1 új és 8 régebbi animációs mesefilm, amit felnőtt fejjel is szívesen megnézünk

A ti listátokon is vannak olyan örök klasszikusok, amiket évről évre újranéztek, legyen szó élőszereplős vagy animációs filmekről? A Grincs-mozi újabb előzetesének megjelenése kapcsán (hazai premier december 6-án) összegyűjtöttük azokat a meséket, amiket felnőttként is szeretünk és értékelünk, illetve nagyon várunk.

A Grincs (2018)

Nem múlhat el karácsony a zöld szőrmók, Grincs nélkül, ezt már jól tudjuk. A legújabb animációs feldolgozás viszont nem csak a téli időszakban kínálhat remek kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget. Az év utolsó hónapjában debütáló vígjáték nagy valószínűséggel egy újabb olyan mese lesz, amit sokan a kedvenceik közé sorolnak majd. :)

https://www.youtube.com/watch?v=OCFAVhAOqWM

Agymanók (2015)

Különleges mozi, ami annak ellenére, hogy az animációs mese kategóriájába sorolható, valahogy mégis jobban megszólítja a felnőtt generációt. Az éppen kamaszodó Riley világába csöppenhettek bele, ha megnézitek az egész estés mozit, amiből kiderül, hogyan működnek az emberi agytekervények és az is, ki a felelős a derű, a bánat vagy éppen a harag érzéseiért. A pszichológia iránt érdeklődőknek kihagyhatatlan alkotás.

L’ecsó (2007)

Ki ne emlékezne a különleges főzőtehetséggel megáldott kis patkányra, akinek minden vágya, hogy egy párizsi étteremben séf legyen! Semmilyen akadályt nem lát maga előtt, hiszen ahogy példaképe is mondta: mindenki főzhet. Remy főz is, de nem akárhogyan. Ember barátja, Linguini a szégyenlős és éppen a kirúgás szélén álló éttermi kisegítő fiú séfsapkáján keresztül. Imádnivaló történet a barátságról és az álmok eléréséről.

Fel! (2009)

A kedves 78 éves bácsikát, Carl Fredricksent valószínűleg nem kell bemutatni senkinek. Az olykor vicces, máskor könnyfakasztó mese egy különleges élettörténetet mesél el. Az emlékeitől és otthonától elszakadni nem képes, özvegy férfi úgy dönt, hogy megvalósítja szeretett feleségével közös álmát, és útnak indul a világ legnagyobb vízeséséhez. A kalandra azonban nemcsak legújabb ismerősét, de az egész házát magával viszi. Megható film a szeretet erejéről és a célok fontosságáról.

https://www.youtube.com/watch?v=VbFNAql2mi0

Merida, a bátor (2012)

Hatalmas rézvörös hajkorona, bátorság, erő és elszántság. Ez Merida, a skót felföld hercegnője, aki kikerülve a hagyományokat és szülei tanácsait a saját útján akar járni. Szembeszáll a régi szokásokkal és ezzel a káosz szélére sodorja önmagát, sőt az egész királyságot. A lány azonban nem keseredik el, összegyűjti minden erejét és példát mutatva népének igazi hőssé válik. Motiváló mese arról, hogy olykor az is fontos, hogy önmagunk lehessünk.

Derült égből fasírt (2009)

Kedves, vicces és kalandos animáció a Derült égből fasírt, ami egy gyerekkora óta feltalálónak készülő fiúról szól. Finn egy olyan gépet készít, ami az esőt is képes finomsággá változtatni, abba viszont nem gondol bele, hogy mi lesz ha a szerkentyű nem sikerül éppen tökéletesre, és végül megállítani sem lehet majd. Hamburgerzápor, makarónizivatar, puding-áradás, ketchup tornádó és még megannyi vicces jelenet vár rátok, ha megnézitek a 2009-es mozit.

A kis kedvencek titkos élete (2016)

Az egész ország izgatottan várta két évvel ezelőtt a házi kedvencekről készült animációs filmet, ami aztán nem is okozott csalódást. Fantasztikus karakterek, számos kikarikírozott sztereotípia és az állattartók számára jól ismert helyzetek tarkítják a mesét. Egy óriási nevetős kalandban lehet részetek, ha megnézitek, sőt, egész sok dolog kiderül a kis kedvencek emberekhez való kapcsolódásáról, a szeretet és a törődés fontosságáról.

Sammy nagy kalandja (2010)

Az aranyos kis teknős küzdelmeit és persze kalandjait követhetitek nyomon ebben a kedves, felfedezésekről és az igazi barátságról szóló mesében. Sammy rögtön a születése után eltávolodik a parttól és szeretteiről, ezért nincs más választása, egyedül kell felfedeznie a csodás, ugyanakkor komoly veszélyeket rejtő óceánt, hogy aztán visszatérhessen oda, ahol még bébikorában megpillantotta Shelly-t, a gyönyörű lányteknőst. Ha egy kis erőre lenne szükségetek a mindennapok során, akkor merítsetek ebből a kalandból!

A fantasztikus róka úr (2009)

Különleges, stop-motion technikával készült ez a film, amiben olyan színészek adták a főszereplők hangjait, mint George Clooney, Meryl Streep vagy éppen Bill Murray. A rókavilágot életre keltő animáció a boldog családi életet, a feledhetetlen szenvedélyt a vadászat iránt, a gazdák kifosztását és a közös harcot az otthon megmentéséért mutatja be a nézőknek. Ha szeretitek a nem hétköznapi alkotásokat és a tanulságokkal átszőtt cselekményeket, akkor mindenképpen nézzétek meg ezt a mesét!

Szöveg: L. J.

Nyitókép: IMDb