com

Helyszín: Szerbia Köztársaság Nagykövetsége, 1068 Budapest, Dózsa György út 92/b

Időpont: Szeptember 30. 19:00

Bryan Adams újra Magyarországon

13124452_1107953759251043_1007527911624201910_n

Kanada egyik legismertebb énekese százmillió eladott lemezzel és több slágerlistás szerzeménnyel büszkélkedhet. Bryan Adams a világ szinte miden országában koncertezett már, most pedig ismét visszatér Budapestre, hogy a Get Up Tour egyik állomásaként elbűvölje a magyar közönséget. Az új slágerek mellett felcsendülnek az énekes régi dalai is. A friss Nők Lapjával jegyeket is nyerhettek a koncertre, a részleteket keressétek a magazin 2016/38-as számában.

Helyszín: Papp László Sportaréna

Időpont: Október 9.

„Hol jár az eszed?” – ARC kiállítás az Ötvenhatosok terén

14291825_1244799512206715_5776251556371422357_n

Az ARC kiállítás mellett idén sem lehet elmenni, az ugyanis hol humoros, hol komorabb, de mindenképp elgondolkodtató módon fogalmaz meg kritikát társadalmunkról. A műveket 900 pályázó munkája közül választották ki, és 85-öt állítottak ki belőlük az Ötvenhatosok terén. Ne hagyjátok ki őket, ha “éppen azon jár az eszetek, hogyan lehetne másokkal együtt a világ legjobb hazáját összehozni, de akkor sem, ha azon ketyeg, hogy egyetlen egy épeszű gondolat se születhessen meg ezen a vidéken”.

Helyszín: Budapest, Ötvenhatosok tere

Időpont: A kiállítás szeptember 25-ig tekinthető meg.

Az év legjobb sajtófotói a World Press Photo kiállításon

tę-christian-bobst---the-gris-gris-wrestlers-of-senegal-02

Ismét a Néprajzi Múzeum ad otthont a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb sajtófotó-kiállításának. Idén 128 ország 5775 fotósa jelentkezett a World Press Photo versenyre, amire 82 951 képet adtak be. Ezt követően a szakmai jeles képviselőiből álló független zsűri értékelte az alkotókat és műveiket: 21 ország 42 fotográfusát díjazta nyolc kategóriában. A nyertes képekből álló kiállítás 45 ország száz városába utazik el, szeptember 23-tól Budapesten látható.

Helyszín: Magyar Néprajzi Múzeum

Időpont: Szeptember 23. – Október 23.

A legjobb borokkal vár a Tokaji Ősz

ThinkstockPhotos-520408681

Tokaj-Hegyalja híres-neves borgasztronómiai rendezvényét az exkluzivitás és a hagyomány fúziója jellemzik. Az érdeklődők – limitált létszámban – a világörökség részévé nyilvánított gyönyörű borvidéken patinás tokaji pincék legszebb boraiból kóstolhatnak. A bortúrák vezetői maguk a borászok, akik féltve őrzött, különleges tételeiket hozzák elő a Tokaji Ősz résztvevőinek. A szép borok mellé pedig valódi fine dining élmények sora várja a vendégeket. Erről Michelin-csillagos gálavacsora és a helyi gasztronómia jeles képviselői gondoskodnak három napon át.

Helyszín: Tokaj

Időpont: Szeptember 23-25.

Szöveg: F.R.

Fotó: Facebook.com/VericaRakocevicVR, bidf.hu, Facebook.com/bryanadamsofficial, Thinkstock, Facebook.com/ArcMagazin, neprajzi.hu – Christian Bobst