10 híres ENSZ-nagykövet, aki a világ megmentéséért fáradozik

Ma 71 évvel ezelőtt született meg az Egyesült Nemzetek Szervezete, melynek jelenleg 193 ország a tagja. Az évforduló alkalmából szeretnénk kicsit közelebbről bemutatni sokrétű munkásságukat, méghozzá azokon az ismert arcokon keresztül, akik évek óta egy élhetőbb világ megteremtéséért dolgoznak.

Shakira

shakira

Shakira és focista férje, Gerard Piqué Jószolgálati Nagykövetként dolgoznak az UNICEF-nek. A sztárpár úgynevezett World Baby Shower kezdeményezése során – amit második gyermekük születése előtt rendeztek –, közel 150 ezer dollárt gyűjtött össze, melyből az ENSZ 130 ezer gyermekbénulás és kanyaró elleni vakcinát, valamint 15 ezer speciális élelmiszercsomagot tudott venni a rászorulóknak.

Cate Blanchett

cate-blanchett

Cate Blanchett az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának tagja, melynek elsődleges feladata a menekültek jogainak és jólétének védelme, valamint a hontalanok támogatása. Az Oscar-díjas színésznő 2015-ben például Libanonba utazott, hogy az UNHCR #IBelong kampányát támogassa, hisz ugyanis abban, hogy a hontalanság felszámolható, ha teszünk érte.

Leonardo DiCaprio

leonardo-dicaprio

Nem titok, hogy Leonardo DiCaprio sokat tesz a környezetért, de nem csak a saját szakállára dolgozik, az ENSZ békenagyköveteként is gyakran szólal fel a klímaváltozás ellen. Legutóbb például az ENSZ éghajlat-csúcstalálkozóján beszélt arról, mennyire fontos lenne, hogy kevésbé zsákmányoljuk ki a bolygónkat.

Victoria Beckham

victoria-beckham

Victoria Beckham a HIV-fertőzés ellen harcol az UNAIDS jószolgálati nagyköveteként. Etiópiában tett látogatásán a tudatosságot hirdetve hangsúlyozta, hogy egy kis odafigyeléssel az AIDS terjedése 2030-ra véget érhetne.

Emma Watson

emma-watson

A UN Women Nagyköveteként Emma Watson a női egyenjogúságért harcol. A Harry Potter-filmek sztárja a hónap elején, a Leánygyermekek Nemzetközi Napja alkalmából Malawiban járt, ahol a gyermekházasságok ellen szólalt fel az illetékes fórumokon.

Katy Perry

katy-perry

2013-ban nevezték ki Katy Perryt az UNICEF Jószolgálati Nagykövetének, azzal a céllal, hogy segítse a szervezet munkájába bevonni a fiatalabb korosztályt is: hogy merjenek beszélni azokról a problémákról, amelyeket fontosnak tartanak és merjenek megoldást keresni ezekre a kihívásokra.

Angelina Jolie

angelina-jolie

Angelina Jolie az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságnak Különmegbízottjaként dolgozik, ami azt jelenti, hogy válsághelyzetekben, tömeges menekültáradatok esetében akár diplomáciai tárgyalásokat is folytathat a világ vezetőivel, hogy segítsen a szervezetnek a probléma mielőbbi megoldásában. A színésznő gyakran látogat menekülttáborokba, hogy alaposan megismerje a kényszervándorok helyzetét.

Orlando Bloom

orlando-bloom

Orlando Bloom az ENSZ Gyermekalapjának Nagyköveteként a gyerekek jogaiért folytat küzdelmet. Több olyan országban is járt, ahol még az ivóvíz készletek is problémát jelentenek, de 2007 óta kitartóan lobbizik azért, hogy segítsen megoldást találni a problémára.

David Beckham

david-beckham

Szintén a Gyermekalap Nagykövete David Beckham, akinek az alultáplált gyerekek a szívügyei. A focista 2015-ben elindított egy saját adománygyűjtő kezdeményezést is, 7: The David Beckham névvel, melynek nemcsak az arca lett, de minden befolyását is bevetette, hogy ezen keresztül tartós változást hozhasson a rászoruló gyerekek életében.

Gisele Bündchen

gisele-bundchen

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjához csatlakozott Gisele Bündchen 2009-ben. A modell a szervezet segítségével elindította a Clean Water Projectet (Friss Ivóvíz Projektet) szülővárosában, Horizontinában, de a természetvédelem elkötelezett híveként állandó résztvevője a brazíliai Zöld Fesztiválnak is, ahol még fát is ültetett, hogy felhívja a figyelmet a globális erdőpusztításra.

Szöveg: D.A.

Fotó: un.org, unhcr.org, unaids.org, unicef.org