Betty, Roxie, Bridget, Judy... Renée Zellweger sokszínűségét senkinek sem kell bemutatni, éppúgy brillírozik a drámai szerepekben, mint a zenés filmekben és a vígjátékokban. A Nők Lapja e heti számában interjút olvashattok a színésznővel, melynek apropóján most a legjobb filmes alakításait gyűjtöttük össze.

Az egyedülálló anyuka – Jerry Maguire – A nagy hátraarc (1996)

Legendás film a Jerry Maguire, amelyben Tom Cruise oldalán Dorothy Boyd, a kisfiát egyedül nevelő könyvelőnő szerepében láthattuk Zellwegert. A filmben nyújtott alakításáért 1997-ben legjobb női mellékszereplő kategóriában Screen Actors Guild-díjra is jelölték. A mozi több rangos díjat is bezsebelt, ráadásul Cruise és Zellweger színészi teljesítményét több szervezet külön is kiemelte.

Az önfeláldozó lány – Életem értelme (1998)

A 98-as drámában egy szomorú családi történet szemtanúi lehetünk: Zellweger a 24 éves Ellent alakítja, akinek édesanyjáról (Meryl Streep) kiderül, hogy rákbeteg. A nő, apja nyomására, korábbi életét feladva hazaköltözik, hogy segítsen az ápolásban. Anya és lánya egyre több időt tölt együtt, Ellen pedig szépen lassan rájön, édesanyja nem csupán az az ember, akinek gondolta. Anna Quindlen regényének filmes adaptációja különösen megindító, ugyanakkor fontos kérdésekre világít rá.

Álmodozó pincérnő – Betty nővér (2000)

A kisvárosi pincérnő rajong a szappanoperákért, olyannyira, hogy már különbséget sem tud tenni valóságos és a filmben látott sorsok között. Reménytelenül szerelmes, pedig a vágyott férfi nem is létezik, mindennek tetejében folyton arról ábrándozik, mi lett volna, ha befejezi a nővérképzőt. Aztán egyszer csak minden megváltozik: férjét a szeme láttára ölik meg, amitől még inkább összekeveredik benne a képzelet és a valóság. Zellweger Betty Sizemore megformálásáért a legjobb női főszereplőnek járó Golden Globe-díjat is megkapta filmmusical vagy vígjáték kategóriában. Erős karakterek, szürreális világkép, ironikus humor – ez jellemzi az alkotást.

Minden idők legismertebb szinglije – Bridget Jones naplója (2001)

Ez az a film, amivel leginkább azonosítja mindenki a színésznőt, és ez nem is meglepő: imádtuk Renée-t a romantikus vígjáték esetlen és álmodozó főhősének szerepében, amiért a hízókúrára, és a helyes brit kiejtés heteken át tartó gyakorlására is hajlandó volt. Azóta kétszer is belebújt minden idők egyik legnépszerűbb nőjének bőrébe, hogy Mark Darcy és Daniel Cleaver oldalán avasson be minket életének különféle részleteibe, és tegye mindezt úgy, hogy mi sírás és nevetés között egyensúlyozzunk. A kivételes alakításért több rangos díjra is jelölték.

A jazzkorszak sztárja – Chicago (2002)

A színésznő Catherine Zeta-Jones és Richard Gere mellett szerepelt az 1975-ös színdarab filmes feldolgozásában. A jazzkorszakot életre keltő film főszereplője, a színésznő Roxie arról ábrándozik, hogy a varietéművésznő Velma nyomdokai lép, arra viszont egyikük sem gondol, hogy hamarosan börtönbe kerülnek gyilkosság vádjával. Roxie ügyét végül a legendás ügyvéd, Billy vállalja, ezért azonban nagy árat követel. Az 1920-as évek gengsztervilágát bemutató film nemcsak az éneklésben, de a táncban is kihívást jelentett Zellwegernek, ráadásul ezúttal egy igazi díva szerepébe kellett bújnia, amire korábban még nem volt példa. A feladat sikerült neki, amit a filmes szakma is értékelt: megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Golden Globe-ot és a Screen Actors Guild-díjat is.

A különc barát – Hideghegy (2003)

A legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díj mellett ugyanebben a kategóriában a Golden Globe-díjat is elnyerte Zellweger az amerikai háborús drámában nyújtott alakításáért, a vad és öntudatos Ruby Thewes megformálásáért. Az amerikai polgárháború idején játszódó film egy katona viszontagságos helyzetét, valamint szerelmének útkeresését mutatja be, akinek a nehéz időkben Ruby barátsága ad kapaszkodót. Zellweger kitűnő játéka mellett olyan színészóriások alakításait élvezhettük, mint Nicole Kidman, Jude Law, Donald Sutherland és Natalie Portman.

A könyvek szerelmese – Miss Potter (2006)

A 2006-os romantikus drámában Zellweger a sikeres gyermekkönyv szerző, Beatrix Potter bőrébe bújt, és azt kell, hogy mondjuk, a legendás író és illusztrátor szerepében is remekelt. A történet a huszadik század elején játszódik, nézőként pedig megismerhetjük a könyveknek és a képzelet világának élő nő életét, de egy szenvedélyes szerelem részleteit is. A film kellemes és meseszerű hangulatához a pasztelles képi világon túl a színészek nagyszerűsége is hozzájárult, nem is véletlen, hogy legjobb színésznő kategóriában Oscarra jelölték Renée-t.

A dívák dívája – Judy (2019)

Zellweger hat év kihagyás után Judy Garland szerepében tért vissza, és olyan hitelesen formálta meg az amerikai énekes-színésznőt, hogy az idei Golden Globe-on megkapta alakításáért a legjobb női főszereplőnek járó díjat, nem sokkal később pedig Oscarra is jelölték. A színésznő mindenki Dorothy-jának utolsó hónapjait mutatja be a mozivásznon keresztül, ráadásul annyira hitelesen, hogy ismét bebizonyosodott: igazi átváltozóművésszel van dolga a filmszakmának.

 

Összeállította: L. J.

Nyitókép: Getty Images