Az amerikai színész, rendező, producer, forgatókönyvíró Dr. Ross szerepével lopta be magát a szívünkbe, de a kultikus Vészhelyzet után sem kellett hiányolnunk a tévéképernyőről és a mozivázonról: láthattuk őt rosszfiúként, vérbeli akcióhősként és romantikus filmekben is. A születésnapos Clooneyt ünnepeljük.

 A kentucky-i fiú

Az ír, német és angol származású George Timothy Clooney a Kentucky állambeli Lexingtonban született 1961-ben. Édesanyja szépségkirálynői múlttal büszkélkedhet, édesapja egy helyi televíziónál dolgozott. Gyerekkora nagy részét Kentuckyban és Ohióban töltötte. Imádta a sportokat, kosarazott és baseballozott is.

Mindenáron színész

Clooneyt már kiskorában foglalkoztatta a filmezés világa, sőt kifejezetten szeretett apja kamerája elé állni. Az érettségi után beiratkozott az Észak-Kentucky Egyetemre, ahol televíziós újságírást kezdett tanulni, de hamar rájött, hogy ez nem az ő világa. Mivel nem szerette, hogy állandóan apjához hasonlítják, otthagyta az intézményt. Cipőket kezdett árusítani és dohányültetvényen dolgozott, mígnem megkereste unokatestvére, Miguel Ferrer, aki egy kisebb szerepet ajánlott neki.

Reklámoktól a Vészhelyzetig

Clooney nagy lendületet kapott, és belevágott színészi karrierjének kiépítésébe: egyenesen Hollywood felé vette az irányt. Reklámfilmek, különféle kurzusok és előadások következtek, mígnem felfigyeltek rá és játékfilmekben, sorozatokban kapott szerepeket. A Vészhelyzet sármos dokijaként vált a nézők kedvencévé.

Jelentős alakítások

Számos mozisiker kötődik a nevéhez, dolgozott együtt Quentin Tarantinóval (Alkonyattól pirkadatig), alakított ezredest (Peacemaker), lányos apát (Szép kis nap!), bankrablót (Mint a kámfor), CIA-ügynököt (Sziriana), feltűnt a Jóbarátokban, sőt Batman jelmezét is magára öltötte – ez a mozi megkapta anno a „legrosszabb Batman-film” titulust is.

A munka igazi gyümölcse

 

A Sziriana című 2005-ös filmdráma kedvéért 15 kilót szedett fel magára, szakállat növesztett és a frizuráját is megváltoztatta. Megérte a befektetett munka: 2006-ban alakításáért Golden Globe- és Oscar-díjat kapott a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.

Az Ocean’s-sikerek

Legnagyobb sikerének a 2001-es Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmit tartják. A film egy 1960-as mozi adaptációja, amelynek rendezője a sztárcsapatot (Brad Pitt, Andy García, Matt Damon, Julia Roberts) Clooney kiválasztása után gyűjtötte csak össze. A film olyan népszerű lett, hogy két folytatás is követte: 2004-ben az Ocean’s Twelve – Eggyel nő a tét, majd 2007-ben az Ocean’s Thirteen – A játszma folytatódik.

Nem csak színész

Rendezőként a 2002-es Egy veszedelmes elme vallomásaival debütált, majd a rendezés mellett a forgatókönyvírást is kipróbálta. A 2005-ös fekete-fehér filmdrámát (Jó estét, jó szerencsét!), amiben az egyik főszerepet ő maga játszotta, két tucatnál is több díjra jelölték. A Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon négy, míg az Európai Filmdíjon egy kategóriában nyert.

A béke nagykövete

Clooney nemcsak a filmes pályát tartja fontosnak, békenagykövetként humanitárius missziókban vesz részt Afrikában. 2006-ban például Dárfúrba, a nyugat-szudáni régióba utazott, tapasztalatairól és az ott látottakról az ENSZ előtt számolt be. 2008-ban a szervezet felkérte, hogy nagykövetként segítse a nemzetközi békemissziókat.

A fantasztikus Róka úr

A hangját is szívesen kölcsönzi különféle animációs filmek karaktereinek. A 2009-es stop-motion technikával készült animációban, a főszereplő Róka úr orgánumát adta.

Megrögzött agglegényből családapa

1989 és 1993 között házas volt, majd később kijelentette, nem nősül meg többé és családot sem szeretne alapítani. Hollywood legnépszerűbb agglegénye végül másképp döntött: 2014-ben feleségül vette Amal Alamuddint, a brit-libanoni származású ügyvédnőt, akitől 2017-ben ikrei születtek. Kapcsolatuk híresen harmonikus.

 

Összeállította: L. J.

Fotók: Pinterest

(imdb.combiography.com)