Idősek a filmvásznon, avagy kedvenc karaktereink, akiktől van mit tanulni

Nem mindig becsüljük eléggé az idős embereket, pedig bőven lenne tőlük mit tanulni – erre a legjobb példák a következő filmes karakterek. Főleg ma, az idősek világnapján.

Dumbledore professzor – Harry Potter és a Bölcsek köve

Nem vitatjuk Michael Gambon szakmai tudását, de az az igazság, hogy mi mégis azt a Dumbledore-t szeretjük, akit Richard Harris alakított. Végtelen türelme és iróniája még akkor sem hagyta cserben, amikor fülzsír ízű Bogoly Berti-féle mindenízű drazsét kóstolt. Olyan ő, mint egy jószándékú nagypapa, aki nem szólja le az unokája főztjét – még akkor sem, ha az az ehetőtől nagyon távol áll. Ennél többet nem is kérhetnénk. :)

Violet Crawley – Downton Abbey

Az Oscar-díjas Maggie Smith alakítja a Downton Abbey egyik legszerethetőbb figuráját, Grantham özvegy grófnéját, aki sosem fél kimondani azt, amit gondol. Irigyeljük fiatalokat megszégyenítő szabadszájúságát, mert ha csak fele annyira őszinték lennénk egymással, mint amennyire ő az másokkal, máris sokkal kevesebb „játszmázás” lenne a világban.

Noah – Szerelmünk lapjai

A mai válási statisztikák tükrében nagyra becsüljük azokat az idős házaspárokat, akik komolyan veszik a holtomiglan-holtodiglant, és tényleg kitartanak egymás mellett, bármit is tartogat számukra a sors. Mint a James Garner által megformált Noah, aki minden nap felolvassa Alzheimer-kóros feleségének a románcuk történetét, egyetlen pillanatra várva: hogy a nőnek néhány percre eszébe jusson, ki is ő valójában, és mennyire szeretik egymást.

Philomena Lee – Philomena: Határtalan szeretet

Az anya, akitől 50 évvel ezelőtt elvették a gyerekét, könnyen válhatna életunt, megkeseredett, a végletekig pesszimista nővé, de Philomena idős kora és a történtek ellenére is maga a megtestesült optimizmus. Nemcsak abban hisz, hogy megtalálja a fiát, de abban is, hogy hozzáállásával képes az emberi ostobaságnak elejét venni. Az már csak hab a tortán, hogy a szeretete végtelen, ennyi idő távlatából is.

Max és John – A szomszéd nője mindig zöldebb

Vannak olyan barátságok, amelyeket a vetélkedés éltet, ezen nincs mit szépíteni. Elég csak Max (Walter Matthau) és John (Jack Lemmon) viszonyára gondolni: a két karakter egyik pillanatban képes lenne egymást egyetlen kanál vízben megfojtani, a másikban viszont olyan országos cimborák, akiket összeköt az állandó tréfálkozás. Megsúgjuk, a titok nyitja abban rejlik, hogy egy igazán mély barátságba szinte minden belefér, sértődés nélkül.

Clarisse Renaldi – Neveletlen hercegnő

Nem az a tipikus nagymama, aki kakaós csigát süt az unokának, sőt, még csak nem is, az, aki pénzt dugdos az ember zsebébe. Azonban Clarisse Renaldi (Julie Andrews) olyan magabiztossággal és diplomáciai érzékkel rendelkezik, amit bárki megirigyelhetne.

Matthew Cuthbert – Anna

Csak annyit mondanánk, puffos ujjú ruha. A törődés és odaadás mintapéldája az, amit Matthew (Richard Farnsworth) tett. ♥

 

Szöveg: D. A.

Fotó: Pinterest