Mindannyiunk felelőssége, hogy egy sokkal élhetőbb és tisztább világot tartsunk fenn a jövő generációinak. Ezért a környezetvédelemre való nevelést nem árt időben, még kisgyermekkorban elkezdeni!

Egy 2006-os tanulmány szerint azok a gyermekek, akik 11 éves koruk előtt rendszeresen játszanak a természetben, nagyobb valószínűséggel válnak környezettudatos felnőttekké. A további kutatásokból azt is kiderítették, hogy a kisebb gyermekekre hatással vannak a környezetük iránt elhivatott tanárok és szülők. Az ő útmutatásuknak köszönhetően nagyobb valószínűséggel fogják megóvni a természetet életük hátralévő részében, hiszen a gyermekkorban kialakított gyakorlat később berögződött szokássá is válhat.

Irány a park!

A kevesebb néha több! Nem kell hétvégén hosszú kilométereket megtennünk és a világ másik végére utaznunk ahhoz, hogy a gyermekek érintkezzenek a természettel. Látogassuk rendszeresen a közeli parkot, játszóteret vagy egyszerűen csak töltsünk több időt a kertünkben!

Gyűjtsünk szelektíven!

Egy ötéves gyermek már nagyon gyorsan és könnyen felismeri a három különböző ábrával felcímkézett szemetest. Könnyítsük meg a dolgát, és jelöljük különböző színekkel vagy játékos matricákkal a kukák tetejét vagy az oldalát, magyarázzuk el nekik, hogy miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés!

Találjuk meg a tökéletes kulacsot!

A legtöbb gyermek kedvenc helye a játszótér, mi pedig gondos anyukaként és apukaként nem feledkezhetünk meg arról, hogy a szabadban mindig legyen nálunk folyadék és elemózsia. Nem mindegy azonban, hogy ezeket miben tároljuk! Mutassuk meg a kisembereknek, hogy a pet-palackok és műanyagzacskók helyett, milyen alternatív megoldások vannak. Szerezzünk be egy újrafelhasználható uzsonnás dobozt és egy vizespalackot. A gyermekek biztosan büszkék lesznek arra, hogy saját kulacsuk van!

Példamutató személyek

A természethez való kapcsolódás napjainkban sokkal nehezebb. A kütyük térhódításával, a városok zöldterületeinek csökkenésével és a közterületek elvesztésével kevesebb a lehetőség a környezettudatos nevelésre. Gondviselőkként kövessünk környezettudatos irányzatokat, hiszen a kisgyermekek szüleiket utánozzák és, ha mi megfelelő szokásokat alakítunk ki e téren, akkor a gyerekeknek is ez lesz a norma.

Okos kérdésre, okos válasz

Ha gyermekünk például egy rovart lát a kiskertben, a körülötte lévőkre néz, hisz tengernyi kérdése támad. Milyen nagyra nő egy bogár? Mit eszik a bogár? Hol lakik a bogár? Ezt a fajta kíváncsiságot és tiszteletet a környezet iránt idővel fejleszteni és ösztönözni is tudjuk, ezért ne hagyjunk nyitott kérdéseket, próbáljunk meg minél több dolgot  elmagyarázni a csemetéinknek.

Járjunk piacra!

A nagy szupermarketek helyett, vigyük a gyerekeket a közeli termelői piacra, ha friss zöldségeket, gyümölcsöket, tejterméket, virágcsokrot szeretnénk beszerezni. Így még többet tudhatnak meg a szezonális gyümölcsökről és zöldségekről, sőt jó esetben ők maguk választhatják ki azt a zsenge csemegét, amit később meg is esznek.

Alternatíva esti mesére

Lefekvés előtt időnként válasszunk olyan mesekönyvet vagy rajzfilmet, amelynek szereplői környezettudatos figurák. Hívjuk fel az apróságok figyelmét arra, hogy milyen jól viselkednek és szépen bánnak a környezetükkel a történet szereplői, aztán dicsérjük meg a gyermekeinket, hogy milyen büszkék vagyunk rájuk, hogy ők is így csinálják!

Ültessünk növényt!

Ha van konyhakertünk egyszerű dolgunk lesz, de ha nincs, akkor se keseredjünk el, szerezzünk egy balkonládát és válasszunk ki a gyerekekkel néhány zacskó virág- vagy fűszermagot. Ültessük el közösen, majd hétről-hétre figyeljük, hogyan bújik ki a földből a kis növényke.

(huffingtonpost.com)

Szöveg: D.E:
Fotó: Thinkstock