Vasárnap este rendezték Los Angelesben az év legjobban vár filmes eseményét, a 92. Oscar-gálát. Habár idén egyáltalán nem volt nehéz kitalálni kik lesznek azok, akik hazaviszik majd az ikonikus szobrocskákat, némi meglepetést azért mégis tartogatott az este.

Dél-Korea tarolása

Fotó: instagram/voguerussia

A legjobb film az Élősködők lett, és úgy, hogy egyben történelmet is írt: Dél-Korea sosem volt még Oscar-jelölt, most pedig hirtelen négy fő kategóriában is tarolt, ráadásul olyan alkotókat utasított maga mögé, mint Martin Scorsese, Quentin Tarantino és Sam Mendes. Bong Joon Ho megkapta a legjobb rendezőnek járó díjat, a misztikus dráma emellett elnyerte a legjobb forgatókönyvnek, valamint a legjobb nemzetközi filmnek kijáró elismerést, amivel rekordot döntött: az Oscar 92 éve alatt nem fordult még elő, hogy a legjobb külföldi alkotás egyben a legjobb film is legyen.

Joker kétszer

Fotó: instagram/stovistar

Joaquin Phoenix győzelmében szinte már a Joker című film megnézése után biztosak voltunk, ettől függetlenül nagyon örülünk, hogy a színész kapta a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat, és hogy ezzel elnyerte első Oscarját. Külön érdekesség, hogy Joker karakterének megformálásáért másodszorra osztották ki a díjat: Heath Ledgernek élete utolsó befejezetlen alakításáért 2008-ban posztomusz ítélték oda az arany szobrot. A filmért Hildur Guðnadóttir – akinek a nevéhez a Csernobil sorozat zenéje is fűződik -, a legjobb eredeti filmzenéért járó díjat kapta meg.

Volt egyszer egy… Brad Pitt

Fotó: instagram/info_neomag

Tíz kategóriában jelölték Quentin Tarantino 9. filmjét, és bár a rendezőnek nem sikerült bezsebelnie a vágyott díjat, alkotása egyértelműen tarolt: Brad Pitt megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést – színészként ezzel első Oscarját vihette haza -, a film pedig ezen kívül Barbara Lingnek és Nancy Haighnak köszönhetően a legjobb látvány és díszlet kategóriában is győzedelmeskedett.

Renée és Judy, Judy és Renée

Fotó: instagram/womenshealthmx

Renée Zellweger Judy Garland megformálásáért vehette át az Oscar-díjat a legjobb női főszereplő kategóriában. A színésznő beszédében a köszönetnyilvánítás mellett arról is megemlékezett, hogy mindannyiunk kedvenc Dorothyja anno nem kapta meg ezt a neves díjat.

Laura Dern és a Házassági történet

Fotó: instagram/bestofhollywoodphotogallery

A legjobb női mellékszereplő kategória győztese Laura Dern lett, ami az idei Golden Globe-, és a BAFTA-díjak elnyerése után ugyancsak nem okozott meglepetést a nagyközönségnek. A Hatalmas kis hazugságok főszereplőjének ez az első Oscarja, beszédében pedig szintén színész szüleinek mondott köszönetet.

Előadás után elismerés 

Fotó: instagram/lehrentv

A legjobb eredeti dal Elton John és Bernie Taupin (I’m Gonna) Love Me Again című dala lett a Rocketmanből. A zenész a szóban forgó szám eljátszása után vette át a díjat, ezzel pedig élete második Oscarját.

 

A további kategóriák győzteseit itt tudjátok megnézni.

Összeállította: L. J.

Nyitókép: instagram.com/voguechechoslovakia