Akikből erőt meríthetünk – Női elsők férfias pályákon a világtörténelemből

Egy olyan korban éltek, amikor sokszorosan kellet bizonyítaniuk a sikerhez a férfiak uralta világban. Kitartásukkal, újító szellemükkel és munkájukkal azonban nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy nekünk, modern nőknek már megadasson az egyik legnagyobb ajándék, amit csak kaphattunk: a szabadság, amivel valóra válthatjuk az álmainkat.

Edith Warton, aki megtörte a férfiak uralmát az irodalomban

first-to-win-the-pulitzer-prize-for-fiction

Lehet vitatkozni, de az irodalom valahogy mindig is inkább a férfiak játszótere volt. Azzal viszont, hogy Edith Warton Az ártatlanság kora című regényéért Pulitzer-díjat kapott, ő lett az első nő, akit ezen a területen elismertek.

Marie Curie, az első női Nobel-díjas

first-to-receive-the-nobel-prize

A radioaktivitás-kutatás úttörője volt: ő fedezte fel a rádiumot és a polóniumot. Munkájáért 1903-ban Nobel-díjjal jutalmazták. Emellett pedig a párizsi egyetem első női professzora volt.

Az Egyesült Királyság első női miniszterelnöke, a „Vaslady”

thatcher-by-newton

Az egyik legnagyobb befolyással bíró női politikus volt. 1979 és 1990 között ült az Egyesült Királyság miniszterelnöki székében. Munkásságáról néhány évvel ezelőtt Meryl Streep főszereplésével készült film.

Amelia Earhart meghódította az eget

first-to-cross-the-atlantic-in-an-aeroplane

Mivel másodpilótája, Amy Phipps Guest az utolsó pillanatban visszalépett, ő lett az első nő, aki körbe repülte az Atlanti-óceánt, ezzel pedig beírta magát a történelemkönyvekbe.

Emmeline Pankhurst, az első női politikai aktivista

134235-004-838D8FA1

„Szavak helyett tettek” – így szólt az első női aktivista, Emmeline Pankhurst jelmondata. A karizmatikus személyiségű szüfrazsett ádáz harcot vívott azért, hogy a nőknek szavazati joguk lehessen. Őt és követőit többször bebörtönözték és megkínozták, de nem adta fel.  Emmeline haláláig kitartóan vívta harcát, és végül célt ért: néhány héttel azelőtt, hogy végleg elszenderedett volna, törvénybe iktatták a nők szavazati jogát.

Martha Gellhorn, az ádáz hadi tudósító

1337256000000.cached_21

Elsőként a spanyol polgárháború rémségeiről tudósított, méghozzá Ernest Hemingway oldalán. Majd hatvanéves karrierje során a világ minden nagyobb háborús konfliktusáról beszámolt. Határozott nő volt, nem ismerte a félelmet. 89 évesen, súlyos betegen önkezével vetett véget életének.

Rachel Louise Carson, a nemzetközi környezetvédelmi mozgalmat indította útjára

800px-Rachel-Carson

Pályafutását még tengerbiológusként kezdte az ötvenes években, majd a környezetvédelem iránti elkötelezettségét írásaiban juttatta érvényre. Egyik legismertebb műve a Néma Tavasz, ami a növényvédő szerek felelőtlen használatára hívta fel a figyelmet. Műve gyökeres változást hozott az ember és a természet viszonyába, hatására született meg a környezettudatos közvélemény.

Edith Clarke, az első női villamosmérnök

edith clarke

Az 1883-ban született Edith Clarke rajongott a matematikáért. Ő volt az első női villamosmérnök, aki egy addig férfiak dominálta tudományterületen ért el jelentős eredményeket. Az általa kidolgozott Clarke-módszer az elektromos rendszerek elemzésére szolgál.

Valentina Tereshkova, aki meghódította a világűrt

valentina tereshkova

Korábban textilipari munkásként dolgozott, 1963-ban azonban azzal várt híressé, hogy ő volt az első nő, aki a világűrbe utazott. A 26 éves orosz nő a Vosztok-6 fedélzetén többször megkerülte a Földet.

Elizabeth Blackwell, aki az orvoslásra tette fel az életét

first-female-doctor

1849-ben Elizabeth Blackwell volt az első nő az Egyesült Államokban, aki orvosi egyetemet végzett. Nem csak ezért számított pionírnak: az iskola elvégzését követően ugyanis praktizálni is kezdett, így nőként ő ölthetett először orvosi köpenyt az USA-ban.

Szöveg: F.R.

Fotó: Wikipedia, stylist.co.uk, newsweek.com, britannica.com, margaretthatcher.org