Eladott életek – A gyerekházasság felszámolásáért harcolnak a lánygyermekek világnapján

Sokuk még 15 éves sincs, azonban már feleségek. Saját családjuk hajszolja korai kényszerházasságba azokat a lányokat, akik ezzel az egyik legfontosabb kincsüktől, a gyermekkoruktól esnek el. Az ő védelmükre nyilvánította az ENSZ október 11-ét a lánygyermekek világnapjává.

Kultúránkból fakadóan az egyik legalapvetőbb emberi jog a miénk: a választás szabadsága. Mi döntünk arról, hogy mivé válunk, hol élünk, és kihez kötjük az életünket. Szerencsések vagyunk, sokszor nem is gondoljuk, hogy mennyire.

A fejlődő országokban élő lánygyermekek egy része csupán álmodozni mer arról, hogy tanulhat, szabadon játszhat és szerethet. Annak ellenére ugyanis, hogy a törvény tiltja, számos dél-ázsiai, kelet-afrikai és közel-keleti országban még mindig él a korai kiházasítás hagyománya. Egyes társadalmakban ezzel csökkentenék a mélyszegénységben élő család anyagi terheit, máshol pedig azt remélik, hogy a korai kiházasítással megvédik gyermeküket a szexuális kizsákmányolástól.

Az arákat, akik sok esetben még a tizenöt éves kort sem érik el menyegzőjük napján, gyakran évtizedekkel idősebb férfiakhoz adják hozzá. Saját családjuk fosztja meg így őket a gyermekkortól és a boldogabb jövőtől. Férjük tulajdonaként sokszor egy erőszakkal és kizsákmányolással teli, fájdalmas életet kényszerülnek leélni.

A korai kiházasítás még ma is döbbenetes méreteket ölt: naponta 39 ezer, évente csaknem 15 millió kiskorú lányt érint az ENSZ adatai szerint. A világszervezet az UNICEF-el karöltve próbál harcolni ellene – ezért is nyilvánították október 11-ét a lánygyermekek nemzetközi világnapjává. Arra buzdítanak mindenkit, hogy a maga eszközeivel segítse küldetésüket.

Így tett Stephanie Sinclair fotográfus is, aki a „Too Young to Wed” (Túl fiatal a házassághoz) kampány keretein belül, munkáival igyekezett felhívni a figyelmet erre a társadalmi jelenségre. Azzal viszont, hogy bemutatja ezeknek a lányoknak a mindennapjait, nem a gyűlöletkeltés a célja, hanem egy, a kultúrában mélyen gyökerező, sok esetben a kislányokra kifejezetten káros hagyomány felszámolása.

Álmából ébresztették, hogy az esküvőjére vigyék

image-8-green

A gyermekházasságok illegálisak Indiában. Hogy a hatóságok ne neszeljék meg, ezeket a nászokat gyakran késő éjszaka tartják. Az ötéves menyasszonyt, Rajanit éjfél után keltette fel a nagybátyja, hogy részt tudjon venni a saját esküvőjén.

A vőlegényhez igyekezve

image-6-red

A 15 éves Sumeena elhagyja az otthonát, hogy találkozzon 16 éves vőlegényével. A gyermekházasság fájdalmas gyakorlata még mindig élő hagyomány Nepálban, ahol úgy tartják, a családot nagy szerencse éri, ha még az első menstruációja előtt sikerül férjhez adni a lányukat.

Szűz menyasszonyra vágyott

Priest Addisu, 23, and his new bride Destaye, 11, are married in a traditional Ethiopian Orthodox wedding in the rural areas outside the city of Gondar, Ethiopia on Feb. 4, 2008. Since Addisu is a priest, it was necessary that he only marry a virgin.

Addisu, a 23 éves etiópiai vőlegény ragaszkodott hozzá, hogy felesége még szűz legyen az esküvőn, ezért vette el a 11 éves Dastayet.

Porba hullt álmok

image-3-pink

Mielőtt Ghulam 11 évesen hozzáment volna a 40 éves Faizhoz, tanár szeretett volna lenni. A házasságban élő lányok azonban az esetek többségében meg vannak fosztva az iskoláztatás lehetőségétől.

A legerősebb hang

home-img

Nujood Ali tízéves volt, amikor elmenekült erőszakoskodó férjétől. A bátor lány meg sem állt a törvényszékig, ahol hosszú harcok árán végül elérte, hogy elválhasson. Azóta újra a családjával él, és iskolába jár.

Még több képet találtok a témában a fotóriporter weboldalán.

Szöveg: F.R.

Fotó: tooyoungtowed.org

Forrás: unicef.hu