A nyár beköszöntével a legtöbben arra gondolunk, hogy milyen jó lesz majd a forróságban a vízparton ücsörögni, de az igazság az, hogy a tökéletes sziesztához hozzátartoznak a hűvös kiállítóterekben megrendezett tartalmas, kulturális programok is. Idén nyáron pedig abban a szerencsében lehet részünk, hogy két nagy ikon, Yoko Ono és Frida Kahlo munkáit is megtekinthetjük itthon. Semmiképpen ne maradjunk le róluk!

Yoko Ono is tiszteletét teszi az idei szentendrei Art Capitalon

Június 9-től szeptember 2-ig látogatható a mintegy 24 kiállításnak otthont adó szentendrei Art Capital, melynek központi témája idén a modern ember természethez való viszonya, az elveszett Paradicsom utáni vágy: a kert ideája. A filmvetítések, koncertek, irodalmi estek, színházi előadások mellett tematikus kiállításokat is megtekinthetünk, például az egykori Beatles tag, John Lennon feleségének, Yoko Onónak a nyolcvanas, kilencvenes évekből való munkáit. A kiállítás címe: Yes, you! Yoko Ono. Az alkalmi művészeti kertek és az időszaki tárlatok a programok után is látogathatóak – egészen őszig. Még több információ az esemény weboldalán.

Időpont: 2018. június 9 – szeptember 2.
Helyszín: Szentendre

Frida Kahlo kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában

Frida Kahlo

A 20. század talán legmeghatározóbb női művészének, a mára ikonná vált Frida Kahlónak a műveiből rendez tárlatot 2018. nyarán a Magyar Nemzeti Galéria. A fiatalon átélt testi szenvedésekből egyetlen dolog jelentett a művész számára kiutat, a festés, munkáinak forrása pedig saját maga lett. A javarészt frontális vagy kétharmad profilból készített merev, hieratikus önarcképei belső világának kivetülései, amelyek segítségével a külvilág felé létrehoz egy új, sokszínű és izgalmas, erőt sugárzó ént. Festőstílusának jellegzetessége, hogy bár klasszikus modellekből indít, merít a mexikói népi kultúra eszköztárából is. A kiállítás apropója Frida születésének 111. évfordulója. Részletek a galéria oldalán.

Időpont: 2018. július 6 – november 4.
Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria, 1014 Budapest, Szent György tér 2.

Szabó Réka: Az idő rögzíthető

A helyspecifikus installációt a mindennapi élet egyik meghatározó eleme, a napfény inspirálta. A művész, Szabó Réka szerint az idő múlása a fény változásán keresztül rögzíthető, így az idő kereke egyfajta itáliai reneszánsz hangulatot teremtve elevenedik meg a kiállítótérben. A letisztult architektúra és a minimalista művészi eszközök elgondolkodtatnak és a megszokottól teljesen eltérő értelmezési folyamatot váltanak ki a látogatóból. Ha rajongtok a misztikus és filozofikus jellegű eseményekért, akkor ezt a programot ne hagyjátok ki! Facebook-esemény itt.

Időpont: 2018. június 19 – augusztus 5.
Helyszín: Műcsarnok, 1146 Budapest, Dózsa György út 37.

Határtalan Design / 13. madeinhungary + 6. MeeD kiállítás az Új Budapest Galériában

A lakberendezés szerelmesei sem maradnak program nélkül idén nyáron. Érdemes egy délutánt rászánni a több, mint 100 tervező munkájának helyet adó régiós eseményre. A cseh, lengyel, magyar és szlovák dizájnerek munkái mellett a Határtalan Design kiállításon láthatunk német, olasz, osztrák, román, svájci és szlovén bútorokat, lakástextileket és tárgyakat is. Az eseményt sorozatgyártott termékek és kisszériás darabok, valamint a műfajokat szabadon értelmező egyedi alkotások is színesítik. További információk az esemény Facebook-oldalán.

Időpont: 2018. június 14 – augusztus 26.
Helyszín: Új Budapest Galéria, 1093, Budapest, Fővám tér 11‒12.

Vadvilág Természetfotós Egyesület kiállítása a Radnóti Miklós Művelődés Központban

vadvilág természetfotós egyesület

Elhivatott természetvédők vagytok? Rajongtok az állatokért? Akkor ezen a kiállításon ott a helyetek! Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban működő egyesület évente több alkalommal szervez professzionális fotóstúrákat a világ még érintetlen természeti szépségei, tájai, állatai közé, így évről-évre egy új kollekcióval mutatkoznak be csoportosan. A természet, ezen belül az állatok és a növények egyedülálló szépségének és törékenységének bemutatására idén a Radnóti Miklós Művelődési Központ aulájában kerül sor. Bővebben olvashattok a kiállításról ide kattintva.

Időpont: 2018. június 21 – szeptember 9.
Helyszín: Radnóti Miklós Művelődési Központ, 1214, Budapest, Vénusz u. 2.

Összeállította: D.E.

Fotók: a kiállítások oldalairól