1973 óta minden évben június 5-én rendezik meg a környezetvédelmi világnapot, aminek idén India ad otthont. A választás nem véletlen, ugyanis a világ ezen táján a legnagyobb jelenleg a szennyezettség és a műanyag felhalmozódás. 2018-ban a világnap fő tematikája a műanyag, aminek a csökkentésére mi is szeretnénk felhívni a figyelmet néhány hasznos információval.

Lépések a kevesebb műanyaghasználatért a világban

India

Indiában parttisztító programokkal, zöld technológiai eszközök bemutatásával és azok megismertetésével igyekeznek visszaszorítani a műanyaghasználatot. Delhiben amúgy már 2009-ben tilalmat rendeltek el a nejlonszatyrok használatát illetően, később pedig ezt az összes műanyag csomagolóra kiterjesztették. Sokan sajnos a tilalom ellenére is használják ezeket, aminek a legfőbb oka a tájékozatlanság.

Anglia

Angliában a műanyag szívószál és fültisztító pálcika betiltásával állnak a műanyagreform mellé. Ennek oka, hogy a statisztikák szerint az emberek évente 8,5 milliárd műanyag szívószálat dobnak ki, amik nagyban veszélyeztetik a tengerek élővilágát. Anglia amúgy már több intézkedést is tett a műanyaghasználat visszaszorítása érdekében, és idén például hatvan zenei fesztiválon is eltűnik a szívószál, 2021-ig pedig az egyszer használatos műanyagok is.

Magyarország

Hazánkban is több törekvés van már a környezettudatos életmódra, ezen belül is a műanyag kiszorítására, egyre többen szervezet foglalkozik komolyan a témával, sok ember figyel oda a szelektív gyűjtésre, és a vászonszatyrok és papírzacskók használata is egyre népszerűbb.

Olaszország, Franciaország

A világon egyre több ország kezdte meg visszaszorítani a műanyaggyártást és használatot, sokan közülük magasabb adókkal, részleges vagy teljes betiltással. Olaszországban például államilag támogatott a biológiailag lebomló zacskók használata, Franciaországban pedig bizonyos típusú műanyag zacskók használatát korlátozták.

Románia

Romániában júliustól a vékony műanyag szatyrokat tiltják be. Tilos lesz importálni, és jövőre már forgalmazni is ezeket a csomagolóanyagokat.

Európai Unió

Az EU-ban egy olyan tervezet született májusban, ami a jövőben betiltja majd az egyszer használatos műanyagokat. Az evőeszközök, tányérok, fültisztítók és szívószálak fenntartható anyagból kell, hogy készüljenek, a flakonok 90%-át pedig vissza kell majd gyűjteni. Első körben a leggyakoribb használatú műanyagokra és halászeszközökre összpontosít majd az EU, hiszen ezek okozzák a legnagyobb tengeri hulladékot.

Amerikai Egyesült Államok

Seattle-ben a műanyag zacskókkal kezdték a tilalmat 2010-ben, majd folytatták a sort a szívószálakkal – csak ezekből naponta 1400 tonna keletkezik az USA-ban – és az evőeszközök vendéglátóipari használatát. Ez a mennyiség az óceánokba jutva hatalmas károkat tesz az élővilágban, nagyon sok állat lenyeli a műanyag zacskókat, belegabalyodik a műanyag hálókba vagy szatyrokba, ezek pedig egyértelműen veszélyesek és sok esetben halálosak is lehetnek. Arról nem is beszélve, hogy az emberi táplálékláncba is bekerül a káros anyag.

Közép-Amerika

Costa Rica a 2021-es évet tűzte ki magának az egyszer használatos műanyagoktól való teljes mentességre.

Kelet-Afrika

Kenyában hozták meg a legdrasztikusabb lépést a műanyagok csökkentése ügyében. Nagyjából tízmillió forintos bírság és akár börtönbüntetés is járhat a műanyaggyártásért, eladásért és használatért.

Kína

Kína már 2008-ban részlegesen betiltotta a műanyag zacskókat, aminek meg is lett az eredménye, hiszen azóta 66%-kal sikerült csökkenteni a használatukat.

Legyünk tisztában a jelzésekkel!

A leggyakoribb módja az újrahasznosítható termékek jelölésének a csomagolásokon feltüntetett piktogramok használata. Ezek a körbeforgó nyilak – amikben van egy szám is – jelzik, hogy az adott termék csomagolása újrahasznosítható-e. Ezek alapján könnyen szelektálhatunk, és odafigyelhetünk arra, hogy mit hova dobunk. Európában a következő jelzéseket használják az újrahasznosítható műanyag jelölésére.

01 PET (polietiléntereflatát) – üdítős és ásványvizes palackok

02 HDPE (polietilén) – műanyag flakonok, dobozok, zacskók, fóliák, kupakok

03 PVC (polivinilklorid) – élelmiszercsomagoláshoz használt tálcák

04 LDPE (polietilén) – műanyag flakonok, tisztítószeres flakonok

05 PP (polipropilén) – vajas dobozok, csipszes zacskók

06 PS (polisztrol) – joghurtos pohár, műanyag tojástartó

07 OTHER – egyéb műanyagok: komposztálható és fémgőzölt műanyagok

 

Csökkentsük a műanyag használatot okosan!

 • Használjunk textilből készült bevásárlószatyrot!
 • Szerezzünk be egy újratölthető és hosszútávon is használható kulacsot!
 • Használjunk saját bögrét akár a munkahelyi büfében is!
 • Tegyük az ebédet újrahasználható tárolóba!
 • Ne használjunk eldobható műanyag evőeszközöket, szívószálat!
 • Kerüljük a műanyag szatyrokat, helyettük a papírt vagy vásznat részesítsük előnyben!
 • Hanyagoljuk a gyorséttermeket! Akármennyire is furcsa módja ez a műanyag csökkentésnek, gondoljunk csak bele, mennyi káros anyagot termelünk egy ilyen étkezés alkalmával!
 • Használjunk üvegedényeket otthon az ételek tárolására!
 • Figyeljünk arra, hogy milyen csomagolású termékeket vásárolunk meg!
 • Vigyünk saját vászonszatyrot a pékségbe, a zöldségeshez és a gyümölcsöshöz is!
 • Válasszuk a természetes anyagú használati (pl. fanyelű fésű, fogkefe) tárgyakat!
 • Takarítsunk környezetbarát tisztítószerekkel!

 

További hasznos tippeket találhattok hulladékcsökkentés témában a Humusz Szövetség oldalán!

 

Szöveg: L. J.

Képek: Pinterest, Pexels

(24.hu, okopoliszalapitvany.hu, hulladekmentes.hu)