Aktuális számunkban* Szendrey Júlia titkokkal tűzdelt magánéletéről olvashattok, alább pedig olyan ikonikus párokról, akiknek Petőfiékhez hasonló, viharos szerelmi történetét sosem felejtjük.

Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán

ruttkai-latinovits

A két színészlegenda 1960-ban találkozott először a Miskolci Színház Ilyen nagy szerelem című darabjának 18:30-kor kezdődő premierjén. A színésznő akkor még Gábor Miklós felesége volt, akivel egy kislányt neveltek. Ruttkai vonattal utazott vissza Budapestre, Latinovits pedig követte és a kupéban szinte könyörgött neki, hogy maradjon vele. A férfi szemében kétségbeesést látott Ruttkai, és elmondása szerint az volt a pillanat, amikor halálosan beleszeretett. Tizenhat évig tartott szerelmük, a férfi haláláig. „Téptük egymást, de mi értettük egymást a legjobban. Amit én csináltam, senki nem tudta úgy szeretni, mint ő.”- mondta később Ruttkai. Szenvedélyes nagy szövetség volt köztük. Ruttkai minden premierje napján fél hétkor virágcsokrot kapott Latinovitstól, a kísérő kártyákról pedig sosem hiányzott a megismerkedésük időpontja. Latinovits a végletek embere volt, sokszor alig tudott kimászni a depresszióból. Ruttkai mégsem hitte egy percig sem, hogy Balatonszemesen, 1976. június 4-én szerelme öngyilkos lett. A férfi halála után minden nap elégetett egy szál gyufát, és egyik szobájának órája attól kezdve örökre fél hetet mutatott.

Jane Birkin és Serge Gainsbourg

Birkin-Gainsbourg

Jane 1968-ban találkozott Serge Gainsbourg-gal a Szlogen című film forgatásán. Kezdetben nem kedvelte a férfit, arrogánsnak és sznobnak tartotta, a vezetéknevét pedig sosem tudta megfelelően kiejteni. Egy este azonban sokat táncoltak, nevettek és szórakoztak, szerelmi történetük ekkor kezdődött. Mindkettőjüknek heves természete volt, rengeteget veszekedtek, sokszor nyilvánosan is. Egyszer például egy párizsi bárban Jane pudingot hajított Serge arcába, majd a Szajna partjára kergette a férfit. A vita kimenetele az lett, hogy Birkin a vízbe esett, de miután kimászott, kéz a kézben mentek haza. Szerelmüket remekül leírja daluk, a Je t’aime… Moi Non Plus (Szeretlek, én se téged), melyet betiltottak, a számban szereplő erotikus hangok miatt. Egy lányuk született, Charlotte. Birkin 12 év után megelégelte a férfi kicsapongó életét, alkoholizmusát, illetve agresszióját, és elvált tőle, azonban örökre barátok maradtak. Jane ezután Jacques Doillon-hoz ment feleségül, és tőle született harmadik lánya, akinek Serge lett a keresztapja. Serge 1991-ben halt meg, ez rendkívül megrázta Jane-t, három napot töltött a holttesttel, mielőtt el tudta fogadni, hogy eltávozott egykori szerelme. Serge koporsójába tette kedvenc gyerekkori játékát is, hogy a túlvilágon is vigyázzon a férfira.

Yoko Ono és John Lennon

yoko ono-lennon

1966-ban találkoztak, Yoko egyik kiállításán, ahol a nő egy kártyát nyomott John kezébe, melyen az állt, hogy „Lélegzet”. Ekkor még mindketten házasságban éltek, de a 7 évvel idősebb Yoko szinte zaklatta a férfit. Hivatalos kapcsolatuk 1968 májusában kezdődött, amikor is John akkori felesége, Cynthia külföldi útjáról hazatérve Yokót és Johnt köntösben találta a nappaliban. Yoko ekkor már terhes volt a férfitól, azonban elvetélt. 1969-ben Giblaltáron házasodtak össze, nászútjukat pedig Amszterdamban töltötték, melyből háborúellenes performanszt csináltak. Elválaszthatatlanok voltak, Lennon felvette Ono nevét is, és mindenhova együtt mentek, még a The Beatles próbáira is, ahova más nő nem tehette be a lábát. Yoko erős egyéniség, nem hagyta magát elnyomni, de talán ez láncolta hozzá igazán Johnt. Később Yoko azt nyilatkozta, hogy „valahogy John és én is, leromboltuk a másik karrierjét, amikor összejöttünk. De ennek nem voltunk akkor a tudatában.” John pedig a leghíresebb ismeretlen művésznek tartotta a feleségét, akinek mindenki ismeri a nevét, de senki sem tudja, mit csinál. 1972-ben különváltak, John az asszisztensével, May Panggel kezdett viszonyt, melyre maga Yoko adott engedélyt. Három év elteltével azonban rájöttek, nem bírják egymás nélkül, 1975-ben született közös fiuk, Sean is. Ezután nyugodt családi életet éltek, egészen John Lennon 1980-as, tragikus haláláig.

Jackie Kennedy és John Fitzgerald Kennedy

kennedy-wedding

Jackie az egyetem elvégzése után újságíróként dolgozott, ekkoriban találkozott John Fitzgerald Kennedy-vel, akivel randevúzni kezdett. Egy kis idő elteltével a férfit szenátorrá választották, a 23 éves Jackie pedig kitűnő feleségjelöltnek tűnt, így 1953-ban összeházasodtak. Jackie egy katolikus papnak írt levelében saját apjához hasonlította John-t, mert ugyanúgy szerette a nőket. Jackie ezzel magyarázta a férfi megannyi viszonyát, miközben némán tűrt. Sosem beszélt fájdalmáról, pedig kiderült, hogy John szeretője volt többek között Marilyn Monroe is.  A fényűző életet kezdetben nem kedvelte, magányosnak érezte magát, és úgy vélte, ilyen lehet a pokol is, pedig a java csak ezután következett. Férje karrierjét mintafeleségként támogatta, majd John-t 1960-ban az USA 35. elnökének választották, Jackie pedig 31 évesen minden idők legfiatalabb First Ladyje lett. A fiatal szépség mindenkit elbűvölt kisugárzásával, nők milliói követték öltözködését. Leszámítva John félrelépéseit, az életünk jól alakult, két gyermekük született. 1963-ban épp Dallasban jártak körúton, amikor nyitott fedelű autójukban lelőtték az elnököt. Jackie őrjöngött, férje holttestét magához szorította, véres ruháját pedig még a hazafelé vezető úton sem vette le. Azt akarta, hogy lássák az emberek, mi történt. A nő egy évig visszavonultan élt, egy része meghalt férjével együtt.

Grace Kelly és Rainier herceg

grace kelly, rainier

Grace Kelly már ünnepelt, Oscar-díjas színésznő volt, amikor 1955-ben egy szervezett találkozón megismerkedett a III. Rainier monacói herceggel. A herceg közel egy órát késett, de még így is levette a lábáról Grace-t az alig 20 perces séta alatt, bár a színésznő ekkor még Jean-Pierre Aumont párja volt. Eközben Monacóban a hercegnek feleséget akartak találni, és Grace pont megfelelőnek bizonyult. A herceg és a színésznő levelezni kezdtek és a karácsonyt már a nő családjánál töltötték. Grace kezét egy újévi fogadás után, New York utcáján kérte meg a herceg. Esküvőjüket 1956 áprilisában tartották, a ceremóniát világszerte a mozikban vetítették. Az egy hónapos nászút után Grace szembesült a hercegnői élet nehézségeivel, ráadásul Rainier családja soha nem fogadta el őt. Életük jól alakult, két éven belül megszületett lányuk, majd a trónörökös, Albert herceg is. Grace-nek fel kellett adnia a színészi pályát, és ezt nehezen bocsátotta meg a hercegnek. Ennek ellenére kapcsolatuk stabil lábakon állt, és boldogok voltak, harmadik gyermekük 1965-ben jött világra. Grace nehezen viselte az évek múlását és az öregedést, és a herceggel is elhidegültek egymástól, ezért egyre többször nézett a pohár fenekére – állítólag ebben az időszakban mindketten másoknál keresték a boldogságot. 1982-ben, 52 évesen kisebbik lányával autóbalesetet szenvedett, és kómába esett, melyből nem ébredt fel többé. Férje az eset után megtört, és hónapokra elzárkózott feleségének temetése után.

 

*A Nők Lapja aktuális, 10. lapszáma március 9-én jelenik meg, előfizetőink március 8-án kapják kézhez.

 

Szöveg: B.Csák Amarilla

Fotó: Pinterest, Tumblr