Kánikula-kisokos! Alternatív megoldások, amikkel átvészelhetjük az év legforróbb napjait

Az előrejelzések szerint ez lesz a legmelegebb hét a nyári szezonban, ezért nem árt – ha eddig még nem tettük volna meg – pár apró trükköt bevetnünk annak érdekében, hogy ne kapjunk hőgutát. A jól bevált módszerek mellett most alternatív megoldásokat hoztunk.

 

Vegyünk részt egy barlangtúrán!

Nagyon kellemes órákat élhetünk át, ha rész veszünk egy barlangtúrán, ami  lehűt, energizál és felfrissíti a melegben már elfáradt testet és lelket egyaránt. Arról azonban ne feledkezzünk meg, hogy ezekben a barlangokban akár 10-15-20 fokkal is kevesebb lehet, mint kint, ezért cipővel, hosszú nadrággal és pulóverrel mindenképpen készüljünk!

Látogassunk el egy múzeumba!

A nyári időszakban is szuper kiállításokat nézhetünk meg, ami nemcsak azért jó, mert a kultúra és a művészetek iránti szenvedélyünknek hódolhatunk, de azért is, mert pár órára szó szerint kiszakadhatunk a valóságból. Kellemes és klimatizált terek, érdekes alkotások és pár csendes óra vár ránk, ha ezt a fajta kikapcsolódást választjuk. Ki mondta, hogy nyáron csak a vízparton lehet lazítani?

Frissítő balzsam a halántékra!

Kenjük be a halántékunkat mentás, eukaliptuszos vagy egyszerű kínai balzsammal. Felfrissít és élénkít, és jó hatással van a vérkeringésünkre is. Használjuk naponta pár alkalommal, a felkenés után pedig pihenjünk le tíz percre, és élvezzük a kellemes hatást. A halántékbalzsamok segítenek a meleg okozta fejfájásos tünetek és a stressz enyhítésében.

Töltsünk el egy órát egy sóbarlangban!

Nemcsak az egészségünknek jó, de a hőérzetünket is javítja a sóbarlangban eltöltött idő. Kellemesen hűs tér és nagy mennyiségű só gondoskodik arról, hogy egy kis időre elvonuljunk a kánikula elől, és felfrissítsük magunkat és a légúti rendszerünket. Az allergiát és a klíma okozta megfázást (is) kiválóan enyhíti. Vigyünk magunkkal egy jó könyvet vagy egy újságot, vagy egyszerűen csak élvezzük a csendet és lazítsunk.

Üljünk be egy jó mozira!

Szerencsére nyáron is sorra jönnek ki a jobbnál jobb filmújdonságok, így bármikor ellátogathatunk valamelyik klímával ellátott moziba akár munka után, vagy a szabadságunk idején.

Hűtsük magunkat hideg dinnyével!

A dinnye hűtve a legjobb! Persze csak, ha nem okoz kellemetlen tüneteket, érzékeny fogakat vagy torokfájást. A forróságban amúgy is kevésbé kívánjuk a nehéz ételeket, sőt sokan a főétkezéseket is lecsökkentjük ilyenkor. Együnk naponta több alkalommal a nyári finomságból, és élvezzük a hűsítő hatását! Ezt amúgy más szezonális gyümölcsökkel is megtehetjük.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock