Minden idők 10 legdrágább festménye + 1 rekordáron elkelt Banksy-kép, ami az aukción megsemmisítette önmagát

Valószínűleg a rémálma vált valóra október 5-én annak a műgyűjtőnek, aki miután rekordáron, több mint egymillió dollárért megkaparintotta az áhított képet, az darabjaira hullott egy londoni aukción. Nemcsak a telefonon licitálónak akadt el a szava az esettől, a résztvevők is döbbenten néztek, amikor Banksy lufis lányt ábrázoló képe az árverés végén csíkokban jött ki a saját keretéből. A hír kapcsán összegyűjtöttük minden idők legdrágább alkotásait, amelyek szerencsére a Föld különböző pontjain sértetlen állapotban megtalálhatók.

1. Mona Lisa  – Leonardo da Vinci

A reneszánsz kor egyik leghíresebb alkotásának értéke egyszerűen felbecsülhetetlen. Az itáliai polihisztor feltehetőleg 1503-1519 között készítette el festményét, melyet 1962-ben 100 millió dollárra becsültek. Ez napjainkban körülbelül 700 millió dollárt jelent. A kép 77 x 53 cm nagyságú, nyárfatáblára olajjal festett portré. Egy rejtélyes, bölcsességet sugárzó női mosoly egy különös tájban. Sokak szerint talán az egész festészet történetének legismertebb alkotása. A képen állítólag egy firenzei kereskedő felesége, Lisa Gherardini látható.

2. Interchange – Willem de Kooning

Kenneth Griffin amerikai üzletember, beruházó 2015 őszén félmilliárd dollárért egyszerre két festményt is megvásárolt egy másik, nem kevésbé neves gyűjtőtől, David Geffentől. Nem ez volt az első alkalom, amikor ők ketten üzleteltek egymással. Kenneth 300 milliót fizetett de Kooning 1955-ben született Interchange című festményéért, a másik 200 milliót pedig Pollock hét évvel korábbi Number 17A című munkájáért adta. A magánemberek gyakran saját gyűjteményükbe vásárolják meg a különleges darabokat, azonban az amerikai üzletember ez esetben úgy döntött, hogy a Chicagói Művészeti Intézetben helyezzék el a festményt, hogy azt a nagyközönség is bármikor megnézhesse.

3. Nafea faa ipoipo? (Mikor házasodsz meg?) – Paul Gauguin

1891-ben a híres festő, Paul Gauguin Tahitire utazott, és első pillantásra beleszeretett nemcsak a táj szépségébe, hanem az ottani hölgyekbe is. Ennek a hatalmas szerelemnek állít emléket a modern festő impresszionista festménye, a Nafea faa ipoipo, amit 1982-ben készített el. A gyönyörű arany, zöld és kék színekben pompázó képen két tahiti lány látható. A festmény 2015-ben egy privát aukción 300 millió dollárért kelt el. Bár a vásárlót sosem nevezték meg, sokan úgy gondolják, hogy az alkotás a katari királyi család birtokába került.

4. Kártyajátékosok – Paul Cézanne

Paul Cézanne 1892-1893-ban készített öt, különböző méretű festményből álló sorozatának egyik darabja a Kártyajátékosok. A széria többi alkotását neves múzeumok őrzik: a párizsi Musée d’ Orsay vagy a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMA), a londoni The Courtald Institute of Art és a philadelphiai Barnes Foundation. A posztimpresszionista festmény egyébként nem olyan régen került fel a világ legdrágább festményeinek listájára. A katari uralkodócsalád 2011-ben vásárolta meg 250 millió dollárért.

5. Number 17A – Jackson Pollock

Absztrakt kategóriában a világ második legdrágább festménye az, amit a korábban említett Kenneth Griffin üzletember vásárolt meg David Geffen gyűjteményéből. Jackson Pollock expresszionista műve 1948-ban készült, amelynél a festő kizárólag olyan merész színekkel dolgozott, mint a sárga, a vörös, a narancssárga, a kék, a fehér és a fekete. Napjainkban ez is megtekinthető a Chicagói Művészeti Intézetben.

6. No. 6 — Mark Rothko

No. 6 — Mark Rothko

Az orosz-amerikai expresszionista művész, Mark Rothko 1951-ben készített sejtelmes képe 2014-ben 186 millió dollárért kelt el egy privát aukción. Rothko festményét egy orosz milliárdos, Dmitry Rybolovlev vásárolta meg. 

7. Marten Soolmans és Oopjen Coppit portéja – Rembrandt

Az 1634-ben született festmények Marten Soolmans kereskedőt és feleségét, Oopjen Coppitot ábrázolják, a képek az esküvőjükre készültek. A korábbi tulajdonos, a Rothschild család, csak párban volt hajlandó eladni a festményeket, melyekért végül az amszterdami Rijksmuseum és a párizsi Louvre közösen adott végül 180 millió dollárt. A két intézmény a vásárlást megelőzően úgy egyezett meg, hogy felváltva fogják bemutatni a csodálatos festményeket.

8. Algériai nők – O változat – Pablo Picasso

Algériai nők – O változat - Pablo Picasso

A 20. századi avantgárd egyik legjelentősebb festője Picasso volt, akinek az Eugène Delacroix által inspirált sorozatának egyik darabját 2015-ben kiemelkedően magas áron, 179,3 millió dollárért értékesítették az egyik Christie’s aukción. A változatok közül jelenleg az O-verzió az egyik legfontosabb magánkézben levő Picasso festmény. Állítólag Katar egykori miniszterelnöke, Hamad bin Jassim bin Jabar Al Thani vásárolta meg a képet.

9. Nu couché – Amedeo Modigliani

2015 novemberében csillagászati áron, 170,4 millió dollárért kelt el egy Christie’s árverésen a híres aktfestmény. A vásárló nem más volt, mint Liu Ji-csian, aki taxisofőrből lett kínai milliárdos műgyűjtő, múzeumtulajdonos. Az olasz festő körülbelül száz évvel ezelőtt készült alkotása egy meztelen nőt ábrázol.

10. No. 5, 1948 — Jackson Pollock

No. 5, 1948 — Jackson Pollock

Az úgynevezett action painting ábrázolási módszer mestere, Pollock 1948-ban készített remekművét is rekordáron adták el 2006-ban. A festmény két magángyűjtő között cserélt gazdát. Állítólag a mexikói vásárló, David Martinez 140 millió dollárt adott a képért David Geffennek.

+1 Az ominózus Banksy-kép, aminek keretezett verziója ma már csak papírcsíkok formájában létezik

banksy girl with balloon

A társadalomkritikus műveiről ismert street art művész most sem hazudtolta meg magát: zseniális görbe tükör az önmegsemmisítő kép mindannyiunk számára. Kíváncsiak vagyunk, mire gondolhatott, amikor kitervelte az aukciós akcióját!

Szöveg: D. E.

Fotók: Pinterest, Wikipédia

(theculturetrip.com)