Kedvenc meséink Dargay Attilától, a magyar rajzfilmgyártás koronázatlan királyától

A Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendezőnek és képregényrajzolónak gyermekkorunk legszebb meséit, és rajtuk keresztül élményeit köszönhetjük. Dargay Attila ma lenne 90 éves, ebből az alkalomból a kedvenceinket gyűjtöttük össze tőle.

Gusztáv (1964-1977)

Egyik leghíresebb alkotása a Gusztáv című rajzfilmsorozat, amit külföldön is bemutattak. A legenda szerint a figura Dargay keresztapjáról kapta a nevét, akit szintén Gusztávnak hívtak. Minket minden alkalommal a tévé elé bilincselt a kapzsi, hiú és füllentésre hajlamos főszereplő története.

Vuk (1981)

Szinte nincs olyan gyerek Magyarországon, aki ne látta volna a Vukot. A kis róka történetének digitalizált, felújított változatát Dargay Attila 90. születésnapja alkalmából újra vetíteni fogják a mozikban. Alig várjuk, mi biztosan meg fogjuk nézni!

Lúdas Matyi (1977)

Dargay Attila első egész estés rajzfilmje a Lúdas Matyi volt, amihez olyan nagy színészek adták a hangjukat, mint többek közt Kern András, Gobbi Hilda és Zenthe Ferenc. A szegény, de igen furfangos libapásztor csodás történetét rongyosra néztük.

A hetedik testvér (1991)

Az édes kiskutya, Vacak kalandjairól szóló egész estés rajzfilmet 1996-ban mutatták be. Koltai Jenő és Hernádi Tibor rendezte, a forgatókönyvet pedig Dargay Attila írta. Egyszerűen odavoltunk a rosszcsont kutyuskáért és hű barátaiért, a nyuszikért, akik hihetetlenül izgalmas kalandokba keveredtek.

Szaffi (1985)

Gyerekkorunk nagy kedvence Szaffi mesés története, amit ma is szívesen megnézünk. A rajzfilm Jókai Mór A cigánybáró című műve alapján készült, minket pedig minden alkalommal elvarázsolt.

Az erdő kapitánya (1988)

Egy ma igazán aktuális témára, a környezetvédelem fontosságára hívja fel a gyerekek figyelmét a mese, melynek szereplői az erdő lakói, akik emberi tulajdonságokkal vannak felruházva. Nem lehet nem szeretni!

A nagy ho-ho-ho horgász (1982)

Dargay Attila Csukás Istvánnal közösen alkotta meg a mindenre elszánt horgász és legjobb barátja, egy kukac figuráját. Csetléseik és botlásaik számtalanszor csaltak mosolyt az arcunkra.

Vili, a veréb (1989)

A rosszcsont kisfiú történetét, aki verébbé változott ugyan nem Dargay Attila, hanem Gémes József rendezte, de a dramaturg ő volt. Hihetetlenül aranyos történet. :)

Variációk egy sárkányra (1967)

A szereplők a hagyományos népmesékből származnak, ám a történet hét variációval épül fel – mindet látni kell!

Szöveg: F.R.

Nyitókép: Wikipédia

(Wikipédia, port.hu)