Maga a csoda, amikor a művészet és a természet találkozik

A kertek megkapó szépsége és sokszínűsége mindig is inspirációul szolgált a művészek számára, akik gyönyörű alkotásaikon örökítették meg ezeket a természeti csodákat. Íme, a leghíresebbek közülük!

Claude Monet: Íriszek Monet kertjében (1900)

monet

1883-ban az impresszionista festészet nagyja, Claude Monet egy Párizshoz közeli kisvárosban, Givernyben bérelt egy házat, hogy egy kicsit kiszabaduljon a nagyváros nyüzsgéséből. A festőművész annyira megszerette az idillt árasztó helyet, hogy 1890-ben megvásárolta magának az épületet, és odaköltözött. A hozzá tartozó telket gyönyörű fákkal és virágokkal ültette be, amit egyik legismertebb festményén is megörökített.

Pierre Auguste Renoir: Kert a Cortot utcában (1876)

renoir

A francia impresszionista festő egy kis időre a Montemartre-on bérelt stúdiót, amit egy csodás kert vett körül. A vibráló színek és a benne található dáliák lenyűgözték Renoirt, aki meg is festette őket. A feltételezések szerint a két alak a kertben pedig nem más, mint Claude Monet és Alfred Sisley.

Max Liebermann: Virágterasz a Wannsee-i kertben (1915)

Max Liebermann

A német művész, Max Liebermann is gyakran merített ihletet gyönyörű kertekből. Olyannyira a természet szerelmese volt, hogy 1909-ben, 62 évesen vásárolt egy telket Wannsee-ben, amire egy villát épített. Mivel az első világháború megakadályozta abban, hogy utazgasson, saját kertje szolgált legfőbb inspirációjául.

Joaquín Sorolla: Louis Comfort Tiffany (1911)

joaquin

A spanyol festő leginkább portrékat és tájképeket festett – de gyakran ötvözte is a kettőt. A híres amerikai üvegfestőről, Louis Comfort Tiffanyról készült alkotását az egyik leghíresebb műveként tartják számon.

Vincent Van Gogh: Virágoskert (1888)

Vincent_van_Gogh_-_Garden_at_Arles_-_Google_Art_Project

A tragikus sorsú holland festőművész rajongott a kertekért, viszontagságos élete során azonban nem adatott meg számára, hogy szert tegyen egyre. Természetszeretete a képeiben él tovább.

Wassily Kandinsky: A Murnau-kert II. (1910)

wassily

Az orosz absztrakt legismertebb alakjának műveiről gyakran köszön vissza a természet és a táj idillje. Ennek a rajongásnak az egyik gyönyörű darabja a Murnau-kertet ábrázoló alkotás.

Emil Nolde: Bazsarózsák és íriszek (1936)

Emil Peonies and Irises

Emil Nolde az északi expresszionizmus jeles képviselője. Paraszti sorból származott, egy magányos tájon nőtt fel, amit állandó viharok fenyegettek, és a tenger ereje is formált – nem csoda hát, hogy művészetének középpontjában is a tájfestés állt.

Henri Rousseau: Az álom (1910)

henri rousseau

A szegény családból származó férfi életútja csupa kaland volt. Rengeteg kitérő után, viszonylag későn indult el a művészi pályája: 41 éves volt, amikor felfigyeltek rá. A művészvilág csak nagyon lassan és nehezen fogadta be a naiv festőt, akinek alkotásaiért ma már ezrek rajonganak.

Lois Weinberger: Hordozható kertek (2004)

Liverpool_10178

Az osztrák Lois Weinberger már több mint egy évtizede foglalkozik azzal, hogy Portable Garden című projektje keretein belül hordozható kerteket vagy tájakat állít össze a természet egy kihasított eleméből.

Paula Hayes: Mini terráriumok (2004)

Terrarium_EH2008_MG04_02_900_600_80

Az amerikai látványművész előszeretettel foglalkozik különleges konténerkertek, mini terráriumok megalkotásával. A szilikonból készül tartályokba telepített növényei rendkívül népszerűek.

A Nők Lapja Kert és virág 2017-es számában gyönyörű kertekről, még több növényről és hatásos házi, nevelési praktikáról olvashattok.

Szöveg: F.R.

Fotó: Pinterest, Wikipedia, paulahayes.com, loisweinberger.net