Martin Scorsese, a nyughatatlan rendező, aki jelenleg több filmen is dolgozik

77 éves és egyszerre három filmen is munkálkodik a legendás rendező, pedig éppen csak mozikba került legújabb, Az ír című alkotása. Többek között egy krimit készít Leonardo DiCaprióval, illetve egy Rooseveltről szóló életrajzi filmet, valamint egy dokumentumfilmet is forgat New York hetvenes évekbeli zenei életéről. Ennek kapcsán utánanéztünk, mit érdemes tudni Scorsese életéről.

Little Italy

A modern filmművészet méltán népszerű és széles körben ismert alkotója 1942 novemberében született New Yorkban, munkásosztálybeli szülők, Catherine és Charles Scorsese gyermekeként. Felmenői miatt is a város olasz negyedében, a szicíliaiak által lakott Little Italy-ben éltek. Valószínűleg ez az élmény is erősen hatott rá későbbi filmes témái megválasztásakor.

Asztma, papság, filmek

Mivel gyermekkorában asztmás volt, nem játszhatott és szaladgálhatott szabadon a környékbeli gyerekekkel az utcán, szülei féltették, így ideje nagy részét leginkább mozikban töltötte. Katolikus neveltetésének köszönhetően egy ideig a papi pálya vonzotta, aztán rá kellett jönnie, hogy a filmes világ érdekli a legjobban.

Kezdeti sikerek

1964-ben szerzett diplomát, első nagyjátékfilmje öt évvel később Ki kopog az ajtómon? címmel debütált. A következő évtizedben máig kultikusnak mondható mozik kerültek ki a kezei közül. Például az Aljas utcák, amely meghozta számára a sikert, a New York, New York Liza Minellivel, vagy éppen a Robert De Niro főszereplésével készült Taxisofőr. Ez utóbbi négy Oscar-jelölést is kapott, de elnyerte az Arany Pálmát is az 1976-os cannes-i fesztiválon.

Kultfilmek

Fontos alkotása az 1980-as Dühöngő bika, ami Jake LaMotta bokszbajnok életét meséli el, és összesen nyolc Oscar-jelölést hozott Scorsesének. Ugyancsak kihagyhatatlan mozija az 1990-es Nagymenők, amit máig a legjobb maffiafilmek között tartanak számon.

Martin és Leo

A rendező és Leonardo DiCaprio több produkcióban is dolgozott már együtt (New York bandái, Aviátor, A tégla, Viharsziget, A Wall Street farkasa), és kettősük valahogy mindig nagy hatással volt a filmes világra. Legújabb, hatodik közös munkájuk a Killers of the Flowers Moon lesz, egy 2017-es dokumentumregény adaptációja.

Kaland- és koncertfilmből is jeles

Scorsese nemcsak az olasz-amerikai identitás, a szervezett bűnözés és a társadalmi egyenlőtlenségek témakörébe merült el az évtizedek során. 2011-ben például egy kifejezetten látványos képvilágú 3D-s kalandfilmet készített. A leleményes Hugo nemcsak a közönség tetszését nyert el, de a hetedik Oscar-jelölést is megkapta érte a legjobb rendező kategóriában, a Golden Globe-díjat pedig el is nyerte ugyanebben a kategóriában. 2008-ban Shine a Light címmel készített dokumentumfilmet a Rolling Stonesról a banda 2006-ban rögzített egyik turnékoncertjén New Yorkban. Scorsese alkotása az 58. Berlinálé nyitófilmje volt.

Díjeső

A rendező munkásságát számtalan díjjal és elismeréssel jutalmazták, legfontosabb mind közül talán a 2007-es legjobb rendezőnek járó Oscar, amit A tégla című drámáért kapott meg. Filmjei emellett több kategóriában nyertek Oscar-, Golden Globe-, Emmy- és BAFTA-díjakat, ő maga pedig két rangos kitüntetés is magáénak tudhat: az Amerikai Rendezők Céhének díját és az AFI Life Achievement Award életműdíját.

Magánélet

Ami a magánéletet illeti: Scorsese ötször is megnősült, első felesége Laraine Marie Brennan, második Julia Cameron, míg a harmadik Isabella Rossellini volt. A ’80-as évek közepén Barbara De Finával lépett frigyre, majd 1999-ben vette el jelenlegi nejét, Helen Morris producert. Házasságaiból három lánya született, mindegyikük a színészi pályát választotta.

 

Szöveg: L. J.

Képek: Getty Images

(imdb.com)