5 Oscar-díjas filmzene, amit nők énekeltek és még 1, ami Oscar-esélyes lehet

Amerikában október 5-én mutatják be a Csillag születik című musicalt, Bradley Cooper első rendezését. A filmben egészen úja arcát mutatja meg az egyik főszerepet alakító énekesnő, Lady Gaga, aki nemcsak színészi játékával, hanem a Lukas Nelsonnal közösen megírt gyönyörű zenéivel is elvarázsolja a nézőket. A napokban tették közzé az egyik - sokak szerint Oscar-várományos - dalt, amelynek kapcsán készítettünk egy mini válogatást a filmtörténelem legszebb betétdalaiból.

Sokan meglepődtek, amikor az igencsak tehetséges színész, Bradley Cooper elhatározta, elkészíti az 1937-es Csillag születik musical legújabb remake-jét. Az eredeti történetet korábban két alkalommal is feldolgozták: először 1954-ben Judy Garlanddal és James Masonnel a főszerepben, majd 1976-ban Barbra Streisand és Kris Kristofferson alakításával. A legújabb verziót augusztusban, a 75. Velencei Filmfesztiválon mutatták be, és elsöprő sikert aratott a kritikusok körében.

Cooper nemcsak rendezője a filmnek, Lady Gaga mellett ő maga az egyik főszereplője is. Ami az énekesnőt illeti: alakításával bebizonyította, hogy az éneklés mellett a színészkedéshez is nagyon ért. A mozi zenéit a country zenei legenda, Willie Nelson fia és Lady Gaga írta, állítólag az egyik legszebb betétdal a filmből a Shallow című szerzeményük. A dalt hallgatva nem csodálkoznánk, ha az énekesnő a 2016-os jelölés után végre megkapná a legjobb filmzenének járó Oscar-díjat. Szerintünk mindenképpen érdemes meghallgatni:

És ha már az Oscar-díjaknál tartunk, álljon itt még 5 szerzemény a filmtörténelem legszebb betétdalai közül, amelyeket kivétel nélkül nők énekeltek el először, és átütő előadásukért arany szobrot is kaptak:

Judy Garland: Over The Rainbow (1939)

Judy Garland mindössze 18 éves volt, amikor a nagy sikerű Óz, a csodák csodája című filmben elénekelte az Over The Rainbow című dalt. A slágert azóta számtalanszor feldolgozták, de az 1939-es, eredeti verziót szerintünk semmi sem múlhatja felül.

Audrey Hepburn: Moon River (1961)

Az Álom luxuskivitelben című film megjelenése után egyszerre szinte minden nő Audrey Hepburnre akart hasonlítani. Tagadhatatlanul a nagy klasszikus egyik legemlékezetesebb jelenete, amikor a színésznő az ablakban ülve elénekli Johnny Mercer és Henry Mancini szerzeményét, a Moon Rivert. A mozi betétdalaként a 34. Oscar-gálán el is nyerte az alkotás a legjobbnak járó díjat.

Barbra Streisand: Ilyenek voltunk (1973)

Az Ilyenek voltunk című film két fő karaktere (Barbra Streisand és Robert Redford) tökéletes ellentétei egymásnak. Egy dolog azonban közös bennük: szeretik egymást. A szerelmi történetben felcsendülő világhírű dallam pontosan az ebből fakadó érzelmi vívódást adja vissza. Barbra Streisandnak igazi jutalomjáték volt elénekelni ezt a dalt – az énekesnő mindig is híres volt érzelmes zenéiről. Most készülő albumán például egy olyan szerzemény is szerepel, amelyben azt hangoztatja, előbb vagy utóbb mindenkinek felelnie kell a tetteiért. A napokban megjelent Don’t lie To Me nagy port kavart, az énekesnő valójában az amerikai politikai helyzet miatti frusztrációját énekli meg.

Céline Dion: My Heart Will Go On (1997)

A James Horner és Will Jennings által írt klasszikus balladát Céline Dion eredetileg nem akarta elénekelni, végül azonban egykori férje, René Angélil meggyőzte arról, hogy adja elő a számot. És milyen jól tette: a Titanic című film betétdalaként világszerte a listák élére került, az énekesnő védjegyévé vált a sláger, majd a zene Oscar- és Golden Globe-díjat nyert a legjobb eredeti filmbetétdal kategóriában. 1999-ben az énekesnő elnyert további két Grammy-díjat is – a legjobb női popénekes teljesítményért és az év felvételéért – a dalnak köszönhetően.

Adele: Skyfall (2012)

A Grammy- és a Golden Globe-díj mellett az angol díva 2013-ban az Akadémia szobrocskáját is megkaparintotta a Skyfall című daláért. Az erőteljes betétdal hetekig uralta a slágerlistákat, majd helyett kapott az örökzöld filmzenék sorában is. Nem véletlenül.

Összeállította: D. E.

Nyitókép: IMDb