5 Ryan Gosling-film, amit legalább egyszer az életben látni kell

Ryan Gosling korunk James Deanje, hiszen a tizenéves kamaszlányoktól kezdve, a harmincas korosztályon át, egészen az idősebb nemzedékig mindenki szereti őt. Ennek örömére nemcsak e heti címlapsztárunkat választottuk, de összegyűjtöttük a legjobb filmjeit is.

Szerelmünk lapjai (2004)

Szereplők: Ryan Gosling, Rachel McAdams, James Garner, Gena Rowlands

A tipikus love story-t egy idős férfi olvassa fel egy Alzheimer-kórban szenvedő nőnek: a szegény Noah beleszeret a dúsgazdag család egyetlen lányába, Allie-be, azonban a lány szülei ellenzik a kapcsolatukat, így a fiatalok útja elválik egymástól. Amikor azonban néhány évvel később ismét találkoznak, rájönnek, hogy még mindig szeretik egymást. A helyzetet bonyolítja, hogy Allie már menyasszony, így nem csak a származása, de a két férfi között is választania kell.

Miért szeretjük?

Nem ez volt Ryan Gosling első filmje, de ez volt az, ami igazán az A-kategóriás sztárok közé emelte. A szerelmes ifjú, aki a szemünk előtt válik megtört férfivá annyira szerethetővé teszi a figuráját, hogy egy pillanatig sem érezni, hogy a film „túl rózsaszín” vagy „túl habcsókos” lenne.

Törés (2007)

Szereplők: Ryan Gosling, Anthony Hopkins, Billy Burke, Rosamund Pike

Amikor Ted Crawford (Anthony Hopkins) rájön, hogy a feleségének viszonya van, olyan gyilkossági tervet eszel ki, ami egyszerűen támadhatatlan. Hiába találják a házába érkező rendőrök pisztollyal a kezében, és hiába próbálják rábizonyítani a bűnösséget, csak annyit érnek el, hogy ideiglenesen börtönbe zárják, de mindenki számára egyértelmű, hogyha nincs bizonyíték, még a férfi beismerő vallomása sem elég az ítélethez. Willy Beachum (Ryan Gosling), a fiatal, de annál ambiciózusabb helyettes kerületi ügyész ebbe nem nyugszik bele, és egyre jobban beleássa magát az ügybe – a végén már szinte a saját feladatának tekinti, hogy elégtételt vegyen a gyilkoson.

Miért szeretjük?

A csavaros történet önmagában sem lenne unalmas, de Sir Anthony Hopkinsnak és Ryan Goslingnak sikerült olyan hihetően játszani az ellenfeleket, hogy az ember elhiszi: tényleg gyűlölik egymást. Jó, hogy Ryan megmutathatta, nem csak a szerelemes szívtipró szerepekben állja meg a helyét.

https://www.youtube.com/watch?v=HxpYO8RGolw

Őrült, dilis, szerelem (2011)

Szereplők: Steve Carell, Julianne Moore, Ryan Gosling, Emma Stone, Kevin Bacon

Cal (Steve Carell) egy negyvenes éveiben járó férfi, aki tökéletesen elégedett az életével: van egy gyönyörű felesége, három szép gyereke, és egy jól fizető munkája is. Azonban, amikor a felesége bejelenti, hogy van valakije, a férfi élete darabjaira hullik, képtelen feldolgozni a csalódást. Ekkor ismerkedik össze a nőcsábász Jacobbal (Ryan Gosling), aki nemcsak kirángatja a gödörből, de megtanítja élni, na és persze randizni is, ami természetesen nem várt bonyodalmakhoz vezet.

Miért szeretjük?

Ryan Gosling ugyan tipikusan azt a tenyérbe mászó férfit alakítja, akit a való életben a fiatal nők egy-egy buli alkalmával lekoptatnak, ennek ellenére mégis van valami vonzó a karakterében. Talán az, hogy a Dirty Dancinggel próbálja meg az ágyába csalogatni a hölgyeket. :) Vagy az, hogy… na, jó, nem lőjük le a poént.

A hatalom árnyékában (2011)

Szereplők: Ryan Gosling, George Clooney, Evan Rachel Wood, Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti

Stephen Meyers, akit Ryan Gosling alakít, kampánytanácsadóként dolgozik az elnöki posztra pályázó Mike Morris (George Clooney) kormányzó mellett. A férfi felnéz a politikusra, mert hiszi, hogy ötletei megváltoztathatják a politikát, ennek ellenére – talán az ambiciózus jelleme miatt – mégis találkozik az ellenfél kampánytanácsadójával. Meyers ezzel – akaratán kívül – egy olyan játékot indít el, amiből tisztességesen nem lehet kikerülni, sőt, neki magának is fel kell adnia az elveit, hogy elkerülje a botrányt és a teljes ellehetetlenítést.

Miért szeretjük?

Talán azért, mert annak ellenére, hogy Ryan is beáll a politikusok tisztességtelen világába, láthatjuk, hogy nagyon is emberi oka van annak, hogy miért teszi ezt. Valószínűleg senki sem cselekedne másképp a helyében.

Drive – Gázt! (2011)

Szereplők: Ryan Gosling, Carey Mulligan, Bryan Cranston

Driver nappal autós kaszkadőrként dolgozik, éjszaka viszont ő a sofőr, aki a rablók menekülési útvonalát biztosítja – legalábbis addig, míg ügynökének, Shannonnak nem sikerül elérnie a nagy áttörést: azaz autóversenyzőt faragni belőle. A gond csak az, hogy ehhez Bernie Rose-tól, a kispályás gengsztertől kér segítséget, aki ragaszkodik hozzá, hogy Nino, a barátja is beszálljon az üzletbe. Az már csak tovább bonyolítja a dolgokat, hogy Driver beleszeret a szomszédjába, a szép Irene-be, akinek a férje szintén alvilági körökben mozog.

Miért szeretjük?

Úgy elvinni egy filmet háton, hogy ahhoz valaki csak és kizárólag a színészi játékát adja, csupán a legnagyobbaknak sikerülhet, hiszen a sok közeli felvétel és a párbeszédek hiánya miatt a fókusz a színészen van – ez esetben Ryan Goslingon, aki tökéletesen helyt állt a szerepben.

Bár még számtalan jó filmjét fel tudjuk sorolni a színésznek, elég csak a Gengszterosztagra, A nagy dobásra vagy a Rendes fickókra gondolni (Ti is annyira várjátok már az éppen Budapesten forgó Szárnyas fejvadász 2. részét, mint mi?) mégis feltesszük a kérdést:

[poll id=”47″]

Fotó: Pinterest