8 érdekesség az Aladdin című Disney-meséről, ami jövőre élőszereplős változatban tér vissza a mozikba

A kis hableány, A szépség és a szörnyeteg mellett az Aladdin című rajzfilm bemutatása jelentette anno a Disney aranykorát. Gyermekkorunk egyik kedvenc meséjének előreláthatólag 2019 májusában debütál az első élőszereplős filmje. Mi már alig várjuk, hogy lássuk a mozit, addig azonban összegyűjtöttünk néhány érdekességet a 25 éves, szeretni való történetről.

A zseniális Robin Williams

A csodálatos színész annyit improvizált, amikor a Dzsinnek kölcsönözte a hangját, hogy emiatt nem tudták a legjobb forgatókönyv címre jelölni később a mesét. Williams összesen 16 órányi poént mondott fel a felvételek során. Végül az alkotás az 1993-as Oscar-díjátadón két szobrot zsebelt be: a legjobb eredeti filmzenének és dalnak járót.

Az úttörő

Robin volt az első olyan filmsztár, aki szinkronszerepet vállalt egy animációs mesében. Ez később olyan színészek előtt nyitott kaput, mint Mike Meyers vagy Tom Hanks.

Kicsoda Jázmin?

Egyes források szerint Jázmin hercegnőt Jennifer Connellyről mintázták, de a karaktert részben Audrey Hepburn a Római vakáció című filmben nyújtott alakítása is inspirálta.

A mese eredete

A Disney-adaptáció meglehetősen eltér az Ezeregyéjszaka meséiben szereplő Aladdin-történettől. Viszont az 1940-ben bemutatott A bagdadi tolvaj című brit romantikus vígjátékra nagyon is hasonlít. Állítólag a gazember, Jafar nevét is ebből a filmből vették a mese készítői.

Millió dolláros mese

Aladdin mese

1992-ben ez volt a legsikeresebb alkotás: Amerikában 217 millió, míg világszerte 504 millió dollár bevételt hozott. A sikeren felbuzdulva nem sokkal a mese megjelenése után folytatásokat is készítettek. A második rész címe Jafar visszatér lett, míg a harmadiké Aladdin és a tolvajok fejedelme.

Aladdin, a szuperhős

A repülő szőnyeges jelenetet – amelyben felhangzik az Egy új élmény című Oscar-díjas sláger – az 1978-ban bemutatott Superman című film egyik része ihlette. Pontosabban az, amikor Lois Lane és a szuperhős repül a csillagos éjszakában.

Tom Cruise is minta volt

Aladdin küllemét eredetileg Michael J. Foxról mintázták, de a mese készítői a végleges karakter elfogadásához azt kérték az animátoroktól, hogy vigyenek egy kicsi Tom Cruise-t is a rajzba, hogy még vonzóbb legyen a figura.

Új Aladdin 2019-ben

aladdin

A mese élőszereplős filmváltozatáról annyit tudni lehet, hogy Guy Richie rendezi, akinek a nevéhez olyan mozik fűződnek, mint A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső vagy a Blöff. A Dzsinnt pedig nem más, mint Will Smith fogja eljátszani. Ide kattintva nézhetitek meg a film első kedvcsinálóját.

Összeállította: D. E.

Képek: IMDb, Pinterest, Archív

(ew.com)