2018-ban a korábbi évekhez képest sokkal korábban, augusztus elsején érkezik el a túlfogyasztás napja, ami azt jelenti, hogy az egy évre elegendő erőforrás mennyiséget 212 nap alatt használja el a Föld lakossága. Az ökológiai lábnyomunk folyamatos növekedése bolygónk jelenlegi állapotának fennmaradását veszélyezteti. Ha már műanyagmentes hónapot tartunk, nem árt még jobban figyelni a természetes erőforrásainkra!

Mit kell tudni a túlfogyasztásról?

A túlfogyasztás, vagyis a fenntarthatósági szintet túllépő fogyasztás az 1970-es években kezdődött. A népesség szükségleteinek megnövekedése idézte elő a határérték átlépését, ami már az ökoszisztémára is negatív hatással van. Az elmúlt évtizedekben évről évre korábban jön el az a nap, amikor az emberiség által elhasznált természeti erőforrások és a károsanyag-kibocsátás túllépi azt a mennyiséget, amit a Föld egy év alatt képes lenne újratermelni. A Global Footprint Network legutóbb megjelent tanulmánya szerint, életmódunk és tevékenységeink jelenlegi szintjének fenntartásához annyi erőforrásra lenne szükségünk, amit 1,7 Föld tudna csak biztosítani.

Számokban az erőforrások elhasználása:

  • 1970-ben december 29-re esett a túlfogyasztás napja
  • 1988-ban már október 15-re elhasználtuk az egy évre elegendő erőforrásainkat
  • 1998-ban szeptember 30-ra fogyasztottuk ki éves energiánkat
  • 2008-ban pedig augusztus 15-re értük el ezt a szintet
  • 2018-ban (vagyis idén) augusztus 1-re esik a túlfogyasztás napja
  • 2019-re a felgyorsult fogyasztási szokások miatt júliusra jósolják a bolygó tartalékainak elhasználását.

A szakértők szerint a jelenlegi állapot visszafordítható, de ehhez elengedhetetlen, hogy egyéni és szervezett szinten is erőfeszítéseket tegyünk az élhetőbb és jobb jövő érdekében!

Mi az, amit egyénileg tehetünk a környezetünkért?

1. Legyünk tudatosak a közlekedés terén: válasszuk az elektromos járműveket, járjunk biciklivel és gyalog!

2. Vásároljunk a piacon termelőktől és nyúljunk a friss árukhoz a feldolgozott élelmiszerek helyett! Ezzel (is) nagymértékben csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat!

3. Egyszerűsítsük a ruhatárunkat, hozzunk létre ún. kapszulagardróbot néhány alapdarabbal, ezzel pedig csökkentsük a vásárlásaink számát!

4. Fogyasszunk kevesebb húst és több gabonát, zöldséget! Ez utóbbiak ugyanis kisebb hektárszámon termelhetőek meg és sokkal kevesebb energiafelhasználást igényelnek.

5. Tájékozódjunk lakhelyünk környezetvédelméről és elkötelezettségéről! Csatlakozzunk a közelünkben lévő szervezetekhez! Támogassuk a megújuló energiát, az újrahasznosítást és a környezetkímélő megoldásokat!

6. Csökkentsük a hulladéktermelést! Válasszuk a textilszatyrokat, igyunk csapvizet, kerüljük a gyorséttermeket és a műanyag csomagolású élelmiszerek helyett vásároljunk termelői piacokon!

7. Beszéljünk és beszélgessünk a témáról ismerőseinkkel, barátainkkal, a családunkkal! Osszuk meg tapasztalatainkat és vágjunk bele közösen például egy műanyagmentes projektbe, vagy egyéb környezetet óvó törekvésbe!

8. Tanítsuk meg gyerekeinket a környezettudatos életmódra! Magyarázzuk el nekik, miért fontos ez, és mutassunk nekik jó példát!

9. Gondolkozzunk saját és egyedi megoldásokban! Mindenki más és más körülmények között él, dolgozik, tölti el szabadidejét. Alakítsunk ki egyéni szokásokat, és kövessük őket életmódunknak megfelelően! Az eredményeket osszuk meg másokkal, inspiráló és motiváló példa lehet!

Ma sem késő elkezdeni, hiszen minden lépés számít, és minden lépéssel tehetünk Földünkért! 👣🌎🌱

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(overshootday.org)