5 Cézanne-remekművel emlékezünk a festő életére és munkásságára

Paul Cézanne nemcsak a franciák, de a világ egyik legnagyobb festője is, aki óriási hatással volt a 20. század kubista és expresszionista művészetére. A képzőművész 179 éve született, rá emlékezünk.

A marseille-i öböl

A 19. század egyik legjelentősebb francia képzőművészének fiatalkori alkotásaira nagy hatással volt Eugène Delacroix, később szenvedélyes elnagyolt ecsetkezelése lett a védjegye, és tette összetéveszthetetlenül egyedivé alkotásait. Az impresszionista irányzat határozta meg művészetét, de csupán a színek kezelésében, mert az elmosódott kontúrok nem jellemzők a képeire, sokkal inkább a szigorú, már-már geometrikus részletek dominálnak.

Bercynél a Szajna

„Amikor a művész szellemileg magasra tör, az ember maradjon a háttérben, öröme csupán a munka legyen.”  Ez a híres gondolat jellemezte a festőt, akinek felvételi kérelmét heves vérmérséklete miatt utasították el a francia Szépművészeti Iskolában. Ez a hevesség azonban képein egyfajta decens szigorral párosul, többek között ettől is annyira izgalmasak a művei.

Szent Victoire-i hegy

Cézanne jómódú polgári családba született, édesapja ragaszkodott hozzá, hogy tisztességes szakmát szerezzen, így lépett a jogi pályára. Az első rajzóráit jogi egyetemi tanulmányaival párhuzamosan vette. 21 évesen rendezte be első műtermét provence-i házukban. Nem véletlen, hogy az őt körülvevő természet ilyen erőteljesen megjelenik a műveiben.

Házak Provence-ban

A Suisse Akadémia műtermében ismerkedett meg Camille Pissarróval, Pierre-Auguste Renoirral, Claude Monet-val és Alfred Sisley-vel. Itt került szorosabb kapcsolatba az impresszionistákkal, akikkel közös kiállításokon vett részt. A közönség nem fogadta jól az alkotásait.

Csendélet naranccsal és almákkal

Később megismerkedett Hortense Fiquet-vel, akitől egy fiúgyermeke született. Cézanne ezt a kapcsolatát édesapja elől eltitkolta, és csak annak halála után vette feleségül Hortense-t. 1890-ben már a Húszakkal közösen állították ki képeit Brüsszelben, ám első személyes tárlatát csak 56 éves korában rendezte meg Ambroise Vollard műkereskedő, miután megvásárolta közel kétszáz festményét. Bár a közönség köreiben továbbra sem aratott zajos sikert, a művészvilág megbecsülését kivívta magának, és képei végül meghódították a világot.

Összeállította: M. M.

Képek: Pinterest

(wikipedia.org)